Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Chimie


Index » educatie » Chimie
» CUPRU (Cu)


CUPRU (Cu)


CUPRU (Cu)

Scurt istoric : Cuprul este cunoscut din timpuri preistorice, fiind primul metal obtinut de om. Exista dovezi ale existentei lui inca din anul 9000 i.Hr. gasite in Egipt. La inceput, omul a folosit numai bucatile mici de cupru in stare nativa, realizand primele obiecte de cupru, apoi a descoperit metoda maleabilizarii cuprului prin incalzire si racire brusca in apa. Metode pentru imbunatatirea cuprului din minereuri au fost descoperite in jurul anului 5000 i.Hr. si aprox. 1000 de ani mai tarziu, cuprul era folosit pentru olarit in Africa de Nord. Cu 2000 de ani i.Hr. era folosit numai la fabricarea bronzului. Remarcabil este basorelieful din cupru ciocanit la Imdugud, datand din anul 2000 i.Hr., avand o lungime de 2,37 m si o latime de 1,07 m.

Aparitia cuprului a permis sa se faca un salt important in istorie : trecerea de la epoca de piatra la epoca bronzului. Homer povesteste despre arme facute din bronz, mai tarziu apar obiecte de arta si diferite vase de bronz. Prin anul 900 i.Hr. se folosesc unele saruri de cupru la zugravitul locuintleor scumpe. In Egipt apar si monede de bronz cu compozitia aproxi-mativa 80 % Cu si 20 % cositor. Marele filozof al antichitatii Aristotel scria ca in India se gaseste un fel de cupru care nu se poate distinge de aur decat prin greutate, fiind mai usor. Acesta mai precizeaza de asemenea ca pe cata vreme se poate bea bine din vase de aur, vasele de cupru dau bauturilor un gust dezagreabil. In "Istoria pietrelor", Teofrast descrie si cuprul.



Chimistul francez L. Berthollet, care l-a insotit pe Napoleon in campania din Egipt , a stabilit analizand diferite obiecte de bronz pastrate din antichitate ca erau formate din aliaje in care cuprul participa cu 76-86 %.

Numele metalului deriva de la aes Cyprium,denumire latineasca ce inseamna metal din Cipru, Insula Cipru fiind renumita in antichitate pentru minele sale de cupru. Cuprul aliat cu zinc se numea aes lutum , de unde deriva si numele francez laiton.

Obtinere : Cuprul metalic poate fi obtinut pe cale pirometalurgica prin procedeul matelor. Pentru obtinerea cuprului pur, matele se amesteca cu SiO si se preluceraza intr-un convertitor la 1000-1200 C , in care se sufla aer peste masa topita, deasupra rezultand o zgura de silicati. Cuprul brut (numit si cupru negru de convertizor), cu 93-98 % Cu, se supune in continuare proceselor de rafinare care pot fi facute pe cale eletrolitica.

Utilizari : urmand dupa fer si aluminiu ca importanta, cuprul metalic si aliajele sale sunt indispensabile pentru toate ramurile industriei si tehnicii moderne. Din productia de cupru aproape jumatate se utilizeaza in electrotehnica pentru confectionarea de conductori si cabluri electrice si in termotenhinca la fabricarea unor instalatii industriale, cazane pentru incalzire sau distilare, cuve pentru evaporare, radiatoare, utilaje de laborator etc. Aliajele cuprului, in special alamele si bronzurile, sunt folosite pentru fabricarea monedelor si a unor bijuterii. O alta ramura imortanta in care se utilizeaza cuprul este industria de automobile. Radiatoarele si sistemele electrice ale autoturismelor , camioanelor, autobuzelor si ale altor mijloace de transport rutier consuma milioane de tone de cupru anual. O deosebita importanta aveau mai demult tablele de cupru pentru placarea navelor maritime, datorita rezistentei cuprului la coroziunea apei marine. In chimie, cuprul si compusii sai se utilizeaza drept catalizatori, iar unii compusi se folosesc ca pigmenti in industria vopselelor minerale. Oxizii de cupru servesc la colorarea sticlelor si emailurilor, iar unele saruri de cupru intra in compozitia focurilor de artificii pentru a le colora in verde-albastru. Desi sunt toxici, unii compusi ai cuprului servesc in terapeutica in tratamentul anemiei, diabetului, leprei, la regenerarea sangelui. Unele combinatii de cupru (cum sunt sulfatul de cupru, verdele de paris, verdele lui Scheele) se utilizeaza ca insecticide si fungicide la combaterea daunatorilor agricoli si viticoli.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate