Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Gradinita


Index » educatie » » didactica » Gradinita
Jocul de miscare la copiii prescolari - Jocuri de miscare reprezentative pentru grupa mica


Jocul de miscare la copiii prescolari - Jocuri de miscare reprezentative pentru grupa mica


Jocul de miscare la copiii prescolari

Jocuri de miscare reprezentative pentru grupa mica

      In conceptia piagetiana , jocul de miscare reprezinta punctul de start al procesului de socializare progresiva a copilului. Debutand pe parcursul stadiului gandirii preoperatorii, jocul de miscare cu reguli faciliteaza depasirea egocentrismului initial al copilului si-l obisnuieste pe acesta cu activitatile de grup prin respectarea unor norme comune de conduita.

Jocul de miscare este un exercitiu fizic si un mijloc principal de dezvoltare armonioasa a copilului de varsta prescolara, este o actiune preponderent corporala, efectuata sistematic si constient in vederea perfectionarii dezvoltarii fizice si a capacitatilor motrice. Jocul este un mijloc ideal de educatie si satisface in cel mai inalt grad  nevoia de miscare si de actiune. Prin joc copilul isi satisface imediat, dupa posibilitati, propriile dorinte, actionand constient si liber in lumea imaginara ce si-o creeaza singur.

      La varsta prescolara jocul are o dubla semnificatie. Pe de o parte, el este cadrul in care se manifesta, se exteriorizeaza intreaga viata psihica a copilului, in joc copilul exprimandu-si cunostintele, emotiile, satisfacandu-si dorintele si eliberandu-se, descarcandu-se tensional.. Pe de alta parte, jocul constituie principalul instrument de formare si dezvoltare a capacitatilor psihice, acestea neputand fi concepute si imaginate in afara jocului. Jocul formeaza, dezvolta si restructureaza intreaga viata psihica a copilului. Jucandu-se cu obiecte, copilul isi dezvolta perceptiile de forma, marime, culoare, greutate, isi dezvolta capacitatea de observare. Prin joc se dezvolta activitatea voluntara, isi dezvolta insusirile vointei: rabdare, perseverenta, stapanire de sine. Tot in joc sunt modelate insusirile si trasaturile de personalitate: respectul fata de ceilalti, responsabilitatea, cinstea, curajul, corectitudinea etc.      O arie larga de raspandire o au la varsta prescolara jocurile cu reguli, al caror principal scop este exersarea indemanarii si formarea deprinderilor motrice. De cele mai multe ori elementul si atmosfera de joc sunt realizate prin intermediul intrecerii. Pe parcursul varstei prescolare, jocurile de miscare evolueaza atat sub aspectul complexitatii subiectului si regulilor, cat si a modului de organizare a copiilor in joc.

Jocurile de miscare utilizate in activitatea de educatie fizica au continuturi si orientari multiple si imbraca forme de organizare si desfasurare foarte variate. Numite si dinamice, jocurile de miscare se clasifica dupa deprinderea motrica pe care o formeaza: mers, alergare, saritura, aruncare si prindere, echilibru, catarare-coborare, tractiuni, impingeri si transport de greutati. Ele au anumite caracteristici, cum ar fi:

  • permit manifestarea complexa si favorizeaza dezvoltarea simultana a deprinderilor motrice de baza;
  • presupun colaborare, cooperare cu colegii de joaca, armonizarea intereselor, asumarea unor responsabilitati;
  • situatiile favorabile sau nefavorabile care apar pe parcursul jocului lasa urme adanci asupra personalitatii copilului;
  • emotiile si sentimentele, starile afective traite si celelalte procese psihice prezente in aceste imprejurari sunt proprii fiecarui copil, dar in acelasi timp, comune grupei din care face parte;
  • impun colectivului respectarea disciplinei, a regulilor de intrecere;
  • permit manifestarea initiativei, independentei in actiune, a spiritului de observatie;
  • educa competitivitatea.

In organizarea si desfasurarea jocurilor de miscare educatoarea trebuie sa respecte anumite cerinte, cum ar fi:

  • selectionarea judicioasa a jocurilor in vederea indeplinirii intocmai a sarcinilor instructiv-educative;
  • sa corespunda particularitatilor somato-functionale si psihice ale copiilor;
  • sa tina seama de conditiile materiale si mediul in care se desfasoara;
  • sa impuna respectarea de catre toti copiii a regulilor de joc si sa stimuleze spiritul de colaborare intre participanti;
  • sa cultive respectul fata de adevar;
  • sa asigure echilibrul valoric al echipelor;
  • sa asigure participarea activa a tuturor copiilor.

 

Explicarea si demonstrarea jocului

Explicarea trebuie sa fie clara, succinta, facuta pe un ton potrivit, sa fie accesibila, evitandu-se deplasarile celui care explica. Se va spune: denumirea jocului, continutul, pe scurt, principalele reguli, precizari cu privire la stabilirea invingatorului, urmarirea fiecarui participant, comenzile pentru incepere, desfasurare si final. Explicatia va fi insotita de demonstratie.

In timpul explicatiei si demonstratiei, grupa va fi astfel asezata, incat sa poata urmari demonstratia. Pentru a vedea gradul de intelegere a regulilor, educatoarea poate intreba cativa copii, sau le poate cere sa efectueze o parte din actiuni ( jocul de proba).

Desfasurarea jocului

Incepe la un anumit semnal dat de educatoare, dupa ce aceasta s-a convins ca toti copiii sunt pe locurile lor si au inteles jocul. In continuare va urmari desfasurarea jocului, avand grija sa fie respectate regulile acestuia, stimuland spiritul de initiativa, atentionand pe cei care incearca sa incalce regulile. Respectarea regulilor si sarcinilor de joc, a normelor de conduita fata de adversar contribuie la realizarea unei atmosfere agreabile,. In timpul jocului se creeaza o stare emotionala de bucurie. Arbitrajul trebuie sa fie corect, nepartinitor. Un joc bine conceput este capabil sa mobilizeze tote fortele, sa mentina treaz interesul copiilor, sa atinga maximum de eficienta.Terminarea jocului

Se face prin anuntarea incheierii acestuia, prin aprecieri generale si individuale si  comunicand rezultatul intrecerii, in cazul in care jocul s-a desfasurat sub forma de concurs. Stabilirea rezultatului trebuie facuta obiectiv, evitandu-se aprecierile care ar putea descurajape cei invinsi.

Prin marea lor varietate, jocurile de miscare sunt mijloace eficiente de  dezvoltare a fizicului si psihicului, un important mijloc de educatie.

      Deoarece in acest an scolar conduc grupa mica, voi descrie sumar cateva jocuri de miscare pe care le-am selecat, ca fiind potrivite particularitatilor de varsta ale copiilor de 3-4 ani.

Voi prezenta succint in continuare aceste jocuri, ferindu-ma de amanunte, de elemente informationale cu caracter redundant, care ar face lectura anevoioasa plictisitoare.

Deci, prezentarea jocurilor va cuprinde doar esentialul.

IEPURASUL

Deprinderea motrica exersata: saritura cu desprindere de pe ambele picioare.

Materiale: caciulite de iepuras.

Formatie de lucru: cerc.

Desfasurarea jocului:

Miscarile care urmeaza sa fie efectuate de copii sunt sugerate prin intermediul urmatoarelor versuri:

Iepurasul urecheat

Sare, sare speriat saritura pe loc, cu genunchii usor indoiti.

Uite-l, iute s-a ascuns! ghemuire

De sub tufa el priveste,

Daca nimeni nu-l pandeste.

Cand sa-l prindem, hop, el sare saritura cu deplasare inainte.

Si o ia din nou la vale

CINE NE-A IESIT IN DRUM

Deprinderea motrica exersata: mers cu oprire la semnal.

Materiale: jucarii, reprezentand animale.

Formatie de lucru: coloana cate unul.

Desfasurarea jocului:

Copiii se plimba (mers obisnuit), pe fond muzical. Traseul este stabilit de educatoare. De-a lungul acestuia sunt asezate, la interval de 4-5 m, jucarii, de preferinta de dimendiuni mai mari, pentru a putea fi mai usor reperate de copii. La semnalul Stop, cine ne-a iesit in drum?, copiii se opresc. Se recomanda asocierea comenzii cu ridicarea jucariei intalnite pe traseu, de catre educatoare.  

MINGEA JUCAUSA

Deprinderea motrica exersata: aruncare cu ambele maini de jos.

Materiale: mingi pentru toti copiii, jucarii suspendate.

Formatie de lucru: linie.

Desfasurarea jocului:

Miscarile care trebuie efectuate sunt sugerate de versurile:

Sus, sus, sus, zboara mingea sus.

Ursuletul de-l tintesti, pe noi toti ne-nveselesti. SUS!

La comanda SUS!, mingea este aruncata de toti copiii aflati sub obiectele suspendate, in dreptul unei linii traste in prealabil de catre educatoare. Dupa recuperarea mingilor, jocul continua. Dupa fiecare aruncare reusita, copiii care nimeresc jucaria suspendata sunt apreciati, laudati, recompensati. 

CAUTA STEGULETUL

Deprinderea motrica exersata: mers spre o directie indicata.

Materiale: un stegulet.

Formatie de lucru: cerc, coloana cate unul.

Desfasurarea jocului:

Copiii merg in formatie de cerc, interpretand cantecul Steagul nostru. La ridicarea steagului de catre educatoare, copiii se deplaseaza in coloana cate unul, spre directia indicata. La reluarea jocului, se schimba directia de deplasare. 

IEPURII LA MORCOVI

Deprinderea motrica exersata: saritura libera cu desprindere de pe ambele picioare.

Materiale: masti de iepurasi, benzi din hartie colorata, morcovi naturali, din plastic, sau confectionati din carton.

Formatie de lucru: doua linii trasate fata in fata.

Desfasurarea jocului:

Linia de plecare, delimitata cu ajutorul unor benzi de hartie colorata, cu creta sau cu scoci, reprezinta casa iepurasilor. Acestia trebuie sa ajunga la stratul cu morcovi, situat la o departare de 2-3 m, prin saritura pe ambele picioare.

La comanda Iepurii la morcovi!, copiii pornesc cu aceeasi saritura, indreptandu-se cat mai repede spre stratul de morcovi. Odata ajunsi la destinatie, executa sarituri libere pe loc, imitand rontaitul morcovilor. La comanda Iepurii acasa!, copii revin la locurile de plecare, tot prin sarituri libere cu desprindere de pe ambele picioare, cu deplasare inainte. 

CLOPOTELUL

Deprinderea motrica exersata: alergare spre o directie indicata.

Materiale: clopotei, cateva panglici de 4 culori sau ecusoane colorate.

Formatie de lucru: cerc.

Desfasurarea jocului:

Copiii se deplaseaza in mers, in cerc, pe versurile:
Clopotelul suna, suna,

Dinga, dinga, ding,

Si ne-aducevoie buna,

Dinga, dinga, ding.

Clopotelul il primeste

Cine primu-aici soseste.

La comanda sugerata de ultimul vers, copiii alearga spre directia din care se aude clopotelul manuit de educatoare. Copiii se grupeaza in functie de culoarea panglicilor sau ecusoanelor colorate pe care le poarta. La reluarea jocului, educatoarea isi schimba locul. 

TRECEM PUNTEA

Deprinderea motrica exersata: mers in echilibru intre doua linii paralele, trasate pe sol.

Materiale: fasii din hartie sau material, creta, copaci-macheta.

Formatie de lucru: sir.

Desfasurarea jocului:

Copiii se deplaseaza prin padure, care este sugerata cu ajutorul copacilor-macheta sau al altor materiale de care dispune educatoarea, cantand un cantec cunoscut. La comanda Trecem puntea!, aceasta fiind reprezentata de o portiune de 2-3 m lungime, delimitata de doua benzi din hartie sau de linii trasate pe sol cu creta colorata, la distanta de 30-40 cm una de cealalta, copiii executa mersul in echilibru. 
 

SARPELE SI VRABIUTA

Deprinderile motrice exersate: mers cu ocolirea unor obstacole, alergare cu pasire peste obstacole.

Materiale: jucarii mici, cuburi, machete de copaci, jucarii de dimensiuni mai mari, scaunele, masute.

Formatie de lucru: sir.

Desfasurarea jocului:

Copiii sunt impartiti in doua grupe, una reprezentand serpii, cealalta vrabiutele, asezate pe doua siruri, cate unul in dreptul traseelor care urmeaza sa fie parcurse, unul cu ocolirea obstacolelor, altul cu pasirea peste obstacole.

La comanda, sirurile pornesc, fiecare urmand traseul care a fost stabilit dinainte. In timpul deplasarii, copiii imita sasaitul sarpelui, respectiv, ciripitul vrabiutei. Odata ajunse la capatul traseului, echipele isi schimba locurile si rolurile si jocul continua.  

CURSA BROSCUTELOR

Deprinderi motrice exersate: saritura in lungime de pe loc si mers cu pasire peste obstacole.

Materiale: machete de copaci, scaunele, mese, cercuri, masti, jucarii, obstacole mici.

Formatie de lucru: sir.

Desfasurarea jocului:

Copiii sunt dispusi pe 4 siruri, inapoia liniei de plecare. De la linia de plecare, pe o distanta de cca3 m, se plaseaza obstacole mici (cu inaltimea de la 4 cm pana la 30 cm) si, in continuarea lor, cate 3 cercuri de lemn, cu diametrul de 80-90 cm. La rostirea versurilor de catre educatoare:

Hai, broscutelor, porniti!

Peste balta sa sariti!,

primii copii din fiecare sir pornesc in mers, pasind peste obstacole, apoi sar din cerc in cerc si se intorc in alergare spre coada sirului propriu. 

URSII IN PADURE

Deprinderi motrice exersate: tarare pe genunchi si palme si mers cu ocolirea unor obstacole.

Materiale: masti pentru ursuleti sau ecusoane, machete de copaci sau alte obiecte care sugereaza padurea, covor, saltea de gimnastica.

Pentru desfasurarea jocului se recomanda urmatoarele versuri:

Mergem veseli prin padure,                     - copiii executa mers cu ocolirea obstacolelor.

Tufele le ocolim.

Vrem s-ajungem la barlogul

Ursului si sa-l privim. 

Ursul ce-a stat nemiscat                           - copiii executa tarare pe genunchi si palme.

Ne-a vazut si s-a-nfuriat.

Iute, iute noi plecam,

Mersul lui il imitam. 
 
 
 

Bibliografie:

Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii Ed.V&Integral,  Buc. 2005

Buruian, L.,  - Educatia fizica in gradinita Indrumar metodic aplicativ, Casa de Editura Mures, 2004

Barcan, Ticaliuc, E.,  - Exercitii si jocuri pentru prescolari, Editura Sport-Turism, 1976

Iacovlev, V., - Jocuri pentru copii, Editura Didactica si Pedagogica, Buc 1981

Sabau, E. si colab.  Educatia fizica la prescolari, Editura Sport-Turism, Buc. 1989 
 
 
 
 

 loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Gradinita


Gradinita
Poezii cantece


loading...