Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
Ecologia - o stiinta


Ecologia - o stiinta


Ecologia - o stiinta

Ecologia este acea ramura a stiintei care studiaza distributia si abundenta organismelor vii, habitatul lor, precum si interactiunile dintre ele si mediu. Numele a fost pentru prima data folosit in 1866 de catre biologul german Ernst Haeckel, care l-a compus din termenii grecesti oikos ingrijirea casei - si logos stiinta. Primul sens a fost cel de 'ingrijirea casei naturii' .

Vedem deci ca ecologia a aparut ca o ramura a biologiei. Cu timpul insa, datorita principiilor sale, si-a pus amprenta asupra mai multor domenii. Putem vorbi azi de ecologie economica, medicala, estetica, politica si chiar sentimentala. Alti oameni se refera la ecologie ca la o filosofie sau chiar sistem religios, pentru ca implica o viziune despre univers si valori morale specifice si imperative: viata este un sistem coerent, disparitia speciilor este un lucru rau, oamenii ar trebui sa traiasca in armonie cu alte specii, natura trebuie protejata de interferentele umane.

Domeniile de studiu ale ecologiei sunt impresionant de multe si voi da aici doar cateva dintre ele: ecofiziologia - studiaza relatia unui singur fel de organism cu mediul inconjurator, ecologia populatiei (auto ecologia) - studiaza interactiunile dintre membrii aceleiasi specii. In functie de zonele geografice vom intalni ecologii polare sau tropicale. Exista o ecologie a solului, a aerului sau a apelor. Ecotoxicologia studiaza interactiunea substantelor chimice (poluante) cu mediul.

Mai exista ecologie urbana, ecologie comportamentala, ecologie umana, ecologie aplicata (care include si agroecologia), ecologia informatiei, ecologie industriala.

Nu trebuie sa uitam ca ecologia a aparut din necesitatea de a pastra mediul. Daca am privi lucrurile simplist am spune ca nu e o problema ca o specie dispare. Si dinozaurii au disparut si inca in urma cu milioane de ani si noi oamenii am supravietuit. Ecologia a aparut ca sa ne protejeze. Apoi a inceput sa studieze toate domeniile pentru ca intr-n fel sau altul in fiecare domeniu sunt si lucruri bune si lucruri rele.

Si ajungem poate chiar sa ii intelegem pe cei care considera ecologia o filosofie sau o religie. Pentru mine incepe sa fie un mod de viata.

Primul principiu al ecologiei este ca fiecare organism viu are o relatie continua cu fiecare alt element din mediul tn care traieste. Ecosistemul poate fi astfel definit ca orice situatie in care exista interactiune intre organisme si mediul in care traiesc.

Ecosistemul este compus din doua entitati: totalitatea vietii (biocenoza) si mediul in care viata exista (biotopul). Intr-un ecosistem speciile sunt conectate si dependente unele de altele prin lantul trofic (mecanismul prin care diferite specii asigura hrana) si schimba energie si materie intre ele.

Acum ecosistemul poate avea diverse dimensiuni un camp, o padure, o bucata dintr-un lemn mort, sau chiar o piatra si toata viata care se desfasoara sub ea.

Astfel intelegem cum lucrurile sunt legate intre ele. Nu poti face modificari intr-un loc fara sa determini efecte poate chiar acolo unde nu te asteptai. Rolul ecologiei este de a studia viata si a semnala felul in care modificarile pe care omul le face prin activitatile sale influenteaza, direct sau indirect, ecosistemul.Ce poti face pentru a avea un stil de viata mai responsabil?

1. Tine gunoiul in mana, nu-l arunca pe jos.

2. Fa dus in loc de baie. Iesi la fel de curat, te asiguram.

3. Categoric iti schimbi becul cu unul economic. Dau o lumina placuta, naturala.

4. Incearca sa reduci consumul de aer conditionat. Numai 2 grade in minus iarna si in plus vara pot economisi 1000 kg de dioxid de carbon.

5.Poti sa folosesti mai des mijloace de transport in comun, care te scapa deseori si de nervii din aglomeratie dar te si ajuta sa economisesti ceva bani.

6.Nu pune mobilul la incarcat noaptea. Pune-l mai degraba dimineata, inainte sa pleci la birou.

7. Opreste ledurile de la toate aparatele electronice pe care nu le folosesti, stinge becurile cand iesi din camera si mai ales nu lasa apa sa curga cat timp te speli pe dinti.

8. Stiai ca se spune ca ai trait degeaba daca nu ai facut un copil si nu ai plantat un pom? Despre copil mai vorbim noi, dar despre un puiet plantat intr-un weekend ce zici? Prin fotosinteza copacelul curata aerul si te protejeaza de zgomot.

9. Pentru 5 ani de acum incolo izoleaza casa sau cumpara panouri solare.

10 Incearca sa afli de evenimente ecologice si participa macar la unul. Sunt moduri foarte bune de a-ti petrece timpul liber: cunosti lume, faci ceva bun.

Mediul inconjurator si Europa

Uniunea Europeana - cel mai bun nivel politic pentru protectia mediului in Europa

Dupa cum am mai mentionat, multe domenii ale politicii mediului pot fi tratate in mod eficient doar cu cooperarea tuturor partilor implicate. Cu toate acestea, nu sunt excluse anumite obiective ce pot si trebuie sa fie rezolvate la nivel regional. 

Legislatia europeana este o noutate absoluta pe plan international. Este pentru prima data cand un sistem de legi a fost creat, putand fi promulgat si aplicat dincolo de hotarele nationale.

Telul comun al protejarii mediului in Europa este slujit de numeroase legi europene care se aplica mediului. Acestea sunt valide in toate statele membre ale Uniunii Europene (direct - prin Regulamente care se aplica direct - sau indirect - prin Directive ce trebuie transformate in legi nationale). 

Acest sistem ofera o sansa reala de a tine sub control problemele europene de mediu. Obiectivele ce pot fi mai bine atinse prin cooperare sunt tratate la nivel european. Cele care sunt tratate mai eficient la nivel national sau regional ar trebui tratate sub principiul subventiilor de stat. 
Aceasta dezvoltare se reflecta in opinia publica. Ancheta Eurobarometer mentionata mai sus a descoperit ca doua treimi din cetatenii Uniunii Europene considera ca protectia mediului este in primul rand o datorie a Uniunii Europene, in timp ce - de exemplu - sanatatea si educatia sunt considerate responsabilitati ale fiecarui stat membru. 

UE a reusit in ultimul timp sa joace un rol important la nivel international in ceea ce priveste actiunile de decizie si cooperare. 

Politica de mediu a UE este un foarte bun exemplu de sistem international eficient de protectie a mediului.

Politica europeana a puritatii aerului

In domeniul politicii puritatii aerului, Comunitatea a capatat un rol activ oarecum tarziu. Legislatia puritatii aerului a fost adoptata in primul rand in trei zone. Primul grup de Directive impune limite asupra emisiei de agenti poluanti din centralele industriale. Aceasta include Directiva cu privire la centralele cu combustie pe scara larga, din 1988, care este actualmente in curs de a fi revazuta si care stabileste limitele pentru emisia de dioxid de sulf (SO2), oxizi de nitrogen (NOx) si praf din centralele de putere calorica.  

Nu este asa de usor de impus ca cea mai buna tehnologie valabila sa fie utilizata de catre poluatorii mai mici. De aceea, emisiile provenind din incalzirea locuintelor si din trafic au fost controlate prin stabilirea unor valori limita pentru combustibilii de pe piata europeana. In cadrul programului pentru combustibilii de masina, in care Comisia a cooperat indeaproape cu industria de automobile si combustibili, au fost stabilite limitele maxime pentru emisiile care provin de la autovehicule.

Directiva cu privire la calitatea aerului se gaseste in cel de-al treilea grup de Directive. Ea stabileste standarde cu privire la calitatea aerului. Statele membre sunt obligate sa intocmeasca rapoarte periodice in ceea ce priveste calitatea aerului lor si sa initieze programe de recuperare, daca acest lucru este necesar. O directiva detaliata a fost deja implementata, fixand nivelul maxim de poluare cu dioxid de sulf, oxizi de nitrogen, praf si plumb in atmosfera. O alta directiva cu privire la limitele pentru monoxidul de carbon si benzol este actualmente in curs de pregatire.  

Politica UE cu privire la calitatea aerului include directive ce abordeaza atat emisia, cat si imisia. Pe de o parte, directivele pentru poluatorii mari si mici si cerintele cu privire la combustibili si, pe de alta parte, regulamentele in legatura cu standardele de calitate a aerului.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Ecologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie


loading...