Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Ecologie


Index » educatie » » geografie » Ecologie
Calitatea aerului interior din casa


Calitatea aerului interior din casa
CALITATEA AERULUI INTERIOR

Aerul interior poate fi chiar mai poluat decat cel exterior. Cu toate ca petrecem mai mult timp in interior, tendinta generala este de a ameliora calitatea aerului exterior. Proiectarea care manifesta o grija deosebita pentru calitatea aerului interior are un mare impact asupra sanatatii si starii locatarilor.

Expunerea la poluantii interiori poate crea un important risc privind sanatatea. Aerul interior nesanatos poate cauza migrene, oboseala, tuse, stranuturi, ameteli precum si iritarea ochilor, nasului, gatului si pielii. Unele efecte ale acestei expuneri pot aparea curand, altele cativa ani mai tarziu. Expunerea la un nivel inalt se poate manifesta mai multe saptamani dupa ocuparea unei cladiri noi.

Poluarea aerului interior se datoreaza :

- utilizarii unor materiale de constructie sintetice, finisaje sau mobilier care elibereaza sau emana gaze poluante ;

- utilizarii produselor de ingrijire personala, pesticidelor si aspiratoarelor ;

- surselor biologice ca insecte, mucegai, etc.

Majoritatea substantelor chimice de uz comun in casa noastra nu au fost cu adevarat testate. La foarte putine se cunoaste cava despre efectul asupra sistemului nervos uman.
Chiar si mai putin se cunoaste despre efectul cumulativ si interactiv al expunerii chimice. Chiar daca nivelul de poluare al fiecarei surse, considerata separat, nu reprezinta un risc insemnat pentru sanatate, in multe case coexista multiple surse de poluare a aerului care pot reactiona.

Exista 4 factori de interes atunci cand analizam impactul materialelor : emisiile, toxicitatea, cantitatea si proximitatea.

Emisiile

Unele materiale emit mai multe substante contaminante deact altele. De regula emisiile mari sunt asociate materialelor noi si in conditii de temperatura si umiditate crescute.

Importanta relativa a oricarei surse, luata separat, depinde de cantitatea de emisii si gradul lor de risc pentru sanatate. Acesti factori depind de varsta sursei si de nivelul ei de intretinere.

Anumite surse, ca de exemplu materialele de constructie si mobilierul, elibereaza poluanti mai mult sau mai putin continuu, cu toate ca volumul emisiilor scade in timp. Fara nici o exceptie, toate animalele domestice sunt alergenice. Alte surse polueaza numai cand sunt utilizate, ca de exemplu, produse chimice pentru curatenie, spreiurile pentru daunatori, precum si fumatul, sobele si anumite tipuri de instalatii de incalzire.

Gatitul este, de asemenea, asociat cu cresterea emisiilor poluante indiferent de tipul de masina de gatit.

Concentratiile poluante mari pot ramane in aerul interior lungi perioade dupa incetarea activitati sursei si se pot fixa de suprafetele expuse spre a fi re-emise ulterior.

Toxicitatea

Toxocitatea descrie potentiala vatamare pe care o poate pricinui un compus. Efectele toxice pot fi acute si imediate sau cronice, dupa un timp indelungat. Poluantii gen plumb si azbest isi manifesta efectele dupa expunerea indelungata. Alti poluanti isi manifesta efectele imediat.

Cantitatea

Materialele din plansee si pereti sunt prezente intr-o cantitate mai mare decat celelalte. Emisii reduse de la cantitati mari de materiale pot genera mari cantitati de substante chimice in aer.

Proximitatea

Materialele folosite la interior, probabil, afecteaza locatarii intr-un grad mai inalt decat cele de la exterior. Totusi, persoanele foarte sensibile pot fi afectate si de materialele situate afara.

Masuri simple de ameliorare a aerului interior

Proiectantii pot imbunatati calitatea aerului interior daca adopta urmatoarele 4 principii de baza : eliminarea, ventilarea, separarea, absorbtia.

Eliminarea

Identificati cauzele problemelor aerului interior si unde este posibil eliminati sursa printr-o mai buna selectie a materialelor si printr-o proiectare mai ingrijita. Trebuie evitate urmatoarele :

Compusii volatili organici , care sunt o serie de substante aeriene sau volatile la temperatura camerei. Ele sunt generate de majoritatea vopselelor si lacurilor pentru lemn, spreiuri de orice fel, adezivi, substantele de curatat si dezinfectat, substantele contra moliilor, parfumurile de aer, combustibili si toate substantele pentru ingrijirea automobilelor, hainele spalate la curatatoria chimica. Concentratia acestor compusi in aer poate varia foarte mult.

Formaldehidele , de fapt compusi organici volatili comuni, sunt eliberate de anumite produse prefabricate din lemn ca de exemplu placajul, panelul, MDF, OSB si mobilierul fabricat din aceste produse. Ea mai este eliberata de sursele de combustie, fumat, textilele tratate si o parte din adezivi. Utilizati produse fabricate cu fenol formaldehida .

Particulele respirabile produse de foc, sobele cu lemn, incalzitoarele cu combsutibil lichid, fumatul precum si alte surse de combustie lichide.

Monoxidul de carbon si bioxidul de azot produse de centralele cu combustibil lichid sau gazos, boilerele cu gaz, sobele de orice fel, seminee si fumat.

Pesticidele si insecticidele utilizate la interior. De asemenea, toate produsele similare utilizate in gradina si pe peluza care sunt purtate de vant in interior.

Poluantii biologici care includ bacterii, mucegai, virusi, parazitii animalelor, mici insecte si gandaci, polenul. Poluantii biologici pot fi respirabili.

Xilenul si toluenul din vopsele, adezivi si mochete, respectiv poliuretanul .

Izocianatii in poliuretani si adezivi.

Eterii glicolului si derivatii utilizati ca solventi in vopselele pe baza de apa, varnisuri si adezivi.

Rasinile epoxidice utilizate in adezivii puternici.

MATERIALELE NATURALE SUNT IN GENERAL PREFERABILE CELOR SINTETICE. TOTUSI ANUMITE MATERIALE NATURALE POT AVEA UN PUTERNIC IMPACT ASUPRA SANATATII SI MEDIULUI.

Cultivarea bumbacului necesita cantitati mari de pesticide. Lana necesita tratament chimic impotriva atacului moliilor. Exista persoane deosebit de alergice la lana.

Mari cantitati de lemn sunt tratate chimic impotriva atacului biologic si pentru cresterea durabilitatii. Utilizati pe cat posibil lemn netratat chimic si nu ardeti niciodata lemnul tratat.

Utilizati numai prefabricatele din lemn (MDF, OSB, alte tipuri de placi) laminate cu substante cu emisie redusa care incorporeaza ca liant fenol formaldehida.

Nu toate materialele traditionale sunt sanatoase. Vopselele vechi contin mult plumb, iar creuzotul pentru conservarea lemnului este deosebit de toxic. Pe piata sunt disponibile multe substante mai sigure, dar fiti circumspecti cu pretentiile eco si cititi atent lista ingredientelor.

Exista mai multe cai pentru eliminarea poluantilor si anume :

Cand construiti sau renovati solicitati arhitectului si constructorului sa se implice in crearea calitatii aerului interior. Cumparati materiale cu emisii reduse si asigurati o buna vantilare inca din timpul executiei. Selectati materiale care au fost uscate, care se usuca usor si utilizeaza apa ca solvent.

Multe materiale traditionale, ca de exemplu varul hidraulic, ceara de albine, uleiul de in, otetul sau sucul de lamaie pentru curatat si ierburile pentru controlul parazitilor au un nivel foarte redus de toxicitate.

Intotdeauna verificati materialele existente inainte de a le inlocui si luati masurile necesare de precautie daca ati depistat substante daunatoare. Nu intotdeauna inlocuirea este cea mai buna solutie. Solicitati un sfat avizat.

Alegeti produse cu emisii poluante reduse. Acestea asunt substante cu foarte mici emisii de solvent sau particule daunatoare. Ele includ :

- finisaje de pardoseala rigide ca de exemplu placile de ceramica ;

- lemn tratat cu uleiuri din plante ;

- cauciuc natural (latex) pentru lipire ;

- finisaje de pardoseala din beton ;

- vopsele pe baza de plante ;

- iuta si textile reciclate pentru mochete si covoare.

Utilizati produse fara aerosoli. Utilizati plantele pentru controlul daunatorilor. In cazul ca este necesar tratamentul chimic, utilizati produse cu toxicitate scazuta, ca de exemplu produsele pe baza de piretru.

Depozitati produsele care pot emana gaze, ca de exemplu solventii, vopselele si adezivii, in containere etanse si pe cat posibil afara. Cel mai bine este sa evitati depozitarea lor.

Mochetele si calitatea aerului

O varietate de manifestari este asociata cu mocheta noua si in special sintetica sau in amestec cu lana. Chiar si mochetele din lana pura se trateaza chimic impotriva atacului biologic. Cand instalati mochete noi :Incercati sa cumparati un produs cu emisie redusa.

Solicitati furnizorului sa va aeriseasca produsul prin desfacere intr-un spatiu ventilat. Montati abia dupa aceasta operatie.

Optati pentru fixare mecanica. Daca sunt necesari adezivii, cumparati-i pe cei cu emisie redusa si pe baza de apa.

Parasiti camerele unde s-a montat mocheta imediat dupa instalare. Ventilati puternic locul. Deschideti usile si ferestrele.

Curatati mochetele cat de frecvent posibil. Executati curatarea prin aspirare si intretineti filtrele aparatului. Utilizati filtre de foarte buna calitate.

Exista o alternativa cu emisie redusa care consta in pardoseli ceramice, din lemn sau beton. Fiti prudenti in alegerea materialelor de finisare la lemn si beton.

Ventilatia

Daca in casa patrunde prea putin aer curat, poluantii se pot acumula pana la un nivel care pune in pericol confortul sau chiar sanatatea.

Cand casa este amplasata la un drum important sau langa o zona industriala cu mult praf este indicat sa folositi filtre de aer.

Indicatorii unei ventilatii insuficiente sunt condensul pe pereti si ferestre, aer mirositor sau imbacsit sau zone unde cartile, pantofii sau alte obiecte mucegaiesc.

Controlati umezeala pentru minimizarea riscului aparitiei mucegaiului. Microorganismele, sursa unuia dintre cei mai puternici alergeni biologici, prolifereaza in medii umede si calde.

Cumparati instalatii de incalzire performante cu toxicitate redusa si evitati utilizarea lor indelungata mai ales in spatiile inchise. Intretinerea lor trebuie bine executata.

Ventilatia intra in conflict cu principiile de eficienta energetica, asa ca proiectul trebuie sa ofere ocupantilor posibilitatea de a inchide si deschide cladirea cat este necesar si sa asigure o buna ventilatie transversala cand doresc. Problema echilibrului dintre necesitatea aerului curat si mentinerea unei anumite temperaturi in interior este foarte dificila, asa ca proiectarea trebuie sa fie deosebit de ingrijita. Selectati specialisti pentru solutionarea acestei probleme. Modificati-va stilul de viata si adaptati-va astfel incat, in perioadele cu temperaturi extreme, sa ventilati mai putin pentru a economisi energie.

Separarea

Separati materialele de ocupantii cladirii, utilizand bariere de aer si etansari. Se pot folosi laminate pentru produsele din lemn si vopsele fara emisii pentru uz general. Daca in casa dvs. exista vopsele cu plumb sau azbest si nu se pot indeparta, acoperiti-le cu vopsea fara emisii.

Pastrati incaltamintea folosita curent afara, pentru a nu introduce praf in interior.

Depozitati gunoiul de grajd in locuri amenajate, intr-o locatie care impiedica raspandirea sporilor de mucegai.

Folositi garajul separat de casa sau cu o usa care asigura o buna etansare pentru depozitarea materialelor cu risc de emisii.

Absorbtia

Plantele de interior elimina compusii volatili organici din aer, iar acest fenomen se dezvolta pe masura expunerii in aceste conditii.

Plantele de interior bine intretinute sunt esentiale pentru reducerea poluarii. Utilizati o combinatie intre plantele estetice si cele utile mediului interior. Optimizati combinatia printr-o proiectare ingrijita.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Ecologie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie
loading...