Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Republica Slovaca


Republica Slovaca
       Republica Slovaca

                                         Drapelul Slovaciei

                
I.         Asezare

Republica Slovaca este tara fara iesire la mare din Europa Centrala.

Tarile invecinate sunt Ucraina in est, Polonia la nord-est, Cehia la nord-vest, Austria in vest  si Ungaria  la sud.

           

           

            II.        Date matematice

A. Suprafata - 48.845 km˛ , find pe locul 127 in lista tarilor dupa suprafata.

B. Numar locuitori - 5.414.937 locuitori

C. Densitate - 111 loc./km˛ 

D. Valoare PIB - $87.129 miliarde

           

            III.      Istoric

Slovacia și Republica Ceha au constituit din noiembrie 1918 pana in decembrie 1992 Cehoslovacia. Țara a devenit independenta in 1993, prin separarea de Cehia, la trei ani dupa Revolutia din 1989 , care a pus capat regimului autoritar comunist impus de catre sovietici dupa Primavara de la Praga din august 1968. Semnificația expresiei Primavara de la Praga se referea la 'dezghețul' pe care miscarea democratica l-a produs in conștiința cehilor și a slovacilor (respectiv, a ceho-slovacilor, cum erau denumiți oficial pe vremea aceea) referitor la democratizarea țarii și incercarea, pe atunci prematur de naiva, ca se poate scapa de influența sovietica.                    Slovacia face parte din Uniunea Europeana de la 1mai 2004, precum și din NATO.

           

            IV.       Cadrul natural

A. Relieful - Peisajul Slovac contine muntii; Carpatii si muntii Tatra care sunt o destinație foarte populara pentru schi și care de asemenea conțin numeroase lacuri și vai, precum și cele mai inalte puncte ale Slovaciei, Gerlachovsky (2.655 m) și Krivan, simbol al țarii). Campiile se gasesc in sud-vest (de-a lungul Dunarii) și sud-est.
B. Ape - Cele mai mari rauri slovace, altele decat Dunarea (Dunaj) sunt afluentii acestuia, Vah și Hron, precum și  Morava care formeaza frontiera cu Austria.

C. Clima - Clima slovaca este temperata cu veri relativ racoroase și ierni friguroase, innorate și umede (precipitații abundente sub forma de ninsoare).

D. Vegetatie - Paduri indeosebi de conifere (molid, pin, brad) si foiase, pajisti alpine (pasuni).

E. Fauna - Numeroase zone ocrotite printre care Parcul Natural Tatra Inalta, unul dintre cele mai intinse din Europa. In munti traiesc multe specii de animale rare.

F. Soluri - Este o tara predominant muntoasa, cu un procent mare de soluri ce au o productivitate scazuta.

            V.        Populatie, asezari

A. Raspandirea populatiei - 5.414.937 locuitori, 111 loc./Km˛ cea mai mare concentrare de populatie find in Slovacia Occidentala, majoritatea locuitorilor Slovaciei sunt de naționalitate slovaca (86%).

B. Origine lingvistica - Limba oficiala este slovaca

C. Religie - Majoritatea o reprezinta catilicismul, urmand protestantism si ortodoxism.

D. Capitala - Capitala este Bratislava, cu o populație de 430.000 locuitori

E. Mari orase - Cel mai mare oras este Bratislava, urmand Kosice, Presov, Nitra, Zilina, Banska Bystrica, Trnava si Martin.

            VI.       Economia

A. Agricultura - Este axata in special pe cultura plantelor (antrenand doar 8,8% din populația activa): grau, porumb, sfecla de zahar, cartofi, viticultura, pomicultura. Se cresc porcine, ovine și bovine.

B. Industrie - Principalele sectoare industriale sunt producatoare de autovehicule si inginerie electrica.Din 2007 Slovacia a fost cel mai mare producator de automobile pe cap de locuitor.

C. Comert - Pozitia geografica a Bratislaviei in Europa Centrala a facut mult timp ca aceasta sa fie o rascruce de drumuri pentru traficul comertului international.

D. Turism - Slovacia are peisaje naturale, munti, pesteri, castele medievale si orase, arhitectura populara, statiuni si statiuni de schi. Suveniruri tipice din Slovacia sunt papusi imbracate in costume populare, obiecte de ceramica, sticla de cristal, figuri sculptate din lemn, ulcioare de lemn si mai presus de toate, produsele fabricate din coji de porumb si de sarma, in special figuri umane.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Geografie


Ecologie
Geologie
Hidrologie
Meteorologie


Relieful fluvial și litoral. Forme de valorificare turistica
Podisul Mehedinti
Dobrogea
CARACTERISTICILE RELIEFULUI ROMANIEI
“ MAREA BARIERA DE CORALI”
Geografia Politica
ROCILE SI INDUSTRIA MATERIALELOR DE CONSTRUCTII
PROIECT DE LECTIE Clasa a VIII-a Carpatii si Depresiunea Colinara a Transilvaniei
Prin muntii Banatului
Relieful modelat pe loess și depozite loessoide