Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
Importanta jocului in viata copilului


Importanta jocului in viata copilului
Importanta jocului in viata copilului

Din totdeauna si pretutindeni, jocul a fost si este strans legat de mirifica lume a copilariei. Nici un copil nu-si traieste deplin aceasta minunata varsta fara joc, fara veselie, fara mirajul care insoteste zilele si orele de el insusi dorite si infaptuite dupa propria sa placere.

Alegerea acestu subiect in abordarea optionalului este data de faptul ca jocul este:
-        factor important al socializarii copilului, deoarece acesta, potrivit unor reguli scrise sau nu, ii determina pe copii sa se cunoasca mai bine, sa comunice mai mult, sa se simta bine unul cu celalalt si sa doreasca acest lucru.

-        rol important in dezvoltarea fizica, intelectuala, morala si estetica a copiilor.

-        in jocuri se dezvolta interesul si obisnuinta pentru munca, pentru corectitudine, se fixeaza deprinderile, se automatizeaza miscari foarte complexe.

-        prin joc copilul invata ce este o sarcina, invata sa-si fixeze atentia, sa-si stapaneasca instabilitatea naturala, sa faca un efort.

-        sub influenta lui se formeaza, se dezvolta si se restructureaza intreaga lui activitate psihica. Prin intermediul jocului, in psihicului copilului se produc schimbari importante: copilul dobandeste numeroase si variate cunostinte despre mediul inconjurator, i se dezvolta procesele psihice de reflectare directa si mijlocita a realitatii (perceptia, reprezentarile, memoria, imaginatia, gandirea, limbajul, etc)

-        in jocuri intervin, se dezvolta si se exerseaza elementele creative, mobilitatea, comprehensiunea gandirii, capacitatea de a imagina solutii noi, aplicarea in practica a solutiilor memorate si care sunt eficiente

-        prin joc copilul ajunge sa dobandeasca autonomie, isi modeleaza personalitatea si isi va exersa diferite abilitati care ii vor folosi mai tarziu in viata, angajeaza intreaga fiinta.

-        jocul este miscare, explorare, este comunicare si socializare, este exercitiu si invatare, este observatie si imitatie, este disciplinare. Esenta jocului este reflectarea si transformarea, pe plan imaginar, a realitatii inconjuratoare.

-        prin joc, copilul descopera si lumea si viata intr-un mod accesibil si atractiv, o cerceteaza, o prelucreaza si o transforma in invatare, in experienta personala. De aceea, in timpul jocului, copilul desfasoara o variata activitate de cunoastere.

-        Jocul dezvolta curiozitatea si interesul copilului; face recurs la imaginatia, inventivitatea, gandirea si initiativa copilului; jucandu-se nu se plictiseste niciodata; isi consuma energia si reprezinta activitatea pe care o realizeaza cu placere.

Jocul didactic reprezinta unul din mijloacele folosite cu succes in cadrul procesului de instruire, iar datorita continutului si a modului de desfasurare, activizeaza intregul colectiv al clasei, dezvolta spiritul de echipa, de intr-ajutorare; de asemenea, se formeaza si se dezvolta unele deprinderi practice si de munca organizata. Jocul didactic este folosit cu succes si in acele tipuri de activitati care sunt dedicate recapitularii, putand constitui si un reper de evaluare.
Scopul optionalului este de a incuraja creativitatea, gandirea independenta, imaginatia, libertatea de exprimare a copiilor prin aceasta metoda moderna de predare-invatare-evaluare care este jocul didactic.

Obiectivele propuse vor fi realizate prin activitati de tip practic: jocuri de rol, concursuri cu diferite tematici, jocuri de descoperire, jocuri de autocunoastere, de relationare etc.

Acest curs optional propus vine in intampinarea nevoii de joc al copiilor, cu atat mai mult cu cat scoala noastra este situata in mediul rural. Parintii copiilor sunt, in cea mai mare parte, agricultori, muncitori sau someri. Majoritatea copiilor beneficiaza, in familie, de o educatie minima in privinta multor aspecte pe care jocul le scoate in evidenta, iar orele de curs alocate acestuia sunt insuficiente.

Jocurile se vor desfasura respectand clasificarea si caracteristicile specifice acestora si vor aborda diferite discipline, in functie de continutul instruirii.. De exemplu, vor fi desfasurate jocuri logice de limba si literatura romana, jocuri simbolice, de socializare, jocuri de cuvinte incrucisate de istorie sau geografie etc.

Pentru buna desfasurare a cursului vor fi folosite resurse materiale clasice (ilustratii, planse, reproduceri etc ) si moderne ( computer, CD-uri ).

Evaluarea se va realiza prin portofolii, concursuri, serbari, diferite activitati la care vor lua parte parintii copiilor si reprezentanti ai comunitatii locale, pastrandu-se, astfel, o buna legatura cu familia si comunitatea.

Pentru ca jocurile sa aiba succes, trebuie ca noi, educatorii :

sa cunoastem multe jocuri sau sa avem o multime de materiale cu acestea;

sa alegem jocul potrivit ocaziei;

sa pregatim inainte lucrurile de care avem nevoie;

sa stabilim reguli simple, care sa nu permita nici un prilej de interpretari alternative si sa le explicam clar, la momentul potrivit; elevii trebuie sa stie de la inceput cum se joaca jocul;

sa furnizam o incurajare constanta, fara a ne implica in joc;

sa nu lasam pe nimeni pe dinafara, decat daca sunt eliminati din joc din anumite motive si, in acest caz, ei trebuie sa fie reprimiti repede in joc;

sa lasam jocul sa-si urmeze cursul si sa nu-l intrerupem fara un motiv serios;

sa incheiem jocul inainte ca participantii sa inceapa sa-si piarda interesul, prevazand ca finalul sa poata fi controlat. Un joc care se incheie la momentul potrivit va fi retinut cu placere, iar ei vor astepta cu nerabdare sa-l joace din nou;

sa ne asiguram ca cel care pierde ii este aratat respect de catre ceilalti participanti, iar invingatorului i se da crezare;

sa nu se joace acelasi joc prea des;

sa evaluam jocul, prestatia participantilor si pe cei carora le-au fost repartizate sarcinile organizatorice;Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Didactica


Gradinita
Poezii cantece


PLANIFICARE ANUALA SI CALENDARISTICA LIMBA SI LITERATURA ROMANA AN SCOLAR 2009-2010 CLASA a V-a
CALITATEA STILULUI DE VIATA
METODE SI PROCEDEE DE DIFERENTIERE A ACTIVITATII DIDACTICE IN SCOPUL PREVENIRII SI COMBATERII INSUCCESULUI SCOLAR
PROIECT DE LECTIE EDUCATIE MUZICALA CLASA :a III-a - Durata de un timp(patrimea)
PLAN DE LECTIE Clasa :III-a educatie fizica Ambidextria
EVALUAREA REZULTATELOR SCOLARE ACTIUNE COMPONENTA A PROCESULUI DE INVATAMANT
Exercitii cu litere
PROIECT DIDACTIC Clasa: a II-a Matematica - Masurarea lungimilor. Metrul
LUCRARE METODICO - STIINTIFICA - Pentru obtinerea gradului didactic I MECANICA - CONTRIBUTII LA IMBUNATATIREA PARAMETRILR CONSTRUCTIVI SI FUNCTIONALI
Proiect educativ - fii activ, fii inventiv, deseurilr resursa, nu problema