Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme
Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Botanica


Index » educatie » » biologie » botanica
Bolile vitei de vie - Ingalbenirea aurie la vita de vie (Flavescenta aurie) Mycoplasma


Bolile vitei de vie - Ingalbenirea aurie la vita de vie (Flavescenta aurie) Mycoplasma


Bolile vitei de vie - Ingalbenirea aurie la vita de vie (Flavescenta aurie) Mycoplasma

Simptome. Plantele prezinta numai unii lastari cu simptome de flavescenta, in timp ce restul par a fi sanatosi. Frunzele lastarilor infectati se ingalbenesc partial sau total, tesuturile luand un colorit metalic, caracteristic. Atacul este insotit de o rasucire a frunzelor despre partea inferioara spre partea interioara, ulterior cazand de pe lastar in luna iulie. Spre toamna, lastarii atacati nu se lemnifica, raman elastici, cu liberul hipertrofiat, au o coloratie verzuie si sunt pigmentati datorita petelor necrotice. Deseori acesti lastari degera in timpul iernii iar productivitatea plantelor atacate scade foarte mult.

Agentul patogen. Mycoplasma se prezinta sub forma de particule pleiomorfe (heteromorfe), ovoide, alungite sau sferice, de 100-700  m in diametru. Transmiterea de la plantele bolnave la cele sanatoase se poate face prin altoire si prin cuscuta. Agentul patogen nu se poate transmite mecanic pe plante-test ierboase. In natura aceasta boala se transmite prin cicada Scaphoideus littoralis(titanus). Plantele atacate de aceasta boala manifesta o sensibilitate sporita la fainare (Uncinula necator).

Scaphoideus titanus are o singura generatie pe an.Ierneaza in stadiul de ou sub coaja butucului.Larvele eclozeaza esalonat, de la inceputul lunii mai, pana la inceputul lunii iulie,insecta prezentand cinci stadii larvare;dezvoltarea larvara dureaza 50-55 de zile.Primii adulti apar la sfarsitul lunii iulie,inceputul lunii august si dupa 10 zile are loc imperecherea.Dupa cateva zile femelele incep sa depuna ouale.In medie,durata de viata a adultilor este de o luna,dupa care mor pana la jumatatea lunii septembrie.

Fitoplasma nu se transmite de la adult la larva,a.i dupa eclozare larvele nu sunt contaminate.Fitoplasma se dezvolta in aparatul digestiv al larvei,in timpul hranirii acesteia pe o planta infectata.Este foarte important de retinut acest aspect,in vederea stabilirii momentului optim pentru efectuarea tratamentelor impotriva stadiilor larvare ale insectei.Insecta(larve,adulti)se gaseste pe partea inferioara a frunzei de vita de vie.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Botanica


Biochimie
Biofizica
Botanica


loading...