Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Gradinita


Index » educatie » » didactica » Gradinita
PROIECT TEMATIC - POVESTEA ROMANIEI


PROIECT TEMATIC - POVESTEA ROMANIEIPROIECT  TEMATICPOVESTEA  ROMANIEI

NIVEL II

MCj01894350000[1]

CINE SUNTEM NOI?

Daca vreti sa ne cunoasteti, veniti aici,

pe acest plai al Mioritei plin de cantece si de dor;

veniti aici pe acest meleag incarcat de balade si legende,

unde copiii adorm fericiti in bratele povestilor

cu Feti Frumosi si Ilene Cosanzene

Noi suntem Ion si Maria, Neculai si Ioana

Si ne-am nascut aici la Sarmisegetusa, Rovine

sau Vaslui, la Calugareni

Cine suntem noi?

Noi suntem Romania!

Ileana Bumbac

Volumul Ganduri de copil

ALEGEREA TEMEI

Ideea alegerii acestei teme a venit odata cu apropierea Zilei nationale a Romaniei, zi pentru care toti romanii se pregatesc si o asteapta cu mare emotie si bucurie. Avand in vedere complexitatea temei comparativ cu nivelul de varsta al copiilor prescolari, mi-am propus sa o abordez in asa fel incat sa captez atentia acestora apeland la cat mai multe si intense trairi emotionale din partea lor. Am considerat ca voi reusi acest lucru imbracand evenimentul istoric in mantia unei povesti cu suspans si mister, la al carei deznodamant sa participe chiar copiii. Astfel, am tesut intregul fir al povestii in jurul unei femei in varsta, pe care am numit-o simbolic Mama Romania, reprezentata de o papusa imbracata in costum popular. Aceasta a sosit in vizita la gradinita intr-una din zilele premergatoare celor dedicate proiectului, propunandu-le copiilor sa o primeasca in mijlocul lor de-a lungul intregii saptamani viitoare, pentru a le dezvalui in fiecare zi noi aspecte din povestea zbuciumata a vietii ei.

MCj01617660000[1]

Fata din Muntenia - papusa artizanat

In aceasta prima vizita, batrana lor musafira le-a povestit copiilor despre cele trei fete frumoase pe care le-a avut candva, numite: Moldova, Transilvania si Tara Romaneasca, care i-au fost furate din cetatea (tara) in care locuiau impreuna numita Dacia si construita de stramosii nostri, dacii.

Suferinta batranei mame care si-a pierdut fetele a stimulat interesul copiilor de a afla cat mai multe lucruri despre intamplarile petrecute cu mult timp in urma si le-a trezit dorinta de a o ajuta, aceasta dovedindu-se ulterior a fi o puternica motivatie pentru toate activitatile saptamanii.

DIRECTII DE DEZVOLTARE

Intrebarile nascute in mintea copiilor dupa prima intalnire cu Mama Romania, ca de exemplu: - Cine sunt cei care le-au furat pe cele trei domnite?

- Au fost ele salvate?

- Cine au fost dacii? Cine au fost romanii?

- Cum s-au numit marii conducatori din istoria tarii noastre?

- Ce fapte de vitejie au ramas in urma lor?

si multe altele, au constituit punctul de plecare in elaborarea Hartii proiectului si stabilirea, impreuna cu copiii, a directiilor in care se va dezvolta acesta pe parcursul derularii lui.

Scopul principal urmarit prin desfasurarea acestui proiect a fost cunoasterea de catre copii a unor elemente de istorie si geografie care definesc portretul spiritual al poporului roman, familiarizarea acestora cu oamenii si activitatile lor de-a lungul istoriei neamului nostru, cu aspiratiile si conditiile lor de viata.

Datoria fiecarui roman este de a cunoaste cel putin un strop din istoria neamului romanesc, din ceea ce a realizat omul simplu sau conducatorul vestit cu iscusinta mintii, curajul ori caldura sufletului sau. Astfel vom intelege mai usor de unde ne tragem, cine suntem pentru a sti cine trebuie si cum trebuie sa fim ca membri ai colectivitatii din care facem parte.

Sa-ti fie vesnic tara / Lumina neantinata,

Copile, tine minte / Sa fii la fel ca ea!

Sa-ti fie gandul ager / Sa nu uiti niciodata

Ca te ridici in lume, puternic,

Doar prin ea!

Ileana Bumbac

DISCUTII CU PERSOANELE IMPLICATE

Harta ilustrata inceputa de mine si completata cu propunerile copiilor a fost prezentata parintilor si personalului din unitate, colegilor din celelalte grupe, care au fost astfel cooptati in proiectul nostru fiind solicitati sa ne ofere ajutorul intr-un moment sau altul al desfasurarii acestuia.

Am luat legatura si cu elevii de la scoala din apropiere, cu doamna profesoara de istorie ca sa ne completeze informatiile despre tema noastra, mijlocindu-ne, in acelasi timp, vizitarea cabinetului de istorie al scolii. De asemenea, am asigurat prezenta copiilor din grupa la spectacolul dedicat Zilei nationale a Romaniei, prezentat de elevii claselor a patra de la aceeasi scoala.

Tuturor le-am inmanat cate o scrisoare prin care le-am facut cunoscute intentiile si scopul proiectului nostru, rugandu-i sa ne ofere ajutorul.

Scrisoare catre prieteni,

Copilaria este nu numai varsta primelor intrebari, ci si varsta primelor raspunsuri. Sensibili si maleabili in raporturile de viata, copiii traiesc intens atractia spre fapte de vitejie si curaj iesite din comun, admirand persoanele care sunt capabile de acestea. Dupa cum bine stim, in istoria poporului nostru intalnim nenumarate astfel de exemple despre care am dori sa afle si copiii d-voastra.

,,1 Decembrie , Ziua nationala a Romaniei, ne ofera un bun prilej de a le face cunoscute o mica parte dintre acestea si de a-i determina pe copii sa inteleaga semnificatia acestei zile importante din istoria tarii noastre. Prin povestiri istorice si activitati interesante ne dorim sa trezim copiilor sentimente de mandrie si pretuire a istoriei neamului romanesc, sa le dam prilejul sa descopere valorile morale ale poporului roman: dragostea de tara, eroismul, vitejiea, bunatatea.

Ne-am bucura si ne-ar fi de un real folos daca in conversatiile cu copiii, in povestile spuse, in vizitele facute, ati aborda acest subiect. Toate acestea ne vor fi de folos in activitatile din gradinita.

De asemenea, de un mare ajutor ar fi organizarea unei vizite la Muzeul judetean si participarea noastra impreuna la depunerea de flori la monumentul eroilor.

Speram ca veti trai si dumneavoastra alaturi de copii aceleasi sentimente fata de inaintasii nostri, care ne umple sufletele de mandrie in fiecare an, la 1 Decembrie.

Cu stima, educatoarea grupei.

GRUP TINTA - Copiii din grupa mare de la Gradinita Unirea

PLANIFICARE SI PROIECTARE

Pe baza hartii proiectului, a setului de intrebari formulate impreuna cu copiii, a informatiilor adunate, am stabilit obiectivele de referinta tinand seama de particularitatile de varsta si individuale ale prescolarilor de grupa mare, de interesul, motivatia si cunostintele lor anterioare.

INVENTAR DE OBIECTIVE

1. LIMBA SI COMUNICARE

OBIECTIVE DE REFERINTA        Sa participe la activitatile de grup, inclusiv la cele de joc, atat in calitate de vorbitor, cat si in calitate de auditor.

        Sa audieze cu atentie un text, sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca

l-a inteles.

        Sa-si imbogateasca vocabularul activ si pasiv pe baza celor acumulate si sa utilizeze un limbaj oral corect din punct de vedere gramatical.

        Sa gaseasca ideea unui text, urmarind indiciile oferite de imagini.

2. STIINTE

OBIECTIVE DE REFERINTA

               Sa recunoasca si sa descrie verbal si/sau grafic anumite schimbari si transformari din mediul inconjurator.

               Sa cunoasca elemente ale mediului social si cultural, pozitionand elementul uman ca parte integranta a mediului.

               Sa comunice idei, impresii pe baza celor observate.

               Sa traiasca sentimente de mandrie si pretuire a portului popular.

               Sa efectueze operatii cu grupele de obiecte constituite in functie de diferite criterii date ori gasite de ei insisi.

               Sa compare doua sau mai multe multimi de obiecte in functie de anumite criterii sesizand diferente cantitative sau echivalente prin punerea in corespondenta a elementelor multimilor.

               Sa utilizeze corect numeralul ordinal corespunzator respectand acordul intre acesta si substantivul pe care-l insoteste.

               Sa efectueze operatii simple de calcul oral, recunoscand semnificatia simbolurilor aritmetice (+), (-) , (=).

3. OM SI SOCIETATE

OBIECTIVE DE REFERINTA

        Sa descrie si sa identifice elemente locale specifice tarii noastre si zonei in care locuieste (asezare geografica, obiective socio-culturale si istorice).

        Sa traiasca in relatiile cu cei din jur stari afective, sa manifeste prietenie, toleranta, armonie.

        Sa exprime sentimente de mandrie si pretuire a istoriei neamului romanesc.

        Sa realizeze lucrari practice inspirate din natura si viata cotidiana valorificand deprinderile de lucru insusite.

        Sa se raporteze la mediul inconjurator contribuind la imbogatirea acestuia prin lucrarile personale.

4. ESTETIC SI CREATIV

OBIECTIVE DE REFERINTA

        Sa redea teme plastice specifice desenului, picturii si modelajului, utilizand diferite tehnici cunoscute.

        Sa compuna in mod original si personal spatiul plastic.

        Sa interpreteze liber, creativ lucrari plastice exprimand sentimente estetice.

        Sa intoneze cantece pentru copii.

          Sa asculte si sa recunoasca fragmente din creatii muzicale nationale corespunzatoare varstei prescolare.

          Sa asocieze miscarile si pasii de dans specifice cantecului audiat.

 

 

 

5. PSIHOMOTRIC

OBIECTIVE DE REFERINTA

          Sa-si formeze o tinuta corporala corecta.

          Sa perceapa comportamentele spatio-temporale, ritm, durata, distanta.

          Sa se foloseasca de actiuni motrice invatate (pasi de dans) pentru a exprima sentimente si a raspunde la diferiti stimuli (serbari, programe artistice, sezatori).

METODE

Pentru atingerea obiectivelor propuse am selectat metode si mijloace variate de realizare cum ar fi: povestirea, conversatia, observarea spontana si dirijata, explicatia, demonstrarea, exercitiul, problematizarea, invatarea prin descoperire, munca in echipa, vizite, experiente, lucrari practice etc.

MATERIALE

Am folosit o gama bogata de materiale didactice printre care: carti cu poezii, ghicitori, povesti, scenete, cantece, radiocasetofon, casete audio si video, aparat foto, diafilme, costume nationale, costumatii si masti pentru dramatizari, panza, folii, materiale din natura, polistiren, planse, albume si carti istorice atractive, harti, steaguri.

Spatiul educational a fost impartit in zone de activitati bine definite, necesare muncii in grupuri mici de copii, iar ambientul a fost arajat si decorat in concordanta cu tema propusa: la sectorul stiinta au fost asezate obiecte reprezentand insemnele tarii de-a lungul istoriei( steaguri, steme), obiecte folosite de ostasi(sabii, scuturi, imagini ale acestora), costume populare; la sectorul biblioteca au fost asezate carti, planse cu imagini din istoria poporului nostru, cu conducatori cunoscuti; la sectorul constructii au fost pregatite materiale necesare construirii cetatilor in care locuiau inaintasii nostri etc. De asemenea, intr-un colt al salii de grupa a fost amenajat un loc in care sa poposeasca zilnic musafirul nostru povestitor, iar la celelalte sectoare au fost asezate materiale specifice care sa satisfaca nevoia de exprimare a copiilor: acuarele, creioane si coli de desen, foi color, foarfeci, plastelina, costume populare, materiale textile, diferite seturi de jocuri de masa, soldatei din plastic si altele.

DESFASURAREA PROIECTULUI

Asa cum am amintit, fiecare zi a saptamanii a debutat cu cate o noua poveste spusa copiilor de Mama Romania, reprezentand punctul de plecare in realizarea obiectivelor propuse pentru acea zi. Astfel, intalnirea de dimineata din fiecare zi a constituit prilejul aflarii de catre copii a unor noi aspecte din istoria poporului nostru, oferindu-le posibilitatea de a trai impreuna emotiile create de acele evenimente.

La inceputul fiecarei zile, in functie de continutul povestii ascultate, am stabilit impreuna cu copiii, dupa principiul liberei optiuni, rolurile si sarcinile de lucru ale fiecaruia precum si modul de organizare in grupuri mici, individual sau colectiv.

In prima zi a saptamanii, povestitoarea a continuat firul povestii incepute cu cateva zile in urma, destainuindu-le copiilor aspecte legate de modul de viata al stramosilor nostri, dacii, de activitatile si ocupatiile lor specifice, de felul in care isi construiau cetatile ca sa se poata apara de dusmani, despre conducatorii lor, Burebista ori Decebal. Povestea a continuat cu prezentarea cotropitorilor romani care au cucerit cetatile dacilor, s-au stabilit pe teritoriul lor si, traind impreuna, au format cu timpul poporul roman.

Copiii au fost motivati sa construiasca ziduri de aparare in jurul cetatii in care locuisera cele trei fete rapite si mama lor, pentru ca, dupa ce vor fi gasite, sa nu mai poata fi despartite. De asemenea, copiii au confectionat stegulete tricolor pentru turnurile cetatii, iar la activitatea comuna au observat costumul popular purtat de daci in comparatie cu imbracamintea pretentioasa a romanilor.

In etapa a treia a zilei, copiii au vizitat cabinetul de istorie al Scolii Avram Iancu, unde doamna profesoara si elevii clasei a V-a le-au povestit alte lucruri interesante despre stramosii nostri, le-au aratat poze, tablouri si au urmarit impruna diafilmul Povestea preafrumoasei Dochia.

Ziua de marti a continuat cu noi dezvaluiri despre viata dacilor si a romanilor, despre Decebal si curajul cu care acesta si-a aparat tara, despreTraian, conducatorul romanilor, si harnicia cu care ostasii sai au construit noi drumuri si cetati, despre formarea poporului roman.

In aceasta zi, copiii au sortat materiale textile, au croit imbracaminte specifica dacilor si romanilor, au decorat costumele populare realizate chiar de ei, au pregatit mancare pentru ostasi la sectorul jocuri de rol. In mod firesc, dupa aceasta prima etapa a zilei, a urmat memorizarea unui fragment din poezia Limba romaneasca de George Sion, dupa care am audiat impreuna Imnul Romaniei si am invatat jocul cu cant Sunt roman.

C:Documents and SettingsRODICA.HOME-00RODICA00Local SettingsTemporary Internet FilesContent.IE5Y0J0CNPUMCFL00081_0000[1].wmfC:Documents and SettingsRODICA.HOME-00RODICA00Local SettingsTemporary Internet FilesContent.IE5Y0J0CNPUMCFL00081_0000[1].wmf
Pe parcursul primelor doua zile ale proiectului, copiii s-au aratat foarte interesati de tema si dornici sa-i fie de ajutor mamei care si-a pierdut cele trei fete. La toate activitatile desfasurate, acestia au manifestat o motivatie puternica, intretinuta de dorinta ca cele trei fete sa se reantalneasca cu mama lor. Ei au dobandit o serie de cunostinte noi despre tara si trecutul ei, au inteles ca sunt romani, urmasi ai dacilor si ai romanilor. De asemenea, ei au constientizat importanta steagului, a stemei si a imnului unei tari, care reprezinta insemnele acesteia.

-

Vestea buna pe care o primesc copiii in a cea de-a treia zi a proiectului de la Mama Romania si anume ca fata ei cea mare, Tara Romaneasca, a fost salvata de un mare si cunoscut domnitor al romanilor, Mircea cel Batran, ii motiveaza si mai mult pe copii, dandu-le increderea ca eforturile lor nu au fost in zadar. Aceasta fusese furata de turci, un popor razboinic care traia la sud de Dunare. Turcii au atacat de nenumarate ori teritoriul romanesc furand bogatii si chiar fete sau copii pe care ii foloseau la munca, dar, de cele mai multe ori, ei au fost infranti de ostasii romani si alungati in tara lor.

Copiii au avut prilejul sa priveasca imagini cu marele domnitor, aspecte din luptele sale cu dusmanii tarii, in special cu turcii. Ei au fost foarte impresionati de aspectul, imbracamintea si armele pe care le foloseau acestia, dar si revoltati de faptul ca ravneau la bunurile altora.

Fisier:MirceatheElder.jpg

MIRCEA CEL BATRAN

In etapa de dimineata, la sectoare, copiii au pregatit paginile unui album despre curajosii nostri stramosi, au decupat poze, au lipit, au reconstruit casele distruse de cotropitorii tarii la sectorul Constructii. La activitatea comuna de limbaj, acestia au audiat un fragment din Scrisoarea a treia a lui Mihai Eminescu, constientizand faptul ca vitejia si curajul inaintasilor nostri au fost evocate de marii nostri scriitori in multe dintre operele lor. In continuare copiii au pictat scene din lupta pentru libertate a poporului roman, iar in etapa a treia am desfasurat jocul de miscare, Alergati la stegulet, un parcurs aplicativ prin care am incercat sa reconstituim antrenamentul ostasilor.

Ziua urmatoare aduce copiilor o noua veste buna. Fata cea mijlocie, Moldova, a fost si ea eliberata din mainile celor ce o rapisera, tatarii, de catre un domnitor foarte curajos numit Stefan cel Mare care a si luat-o de sotie dandu-i tarii sale numele fetei.

STEFAN CEL MARE

Batrana mama le povesteste copiilor despre tatari, un popor invecinat cu Moldova, care atacau mereu alte tari furand bogatiile acestora ca sa poata trai. In drumul lor distrugeau tot ce intalneau in cale, omorau femei, copii si batrani pentru a-si atinge scopurile. Tarile romane aveau multe bogatii si au fost atacate de nenumarati dusmani care ravneau la ele.

Vedeti imaginea la dimensiunea completa

TATARI IN LUPTA

Daca in prima parte a zilei, copiii au studiat portretul lui Stefan cel Mare, imagini reprezentandu-l pe acesta in lupta, armele cu care luptau ostasii sai, modeland si ei din plastelina astfel de arme, in partea a doua au participat la o activitate comuna de matematica cu tema Ostasii lui Stefan cel Mare. La acest joc didactic deosebit de antrenant, copiii si-au consolidat deprinderile de numarat in limitele 1-8, efectuand diferite sarcini in acest sens, in timp ce aranjau soldatii lui Stefan pe campul de batalie.

Dorind sa-i fie cat mai mult de ajutor domnitorului, copiii au participat foarte activ si la confectionarea unor scuturi pentru ostasi, decupandu-le si decorandu-le foarte frumos. In continuarea zilei, impreuna cu invitati din grupa mijlocie, ei au urmarit diafilmul Stejarul din Borzesti fiind cu totii foarte impresionati de viata dusa de copii in acele vremuri.

Vedeti imaginea la dimensiunea completa

STEJARUL DIN BORZESTI

Pe tot parcursul perioadei de desfasurare a acestui proiect, nu am neglijat latura socio-afectiva, incercand sa le transmit copiilor cat mai multe aspecte legate de trasaturile morale ale poporului roman, sa scot in evidenta harnicia, curajul, intelepciunea, dragostea de patrie si vitejia cu care acesta a fost inzestrat.

Nici obiectivele educatiei estetice nu au fost neglijate. Am urmarit sa le ofer copiilor prilejul de a percepe impreuna armonia imbinarii culorilor si modelelor specifice costumelor populare. Fetitele au imbracat astfel de costume la jocurile cu rol, interpretand roluri de gospodine care pregatesc masa pentru ostasi sau la sectorul Arta, tesand ori cosand. Am apreciat impreuna ingeniozitatea cu care acestia isi faceau armele de lupta si uneltele de lucru, incercand sa modelam si noi unele asemanatoare. Am recitat si audiat versuri depre tara, am cantat cantecele invatate, prin toate acestea exprimandu-ne admiratia si respectul fata de inaintasii nostri.

Cu ajutorul activitatilor desfasurate pe parcursul acestui proiect am cautat sa dezvolt in constiinta copiilor sentimente de respect si admiratie fata de stramosii nostri, de eroismul si perseverenta lor in lupta pentru libertatea tarii in care locuiau, de dorinta lor de a fi impreuna toti romanii.

In ultima zi a proiectului, bucuria copiilor a fost foarte mare atunci cand au aflat de la Mama Romania ca si cea de a treia fata, numita Transilvania, a fost salvata de viteazul domnitor Mihai Viteazul. Acesta a fost primul conducator care a reusit sa uneasca cele trei tari romane, iar in povestea noastra, sa aduca acasa pe fetele mamei indurerate.

MIHAI VITEAZUL

MIHAI VITEAZUL

Am inceput ziua prin a impodobi sala cu vederi din cele trei provincii romane, cu imagini reprezentand chipurile domnitorilor despre care am invatat si luptele duse de ei cu dusmanii tarilor pe care le-au condus, cu stegulete tricolor si alte lucrari realizate de copii. Am continuat apoi cu primirea invitatilor, parinti si colegi, elevi de la scoala, carora le-am prezentat realizarile noastre din timpul saptamanii. A urmat apoi o sezatoare in care am cantat cantecele invatate, le-am recitat musafirilor versuri despre tara si le-am povestit despre cele invatate pe parcursul proiectului.

Punctul culminant al intalnirii l-a constituit sosirea celor trei domnite, intruchipate de trei scolarite imbracate in costume populare, fiecare reprezentand una dintre tarile romane. Ele au recitat versuri despre aceste provincii, au cantat si au dansat impreuna cu copiii si cu invitatii Hora Unirii.

Ochii parintilor s-au umplu de lacrimi de bucurie atunci cand si-au auzit copiii vorbind despre Decebal si Traian, despre Moldova lui Stefan cel Mare, despre Tara Romaneasca in care a domnit Mircea cel Batran, despre Transilvania si Mihai Viteazul cel care a reusit sa uneasca pentru prima data tarile romane.Doamna profesoara de istorie de la Scoala Avram Iancu a amintit tuturor ca tarile romane nu au ramas impreuna dupa prima lor unire, cea reusita de Mihai Viteazul, ca a trebuit sa mai treaca sute de ani, pana la Unirea cea Mare de la 1 decembrie 1918, pe care toti romanii o sarbatoresc, ea fiind Ziua nationala a Romaniei. Alaturi de domnitorii cunoscuti de noi pe parcursul acestui proiect, au mai fost multi altii care si-au jertfit viata pentru libertatea si unitatea Romaniei, despre care vom invata mai multe lucruri in grupa pregatitoare si la scoala, unde vom studia intreaga istorie a romanilor.

Desavarsirea Unirii nationale, la 1 Decembrie 1918, la Alba Iulia, a contribuit la crearea unei Romanii mai puternice si mai bogate, cu atat mai mult cu cat aceasta a fost platita cu mari jertfe si viata a zeci si sute de mii de viteji pe care avem datoria sa nu-i uitam si sa-i cinstim din toata inima noastra.

ATRIBUIREA UNEI FUNCTIONALITATI

Datorita faptului ca intalnirea cu parintii s-a desfasurat in ajunul zilei de 1 Decembrie, pentru a preciza si intari importanta acestei zile, am facut invitatia ca a doua zi sa ne intalnim cu totii in centrul orasului pentru a participa impreuna la manifestarile dedicate acesteia. Copiii vor avea ocazia sa vada cum se bucura si cinstesc toti romanii Unirea cea mare, intelegand si mai bine semnificatia si importanta ei.

C:Documents and SettingsRODICA.HOME-00RODICA00Local SettingsTemporary Internet FilesContent.IE5Y0J0CNPUMCFL00081_0000[1].wmf


COLTUL TEMATIC

EVALUAREA PROIECTULUI

Pentru ca la final sa ne bucuram de satisfactia muncii implinite, evaluarea a fost realizata prin diferite forme:

-         expozitii cu lucrarile realizate de copii;

-         confectionarea machetei cu cetatea lui Decebal;

-         realizarea albumului Stramosii nostri;

-         prezentarea spectacolului Sunt roman;

-         convorbiri libere despre cele invatate pe parcursul proiectului.

CONCLUZII

Derularea proiectului Povestea Romaniei, a constituit pentru noi o experienta noua si frumoasa. Incursiunea facuta impreuna prin istoria neamului romanesc, modalitatea in care ea a fost conceputa, i-a motivat puternic pe copii, iar evenimentele traite alaturi de musafirii lor, le-au ramas adanc intiparite in memorie, impresionandu-i.

Abordarea acestei teme prin metoda proiectelor ne-a oferit ocazia de a aduce o serie de imbunatatiri actului didactic prin acordarea unei mai mari libertati de actiune copiilor, stimularea creativitatii lor, mentinerea interesului fata de tema propusa pentru o perioada mai mare de timp. Dorinta lor in a gasi raspunsurile pe care le cautam cand am intocmit harta proiectului a ramas treaza in permanenta.

Noua, educatoarelor care am desfasurat acest proiect cu copiii, ni s-a confirmat faptul ca parabola sub care am hotarat sa abordam aceasta tema dificila, tinand seama de nivelul lor de varsta, s-a dovedit a fi deosebit de eficienta.

Proiectul a implicat rezolvarea de probleme, deprinderi de limbaj, arta, cunostinte despre mediul inconjurator si nu in ultimul rand abilitati motrice, ceea ce a condus la realizarea obiectivelor si comportamentelor propuse, a extins aria de utilizare a materialelor si a mediului educational, dincolo de sala de grupa, permitand copiilor intelegerea si asimilarea logica a cunostintelor si pastrarea lor pentru un timp mai indelungat in memorie.

Astfel, in saptamanile care au urmat derularii acestui proiect, ori de cate ori am avut ocazia sa ne reamintim despre cele invatate, copiii au dovedit ca si-au insusit temeinic acele notiuni. Cuvinte cum ar fi: provincii, domnitori, dusmani, tatari, turci, unire, Moldova, Transilvania, Tara Romaneasca erau folosite cu usurinta de catre acestia, iar in jocurile lor s-au facut auzite numele domnitorilor despre care au invatat, Mihai Viteazul, Stefan cel Mare, Decebal sau Traian. De asemenea, intrebarile lor despre faptele acestor eroi nu au contenit ceea ce ne-a facut sa ne mai propunem o saptamana pentru aceasta tema, in preajma zilei de 24 Ianuarie, tocmai pentru a completa cunostintele copiilor si a le satisface curiozitatea fata de aceasta tema atat de generoasa.

Doresc sa mentionez implicarea deosebita a parintilor copiilor care ne-au sustinut in mod real obiectivele propuse, atat ca furnizori de materiale cat si in implicarea lor directa la desfasurarea activitatilor. Discutiile tematice cu acestia ne-au oferit date pretioase despre interesele copiilor exprimate in familie, acestea putand fi fructificate la gradinita prin activitati care sa le ofere raspunsuri la ceea ce-i preocupa, la ceea ce-ar dori sa stie.

Bibliografie

*** Gradinita altfel, Editura V8 Integral, Bucuresti, 2002;

*** Metoda proiectelor la varstele timpurii, Editura Miniped, Bucuresti, 2000;

*** Dumitrana,M., Copilul, familia si gradinita, Editura Compania, Bucuresti, 2000.

HARTA  PROIECTULUI

Vedeti imaginea la dimensiunea completa

C:Documents and SettingsRODICA.HOME-00RODICA00Local SettingsTemporary Internet FilesContent.IE5Y0J0CNPUMCFL00081_0000[1].wmf
Oval Callout:


Vedeti imaginea la dimensiunea completa

C:Documents and SettingsRODICA.HOME-00RODICA00Local SettingsTemporary Internet FilesContent.IE5G0X3YTJ9MCj03562450000[1].wmf


POVESTEA  ROMANIEI

Oval Callout:  Oval Callout:  Oval Callout:   Vedeti imaginea la dimensiunea completaOval Callout:  Vedeti imaginea la dimensiunea completaloading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Gradinita


Gradinita
Poezii cantece


loading...