Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
Metodologia generala pt evaluarea calitativa a riscului de mediu conform legislatiei in vigoare


Metodologia generala pt evaluarea calitativa a riscului de mediu conform legislatiei in vigoare


Metodologia generala pt evaluarea calitativa a riscului de mediu conform legislatiei in vigoare

Evaluarea calitativa a riscului va lua in considerare urmatorii factori:

1.      Pericolsursa- se refera la poluantii specifici care sunt identificati sau presupusi a exista pe un amplasament, nivelul lor de toxicitate si efectele particulare ale acestora;

2.      Calea de actionare reprezinta calea pe care substantele toxice ajung la punctul la care au efecte daunatoare, fie prin ingerare directa sau contact direct cu pielea, sau prin migrarea prin sol, aer sau apa.

3.      Tintareceptor reprezinta obiectivele asupra carora actioneaza efectele daunatoare ale anumitor substante toxice pe un amplasament; ele pot include fiinte umane, animale, plante, resurse de apa si cladiri (sau fundatiile si folosintele acestora).

Identificarea factorilor critici care influenteaza relatia sursa-cale-receptor presupune caracterizarea detaliata a fiecarui agent poluant, a cailor sale de actiune asupra receptorilor si a consecintelor potentiale sau reale.

Evaluarea cantitativa a riscului adauga etapelor deja amintite si:

1.      estimarea marimii consecintelor;

2.      estimarea probabilitatii consecintelor.

O parte dintre informatiile necesare pentru a raspunde la aceste intrebari se identifica in bilantul de mediu de nivel I si nivel II.

Calculareacuantificarea riscului se poate baza pe un sistem simplu de clasificare, unde probabilitatea si gravitatea unui eveniment sunt clasificate descrescator, atribuindu-li-se un punctaj aleatoriu. Un model simplificat prezinta ca exemplu:

Clasificarea probabilitatii Clasificarea gravitatii

3=mare 3=majora

2=medie 2=medie

1=mica 1=usoara

Riscul se calculeaza apoi prin inmultirea factorului de probabilitate cu cel de gravitate, iar cifra obtinuta va fi folosita pentru comparare intre diferite tipuri de riscuri. Cu cat cifra obtinuta este mai mare, cu atat va fi mai mare prioritatea care va trebui acordata in controlarea riscului.

Ca rezultat al evaluarii riscului, se realizeaza o ierarhizare a riscurilor si se scot in evidenta riscurile inacceptabile. Acestea implica luarea unor masuri de remediere pentru reducerea lor la un nivel acceptabil sau chiar pentru evitarea lor. Acestea tin de etapa finala, de managementul riscului (Ord. 184/1997).loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Ecologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie


loading...