Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Didactica


Index » educatie » Didactica
» DISCIPLINELE MONTANE-CONSIDERATII GENERALE


DISCIPLINELE MONTANE-CONSIDERATII GENERALE


DISCIPLINELE MONTANE-CONSIDERATII GENERALE

A.     Obiectivele cursului

Intelegerea cadrului general de manifestare al disciplinelor montane cu caracter sportiv

Definirea obiectului de studiu

Delimitarea punctelor forte puse in valoare de disciplinele montane



B.     Competentele dobandite

Dupa parcurgerea cursului studentii vor fi capabili sa:   

Se familiarizeze cu obiectul de studiu

Sa inteleaga cadrul general de desfasurare a disciplinelor montane

Sa inteleaga motivele fundamentale pentru care oamenii practica aceste discipline

C.     Continutul succint

Disciplinele montane cuprind un spectru destul de larg al activitatii, plecand de la drumetie si ajungand la alpinismul de extrema altitudine. Stabilirea unor granite intre acestea este dificila si comporta anumite riscuri dar putem marca urmatoarele categorii de manifestari:

a.       Activitati ce promoveaza mersul de durata, cu piciorul, in regiuni montane. Intre acestea se inscriu drumetiile sau turismul montan, numite, in strainatate, "hiking" ori "trekking" (in afara potecilor). Cand activitatile au tenta competitionala, ele se poarta numele de turism sportiv sau orientare turistica. Cand sunt efectuate iarna, ele se manifesta si sub forma de schi fond.

b.      Activitati ce promoveaza ascensiunea muntelui: alpinism clasic, alpinism de mare altitudine, ascensiuni pe cabluri metalice, schi alpinism.

c.       Activitati sportive de iarna ce promoveaza coborarea pantelor muntelui ori a unor infrastructuri specializate, intre acestea putand fi mentionate: schiul cu ramurile sale, bobul, sania, skeletonul.

1.1. Obiectul metodicii disciplinelor montane

Obiectul metodicii disciplinelor montane este constituit de studierea legitatilor procesului instructiv-educativ si a sistemului organizatoric de predare si practicare a disciplinelor montane, tinand cont de variabilele specifice ale activitatilor, mediul montan, varsta practicantilor si prevenirea accidentelor.

1.2. Abordarea muntelui de catre om

In incercarea permanenta a omului de a supravietui, acesta a trebuit sa abordeze si inaltimile neprietenoase ale muntilor, in cautare de hrana, materie prima si adapost. Intotdeauna inaltimile muntilor au reprezentat pentru om obstacole greu de invins.



Urmarind evolutia istorica a ascensiunii omului pe munte se remarca, mai intai, prezenta acestuia acolo impins fiind de nevoi vitale, indeosebi legate de viata pastorala. La noi in tara fenomenul de ,,transhumanta' a avut rezultate remarcabile legate de unitatea limbii romane si trezirea constiintei nationale a unui popor care s-a dezvoltat de o parte si de alta a perimetrului carpatin.

Prezenta romanului pe munte a fost dovedita in toate perioadele istorice, legendele, baladele ori cantecele populare atestand-o. In trecut, insa, in afara locuitorilor din zonele limitrofe muntelui sau a unor cercetatori ocazionali, muntii erau prea putin strabatuti.

Disciplinele sportive in legatura cu muntele au ca obarsie necesitatea folosirii unor obiecte sau mijloace care sa le usureze deplasarea pe munte in scop de vanatoare, sau sa le asigure un ascendent in lupte. In secolul XX, acestea s-au dezvoltat in mod deosebit ca urmare a efectelor pozitive pe care efortului fizic desfasurat in aer curat de munte le are asupra omului.

1.3.Valori promovate de catre disciplinele montane

Declaratia Tiroleza sau "Codul muntelui" incearca sa uniformizeze perceptia si atitudinea participantilor la actiuni montane, recunoscand si impunand urmatoarea ierarhie de valori:Demnitate umana, Viata, libertate si fericire, Natura intacta Solidaritate, Realizare personala, Adevar, Excelenta, Aventura

1.4.Clasificarea disciplinelor montane

1.4.1.Clasificare in functie de vreme: discipline desfasurate pe parcursul intregului an si de discipline de iarna.

1.4.2.Clasificare in functie de nivelul si tipul de practicare

a.     Discipline montane cu caracter de masa si discipline montane elitiste

b.     Forme de practicare individuala, colectiv-organizata, intensiva

1.4.3. Clasificare in functie de caracterul competitional: discipline olimpice si neolimpice







Politica de confidentialitate



});


Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate