Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» INSTRUIREA ASISTATA DE CALCULATOR - soft educational la o lectie de limba romana (gramatica)


INSTRUIREA ASISTATA DE CALCULATOR - soft educational la o lectie de limba romana (gramatica)


INSTRUIREA ASISTATA DE CALCULATOR

- soft educational la o lectie de limba romana (gramatica) -Imperfectul. Perfectul compus

 Imperfectul. Perfectul compus

          Alexandru povesteste o intamplare petrecuta ieri. „1”

            Treceam pe o strada linistita. „2” Sus, pe o scara, un zugrav vopsea firma unui nou magazin. „3”Inainte mea mergea un domn imbracat cu un impermeabil modern. „4” O batrana ducea in lesa un catel. „5”

            Deodata, a aparut o pisica. Stapana catelului nici n-a observat cand acesta a fugit dupa mata speriata. „6” In goana lui, a agatat scara, l-a trantit pe zugrav si a varsat vopseaua in capul trecatorului. „7”

1

2

3

4

5

6

7

            Daca elevul va duce cursorul in dreptul propozitiei va aparea  imaginea corespunzatoare

1. Ce fel de actiuni exprima imperfectul?

·        „Indicati verbele din scurta naratiune a lui Alexandru.” ○

·        „Ce fel de actiuni indica aceste verbe in raport cu prezentul?” ○

·        „Cand se desfasoara actiunea verbelor din prima parte a textului raportata la actiunea verbelor din a doua parte?” ○

2. Structura imperfectului

·        Precizati ce a scris cu rosu Bob Ica si cu albastru Dino in verbele de mai jos care sunt la modul indicativ, timpul imperfect.

invatam           paream          mergeam          dormeam

invatai             pareai            mergeai            dormeai

invata              parea             mergea             dormea

invatam           paream          mergeam          dormeam

invatati            pareati          mergeati           dormeati

invatau            pareau           mergeau           dormeau

       3. Ce fel de actiuni exprima perfectul     compus?

                   

·        Cand se desfasoara actiunea verbelor din a doua parte a textului, din cadranul din dreapta sus a ecranului, in raport cu momentul vorbirii? ○  5. Formele inverse ale perfectului compus

Ce-am semanat n-a iesit.

Semanat-am grau de vara,

A iesit numai negara.

                  (Vasile Alecsandri – Poezii populare ale

                                                     Romanilor)

                                      

Murgule, murgutul meu,

Datu-mi-te-a taica-tau.

                   (Toma Alimos)

       Indicati verbele la timpul perfect compus din textele de  mai sus. ○

       Care este deosebirea dintre formele acestora? ○

(BUTOANELE DIN DREPTUL FIECAREI INTREBARI, PRIN ACTIVARE, PERMITE DESCHIDEREA UNEI PAGINI DE MICROSOFT WORD)!!!

(este o lectie de predare la clasa a V-a)

Imperfectul. Perfectul compus

            Se porneste de la urmatorul text, pe care elevii il vor auzi in casca citit cu karaoke, timp de 2 minute:

                        Alexandru povesteste o intamplare petrecuta ieri.

                        Treceam pe o strada linistita. Sus, pe o scara, un zugrav vopsea firma unui nou magazin. Inaintea mea mergea un domn imbracat cu un impermeabil modern. O batrana ducea in lesa un catel.

                        Deodata, a aparut o pisica. Stapana catelului nici n-a observat cand acesta a fugit dupa mata speriata. In goana lui, a agatat scara, l-a trantit pe zugrav si a varsat vopseaua in capul trecatorului.

„1. Ce fel de actiuni exprima imperfectul?” – este primul aspect tratat; la aceasta intrebare se va raspunde prin descoperire: se ofera cateva exercitii de genul:

·        „Indicati verbele din scurta naratiune a lui Alexandru.”- textul citat va ramane pe ecranul softului si elevii vor identifica verbele, completand un tabel, care va aparea pe ecran daca elevul va da click pe butonul de la sfarsitul intrebarii; i se va spune in casca: Da click pe butonul de la sfarsitul intrebarii si va aparea un tabel, pe care il vei completa cu verbele identificate.

treceam, vopsea, mergea, ducea

a aparut, n-a observat, a fugit, a agatat, a trantit, a varsat

      Daca elevii vor completa doar 5 verbe din cele 10, atunci softul le va oferi elevilor tabelul completat corect, ca in tabelul de mai sus, tabel ce va putea fi deschis doar dupa 10 minute (timp in care ei vor completa singuri), apasand dublu click pe acea fereastra: Da dublu click pe fereastra si vei primi tabelul completat corect; compara-l cu al tau. In cazul in care, dupa 2 minute, elevul nu va completa nici un verb i se va spune in casca: Completeaza tabelul cu verbele identificate in text pentru a putea continua. Daca nu vei completa softul se va inchide singur. Daca va completa totusi cum am stabilit mai sus, va putea trece la urmatoarea intrebare fara a mai putea reveni la aceasta.

·        „Ce fel de actiuni indica aceste verbe in raport cu prezentul?” – in dreapta intrebarii va aparea un alt buton, pe care apasandu-l va descoperi un tabel in care va scrie raspunsul la intrebare: Da click pe butonul din dreapta intrebarii si completeaza raspunsul la intrebare. Vei avea timp de lucru 5 minute. Daca dupa 1 minut elevul nu a scris nimic, i se mai spune o data in casca: Scrie raspunsul la intrebare pentru ca in final sa primesti o  nota. Astfel motivat, va da cateva raspunsuri posibile, notate astfel:

                                               10 – „indica actiuni trecute”

                                                 9 – „actiuni care se petrec demult”

                                                 7 – „indica actiuni ce se desfasoara in trecut”

                                                 4 –„indica actiunile dinamice ale unor personaje ce se intalnesc pe o strada” sau alt asemenea raspuns.

Daca va oferi raspunsul corect, in casca elevul va auzi: Mai da o data click pe butonul din dreapta intrebarii pentru a vedea raspunsul corect (indica actiuni trecute) si nota pentru raspunsul tau; fereastra se va deschide timp de 30 de secunde. Aceasta parte a lectie nu va mai putea fi accesata.

·        „Cand se desfasoara actiunea verbelor din prima parte a textului raportata la actiunea verbelor din a doua parte?” – va auzi in casca: Da click pe butonul din dreapta intrebarii si completeaza raspunsul la intrebare pentru a primi si acum o nota mai buna decat prima. Pentru a primi o nota elevul trebuie sa ofere un raspuns corect sau asemenea celor de mai jos:

                                                                              10 –     „se desfasoara in  trecut in acelasi timp cu o alta actiune din trecut”;                                                                                                                                  9 – „se desfasoara in acelasi  timp cu o alta actiune trecuta”;

 7 – „se desfasoara inaintea  actiunii verbelor din partea a doua”;

                                                                                4 – „se desfasoara in acelasi timp, ca si actiunea verbelor din partea a doua”.

Ultima nota va aparea si in cazul in care elevul nu va oferi nici un raspuns. Bineinteles, dupa 2 minute de lucru elevului ii va aparea pe ecran raspunsul corect („se desfasoara in trecut in acelasi timp cu o alta actiune din trecut”).

            Dupa aceasta etapa elevul va auzi in casca: Da click pe cuvantul imperfect din titlu si citeste inca o data imformatiile despre imperfect. Informatiile care vor aparea sunt: „IMPERFECTUL exprima o actiune trecuta, care se desfasoara in acelasi timp cu o alta actiune trecuta, aratand durata. Intr-o naratiune, imperfectul e folosit in descrierea cadrului de desfasurare a actiunii.” Timpul de citit este de 2 minute dupa care peste aceasta fereastra cu informatiile despre actiunile imperfectului, se va suprapune o fereastra referitoare la structura imperfectului, ca in tabelul alaturat:

           

2. Structura imperfectului

·        Precizati ce a scris cu rosu Bob Ica si cu albastru Dino in verbele de mai jos care sunt la modul indicativ, timpul imperfect.

invatam           paream          mergeam          dormeam

invatai             pareai            mergeai            dormeai

invata              parea             mergea             dormea

invatam           paream          mergeam          dormeam
invatati            pareati          mergeati           dormeati

invatau            pareau           mergeau           dormeau

 (Informatiile din cadranul din dreapta sus a ecranului vor disparea, iar peste ele vor fi puse informatiile anterior prezentate referitoare la Ce fel de actiuni exprima imperfectul?).

            Elevul va auzi in casca: Raspunde, in scris, la intrebare, in spatiul ramas liber  in  tabelul din imagine (intrebarea se va citi cu karaoke). Vei avea timp de lucru 2 minute. Daca dupa 1 minut elevul nu scrie inca, i se va repeta in casca: Scrie raspunsul pentru ca Bob Ica si Dino sa fie multumiti si sa te rasplateasca cu o nota buna din nou. In functie de raspuns, elevii vor primi o nota: 10 – „cu albastru sunt scrise sufixele pentru imperfect, iar cu rosu sunt scrise desinentele pentru persoana si numar”

                            9 – „cu albastru sunt scrise sufixele de imperfect, iar cu rosu sunt scrise sufixele pentru persoana si numar”;

                             7 – „atat cu albastru, cat si cu rosu sunt scrise terminatiile pentru persoana si numar”;

                             4 – „ce este scris cu albastru reprezinta sufixele pentru infinitiv,  iar cele scrise cu rosu reprezinta terminatii pentru persoana”.

            Daca reuseste sa completeze un raspuns dupa cele 2 minute, pe spatiul ferestrei cu acest exercitiu va aparea raspunsul corect: „cu albastru sunt scrise sufixele pentru imperfect, iar cu rosu sunt scrise desinentele pentru persoana si numar. Folosim termenul de desinenta, si nu termenul de sufix, cand vorbim despre terminatiile de persoana si numar.”

            Se va trece la urmatoare secventa a ecranului softului, cea subintitulata „3. Ce fel de actiuni exprima perfectul compus?”, fara ca celelalte sectiuni ale ecranului sa mai poata fi deschise, dar raman totusi pe ecranului softului. La aceasta intrebare raspunsul este unul foarte scurt, pe care elevul il va scrie fara ezitari prea multe, raspunzand la comanda softului: Completeaza langa intrebare raspunsul corect. Daca elevul nu va oferi un raspuns in termen de 1 minut, sarcina i se va repeta in casca  Completeaza langa intrebare raspunsul corect pentru a-ti verifica cunostintele. Timpul de lucru este de 2 minute, iar dupa aceasta pe ecranul softului va aparea un text cu raspunsul la intrebare: „PERFECTUL COMPUS exprima o actiune trecuta si terminata in momentul vorbirii”.

            O data terminata si aceasta sectiune, peste aceasta fereastra, cu explicarea felului actiunii exprimate de perfectul compus, se va suprapune o alta fereastra ce va contine „4. Structura perfectului compus”, fereastra va contine urmatorul tabel:   

4. Structura perfectului compus

·        Ce mod este cel scris cu albastru de Dino in verbele de mai jos care sunt la modul indicativ, timpul perfect compus?

(a)    invata            (a) parea            (a) merge                  (a) dormi

am                       am                      am                             am

ai                         ai                        ai                               ai

a     + invatat       a     + parut         a    + mers                 a         + dormit

am                       am                      am                             am

ati                        ati                       ati                              ati

au                        au                        au                              au

 

                 Variante de raspuns:

                  ○ supin;

                  ○ participiu;

                  ○ adjectiv;

Elevul va auzi in casca: Citeste cu atentie intrebarea si raspunde la ea bifand raspunsul corect dintre cele trei variante de raspuns. Vei avea timp de lucru 2 minute. Daca dupa un minut nu va completa nimic, atunci elevul va auzi din nou in casca: Bifeaza raspunsul corect la intrebare pentru a putea continua. Daca nu vrei, lectia va lua sfarsit peste 1 minut si vei pierde punctajul acumulat pana acum. Astfel, daca va completa un raspuns gresit din prima, va auzi in casca: Raspunsul este gresit. Da click acum pe unul dintre cuvintele scrise cu albastru si citeste infomatiile de acolo. Iti vor fi de folos la raspunsul corect. Daca va da click pe:

-         „invatat”: verb, participiu „a invata”;

-         „parut”: verb, participiu „a parea”;

-         „mers”: verb, participiu „a merge”;

-         „dormit”: verb, participiu „a dormi”, va observa informatiile scrise.

Astfel, este aproape imposibil sa nu bifeze raspunsul corect: „●  participiu”. Apoi, sintagma din titlu „perfectul compus” va deveni link pentru urmatoarea informatie: „Perfectul compus este alcatuit din forme specifice ale verbului a avea + participiul verbului conjugat”.

            Urmeaza sectiunea „5. Formele inverse ale perfectului compus” in cadranul 4 al ecranului, in partea de jos dreapta. In aceasta sectiune se va citi cu karaoke cele doua fragmente de text literar, timp de 5 minute: Fii atent la urmatorul text pentru a putea raspunde la urmatorele intrebari. Dupa ce se va citi textul, elevul va auzi din nou in casca: Citeste cu atentie prima intrebare de sub texte si completeaza alaturi raspunsul corect. Ai timp de lucru 5 minute. Daca dupa 1 minut elevul nu va completa nimic, in casca va auzi din nou: Identifica verbele la perfectul compus din textele citite. Daca va reusi totusi sa ofere un raspuns, dupa  cele 5 minute pe ecranul softului va aparea un tabel ce va contine verbele identificate:

am semanat, n-a iesit, semanat-am, a iesit, datu-mi-te-a

            Dupa acest exercitiu, in casca elevul va auzi: Raspunde la urmatoarea intrebare, completand in pagina de word, pe care o deschizi apasand butonul din dreapta intrebarii. Vei avea timp de lucru 5 minute. In caz ca nu va raspunde, dupa un minut va auzi in casca acelasi indemn. Daca va fi motivat sa completeze raspunsul, dupa 5 minute va aparea pe ecranul raspunsul corect al intrebarii:

 „Formele din primul text sunt scrise in forma lor normala, pe cand in al doilea text apar formele inverse ale perfectului compus. In cazul formelor inverse, intre cele doua componente ale perfectului compus se pot intercala pronume (participiului i se  adauga vocala –u ca sunet de legatura). Formele inverse ale perfectului compus sunt arhaice si se pastreaza in poezia populara”.

Acest tabel va ramane pe ecran timp de 6 minute.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Didactica


Gradinita
Poezii cantece


MONOGRAFIA SCOLII NR.2 GHERMANESTI SNAGOV
SUBIECTUL
PROIECT DE LECTIE - CLASA: a IX-a Biologie - Structura celulei eucariote
ORGANIZAREA MODULARA A CONTINUTURILOR
PROIECT DE LECTIE CLASA : a IV-a Matematica Unitati de masura
STRATEGII DE EVALUARE
PROIECT DE LECTIE Clasa: a VI a sport - Indemanare : -coordonarea actiunilor corpului in spatiu si timp
PROCESUL ALEGERII CARIEREI
PROGRAME SCOLARE PENTRU CICLUL SUPERIOR AL LICEULUI LITERATURA UNIVERSALA CLASELE A XI-A – A XII-A
Proiect de lectie Clasa: a-VI-a - Educatie Muzicala
loading...