Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
» Energia geotermala


Energia geotermala


Energia geotermala

In functie de temperatura inregistrata la sursele hidrogeotermale (valorificate prin foraj si extractie) din Romania, geotermia de 'joasa entalpie', se inregistreaza la ape de adancime, (cu temperatura cuprinsa intre 25oC si 60oC) si, respectiv, geotermia de temperatura medie ('ape mezotermale'), cu temperatura de la 60oC pana la maxim 125oC.

In etapa actuala se afla in conservare sau rezerva un numar relativ ridicat de sonde cu potential energetic atestat. Materialele si echipamentele utilizate 'in situ' au un grad de uzura fizica si morala ridicat (ex.: schimbatoare de caldura neperformante, nivelul avansat de coroziune, obturare sau depuneri, conducte si vane din otel fara izolatie termica, fiabilitate redusa etc.). Perioada de exploatare a instalatiilor in functiune este mai mare de 20 ani, iar gestiunea energetica (sistemul de facturare a energiei livrate - utilizate) se inregistreaza in regim pausal, cu baza de calcul prin citire periodica a parametrilor la gura sondei, cu aparatura de tip industrial (lipsa de contoare de caldura si aparatura de precizie ridicata).

In Romania, gradul de valorificare a surselor de energie de origine geotermala este redus, cauza principala fiind determinata de lipsa unui suport financiar corespunzator, care nu favorizeaza dezvoltarea acestui sector energetic cu efecte economico- financiare superioare. In prezent se afla in functiune aproximativ 75 sonde de tip hidrogeotermal, in diferite zone ale tarii, iar potentialul energetic exploatabil in conditii economice depaseste 100 mii tep/an. Energia produsa si livrata utilizatorilor conectati la capul de exploatare al sondei depaseste 30.000 tep, cu un grad mediu de folosire anuala a potentialului maxim de peste 20%. Limita economica de foraj pentru ape geotermale nu depaseste, in general, 3.300 m si a fost atinsa numai in anumite zone (ex: bazinul geotermal Bucuresti Nord sau perimetrele Snagov - Balotesti).



In anul 1990, in Romania se aflau in exploatare curenta 64 sonde, pentru utilizari locale diverse, precum asigurarea incalzirii si apei calde la ansambluri de locuinte, cladiri cu destinatie publica sau industriala, constructii agrozootehnice etc. Resursele geotermale de joasa entalpie se utilizeaza pentru incalzire si la prepararea apei calde de consum, in imobile rezidentiale (locuinte), anexe industriale, tertiare - servicii (birouri, cladirile de invatamant si educatie, spatii comerciale si sociale, spitale etc) sau constructii agrozootehnice (sere, solarii, ferme pentru cresterea animalelor s.a.).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate