Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Geografie


Index » educatie » Geografie
» Comuna Nocrich


Comuna Nocrich


Comuna Nocrich

Comuna este asezata in imediata apropiere a Vaii Hartibaciului, in partea dreapta a acesteia la o altitudine de 420 m., la 32 km de Sibiu si 18 km de Agnita pe DJ. Sibiu - Agnita.

Nocrichul apare pentru prima oara in documentele feudale in anul 1263 sub denumirea de NOGRECH. Aceasta denumire si asezare au luat nastere in secolul al XII-lea, odata cu colonizarea sasilor adusi de regele maghiar Geza al II-lea pentru apararea hotarelor regatului Ungariei.



In anul 1374 Nocrichul apare in documentele vremii sub denumirea de LUSCHKIRG, KIRCH, LEOSCH sau LESCHKIRCH, denumire ce deriva din cuvintele germane LÖSCH (stuf sau papura) si KIRCH (biserica), adica "biserica acoperita cu stuf". Se presupune ca numele localitatii ar fi fost dat de ezistenta in imprejurimi a unor balti cu intinderi mari de stuf.

De comuna Nocrich apartinea satul Ghijasa de Jos atestata din anul 1311 sub denumirea de GESEZ si satul Tichindeal care apare in doumente in anul 1350 sub denumirea de GHEKENDAL. Se poate afirma ca Ghijasa de Jos a fost un sat romanesc, in timp ce Tichindeal avea o populatie mixta romano-germana si chiar maghiara.

Nocrichul, ca unul din cele mai puternice si mari sate a cunoscut o dezvoltare destul de intensa de-a lungul evului mediu fapt care i-a si consacrat calitatea de resedinta a unuia din cele sapte scaune sasesti. Sub denumirea de scaun al Nocrichului apare pentru prima data in documente intr-un proces de hotarnicie din 1349 dintre Cisnadie si Selimbar.

Conform documentelor culese de dr. Friederich Müller, fost preot al comunei intre 1869-1874, scaunul Nocrichului cuprindea urmatoarele 13 localitati: Alzen (Altana), Abstdorf (Apos), Bagendorf (Benesti), Kulenbach??? (Ilimbav), Hoverdorf (Glamboaca), Hochfeld (Fofeldea), Holzmeng??? (Hosman), Kirchburg (Chirpar), Leschkirch (Nocrich), Marpod (Marpod), Sachsenhausen (Sasausi), Ziegenthal (Tichindeal), Magarei (Pelisor). De scaunul Nocrichului mai apartinea comuna UNDERDEN, vechiul UNDRIFFT (romaneste Androchel), dar aceasta numai pana in aul 1543, cand asezarea a fost complet distrusa de catre turci iar terioriul sau impartit apoi intre Nocrich, Chirpar si Altana.

Trebuie mentionata rivalitatea dintre Altana si Nocrich care-si disputau resedinta scaunului. Se pare ca resedinta scaunului s-a mutat mereu de la Nocrich la Altana, comuna cu o populatie mai numeroasa, astfel in anul 1361 Nocrichul apartinea scaunului Altanei. Se pare ca ultima data cand resedinta este la Altana este anul 1588, dupa care resedinta se fixeaza definitiv la Nocrich.

Cele mai vechi date legate de populatie dateaza din 1488, cand se efectueaza cel mai vechi recensamant cunoscut. In acest an comuna Nocrich avea 35 gospodarii locuite, doua nelocuite si doi preoti. Acelasi recensamant atesta prezenta in toate comunele a unui dascal platit de comunitate. In functia de jude regal al scaunului s-au aflat pana in 1514 nobili din familia maghiara Gerendi.

Din punct de vedere economic, Nocrichul avea o importanta destul de mare, dezvoltandu-se agricultura, cresterea animalelor, mestesugurile si comertul Acest lucru este aratat de un document din anul 1589, prin care Principele Transilvaniei, Sigismund Bathory, acorda comunei dreptul la doua targuri anuale.



Au existat si conflicte sociale, pe langa conflictul dintre saracime si patriciatul sasesc existau puternice frictiuni intre patriciatul sasesc si nobilii meghiari, care ar fi dorit sa devina stapani feudali ai unor commune, adica sa rapeasca posibilitatile pe care le avea populatia aflata pe asa-numitele pamanturi regale. Asemenea situatii intalnim in special la Altana asupra careia au ridicat pretentii timp de cateva secole nobilii din familiile Gerendi, Horwath fiind insa respinsi de catre autoritatile scaunale care au documentat ca asezarea a fost libera de la infiintare. Conflictul acesta este aratat de faptul ca vreme de cateva secole scaunul sasesc al Nocrichului avea ca jude regal nobili de origine maghiara din familiile Gerendi si Horwath, care s-au inrudit cu puternicul patriciat sasesc. Aceasta situatie dureaza pana la inceputul secolului al XVII-lea cand este atestat primul conducator originar din Nocrich.

Spre sfarsitul secolului al XVII-lea situatia maselor se inrautateste iar abuzuile se inmultesc. In tot cursul secolului al XVIII-lea puterea conducatoare saseasca a sustinut ca romanii nu pot sa fie considerati decat tolerati pe "pamantul regesc" in functie de plusul pe care-l pot aduce.


Din fortificatiile medievale se mai pastreaza patru bastioane din incinta de aparare. Bazilica romanica din sec. XIII a fost daramata, odata cu ridicarea actualului edificiu (1803 - 1806).

In Nocrich s-a nascut Samuel Brukenthal (1721 - 1803), guvernator al Transilvaniei, iar in Fofeldea - August Treboniu Laurian (1810 - 1881), istoric, filolog, publicist si fruntas al revolutiei de la 1848 - 1849.


SPOR LA TREABA, DATE DESPRE POPULATIE GASITI IN ALTE PARTI CA AICI SUNT DOAR PANA IN 1966

DESPRE CETATE NU AM GASIT NIMIC NICI PE WIKI, POATE NU AM INTRAT UNDE TREBUIE

PUPICI







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate