Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» HORMONII ESTROGENI


HORMONII ESTROGENI


HORMONII ESTROGENI

Hormonii estrogeni

Se gasesc in glandele genitale, in suprarenala si in placenta. In terapeutica se utilizeaza pe langa hormonii naturali si produsi de semisinteza si sinteza. Hormonii naturali sunt: estrona (foliculina), estradiolul (dihidrofoliculina) si estriolul. Dintre derivatii semisintetici , amintim etinilestradiolul (care are calitatea de a fi stabil digestive), iar dintre derivatii sintetici sunt utilizati dietilstilbestrol, hexetrolul si dienestrolul.



Farmacocinetica

Estrogenii se absorb rapid, sunt metabolizati la nivel hepatic in mod diferentiat (cei naturali in proportie de 90%, cei sintetici 25%), sufera un proces de conjugare si sunt eliminate prin bila in proportie de 50% avand si un ciclu enterohepatic) si prin urina. Estrogenii sintetici pot fi administrati oral, topic, transdermal sau injectabil.

Mecanism de actiune

Estrogenii se leaga de un receptor intranuclear si apoi interactioneaza cu AND-ul, determinand sinteza de ARNm si, implicit, de proteine specifice in tesutul tinta.

Actiuni farmacodinamice

Hormonii din aceasta categorie au proprietatea de a mentine functia normala a aparatului genital feminin, de a determina dezvoltarea caracterelor sexuale primare si secundare, de a stimula maturarea endometrului si de a favoriza depunerea calciului in oase. De asemenea, in urma tratamentului cu estrogen pot apare edeme, ca o consecinta a cresterii reabsorbtiei de apa si electroliti. Cresc gliceridele, scade colesterolul, scad proteinele serice. Daca dozele mici determina o secretie crescuta a stimulinelor hipofizare, dozele mari au un efect contrar, de stocare a acestora.

Indicatii

Utilizarile cele mai frecvente ale acestor hormoni sunt in tulburarile de ciclu hipo-, oligo- si amenoree), in insufiecienta ovariana, in hipoplazia uterina si in insuficienta hormonala la menopauza. La barbat, acesti hormoni se folosesc in tratamentul cancerului de prostata. Sunt utilizati in contraceptia orala (pilula combinata).

Contraindicatii

Nu se vor folosi estrogeni la pacientele cu metroragii, fibroame uterine, hiperfoliculinemii, precum si in neoplasmele uterine si mamare (creste riscul de cancer de endometru si de vagin - dietilstilbestrolul).

Reactii adverse

Reactii adverse digestive;

HTA;

Colestaza.

Posologie

Dintre preparatele disponibile care contin estrogen, mentionam: dietilstibestrol, estradiol, estrolent, ginosedol B si sintofolin care se prezinta sub forma de comprimate, fiole sau suspensii apoase.

Nota: Terapia cu estrogeni este total contraindicate la fetite inainte de pubertate, deoarece produce incetinirea cresterii.

Antiestrogenii

Sunt agenti farmacologici sintetici care interfera cu legarea estrogenului de receptorul specific, astfel incat genele tinta nu pot fi activate. Dintre acestia mentionam clomifenul si tamoxifenul, derivati nesteroidici, utilizati fie ca inductori de ovulatie (clomifen), fie ca antineoplazice, in cancerul mamar (tamoxifenul). Reactiile adverse sunt hipertrofia ovariana si tulburarile digestive.

Danazolul are actiune antiestrogenica si antiandrogenica, ca urmare a inhibarii unor enzime implicate in steroidogeneza si a inhibarii eliberarii de gonadotropine. Utilizat in terapia endometriozelor si a bolii fibrochistice, este contraindicat la gravide si in insuficienta hepatica. Poate determina virilizarea la femei, si tulburari hepatice.

HORMONII PROGESTATIVI

Acesti hormoni influenteaza pregatirea mucoasei uterine pentru nidatie si mentinerea ovulului fecundat dupa nidatie. Substanta naturala este progesteronul, secretat de catre corpul galben, corticosuprarenala, placenta si testicul. S-au realizat si substante semisintetice active, cum sunt etisteronul, noretisteronul, noretinodrelul, norgestrelul si levonorgestrelul. Hormonii progestativi sunt indispensabili pentru gestatie, iar la doze mari inhiba ovulatia. Intervin in metabolism crescand insulinemia si glicogenul hepatic, stimuland anabolismul proteic si scazand lipidele sanguine. Are, de asemenea, actiune de relaxare uterina si stimuleaza secretia de insulina.

Indicatiile hormonilor progestativi sunt consatituite de iminenta de avort, dismenoree, neoplasmul endometrului. Unele din aceste preparate intra in alcatuirea produselor hormonale anticonceptionale.

Contraindicatiile acestui hormon sunt date de catre insuficienta hepatica sau de antecedente vasculare (flebite).

Posologie

Sunt disponibile urmatoarele preparate: acetoxiprogesterona, medroxiprogesteron, hidroxiprogesteron, megestrol.

Antiprogestative

A fost sintetizata Mifepristona (RU 486), un derivate de noretindrona, care actioneaza ca antagonist competitiv pe receptorii progestativi si glucocorticoizi. Este utilizata ca agent abortiv, in primul trimestru de sarcina, fiind active dupa administrare injectabila (in combinatie cu prostaglandinele, administrare vaginala).

HORMONII ANDROGENI

Din aceasta categorie fac parte produsi naturali sau substante semisintetice, care influenteaza dezvoltarea si mentinerea caracterelor sexuale primare si secundare masculine. Dintre produsii naturali, mentionam androsteronul si testosteronul, secretati de catre celulele interstitiale ale testiculului, de catre suprarenala, ovar si placenta. Substantele din aceasta grupa stimuleaza in doze mici spermatogeneza, iar la femei au o actiune antiestrogenica, insotita de virilizare (hirsutism, ingrosarea vocii, dezvoltarea muschilor). Administrati in prima parte a ciclului, impiedica ovulatia. Influenteaza pozitiv absorbtia calciului si depunerea sa in oase si contribute la mentinerea tonusului nervos. Au, de asemenea, proprietate vasodilatatoare si anabolizante, determinand cresterea masei musculare. Stimuleaza secretia de eritropoetina.

Farmacocinetica

Se administreaza, in mod obisnuit, pe cale intramusculara, preparatele semisintetice resorbandu-se mai lent decat testosteronul. In singe, circula legat de proteine (98%) si, ajunsi in ficat, sunt metabolizati relative rapid in produsi lipsiti de activitate. Sunt eliminate prin urina, sub forma de 17 cetosteroizi.

Indicatii

La barbate tratamentul androgen este indicat in insuficienta testiculara, climacteriul masculin, in stari de eunucoidism si in unele tulburari circulatorii periferice. La femei este utilizat in tratamentul unor neoplasme mamare, dismenoree si metroragii ( atentie, prin supradozare determina virilizarea femeii).

Contraindicatii

Sunt constituite de catre neoplasmul de prostata, hipertensiune arteriala, sarcina. Pentru atleti, androgenii sintetici sunt considerati substante de dopaj.

Posologie

Preparatele romanesti sunt metiltestosteronul (comprimate sublinguale), testolent, testosterone (sub forma de fiole) si testosterone undecanoat (capsule).

SUBSTANTE ANABOLIZANTE

In acest grup intra derivatii sintetici de testosteron care prin actiunea lui stimuleaza metabolismul proteic atat prin cresterea vitezei de sinteza, cat si prin cresterea incorporarii aminoacizilor in proteine. Echilibru este deplasat in favoarea depunerii de proteine, diminuarii catabolismului proteic si stimularii inmultirii celulare. Sub influenta acestor hormoni, la copii se observa cresterea in inaltime si greutate o tendinta de maturare a scheletului. Degradarea aminoacizilor spre uree este redusa, procesele de decalcifiere inhibate si excretia sarurilor de calciu diminuata. Hormonii anabolizanti sunt indicati in intarzierile de crestere ale copiilor, la gravide, lehuze. Trebuie avut in vedre faptul ca dupa o prima faza de stimulare a cresterii exista posibilitatea opririi acesteia prin sudare precoce a cartilajelor. Acesti hormoni mai sunt indicati in boli cornice consumptive, in stari casectice, in osteoporoze si in arsuri.

La sportivi ele constitue substante de dopaj si sunt interzise deoarece cresc masa musculara. Acesti hormoni cresc tendinta la agresivitate si libidoul. La femei poate determina virilizare.

Dintre derivatii utilizati ca anabolizanti mentionam metandrostenolon, nandrolon, stanozolol. Dintre acestia nandrolonul (Deca-Durabolin) are cel mai convenabil raport anabolizant/androgen. Agentii care sunt conditionati pentru administrare per os sunt mai bine absorbiti daca se mentin sublingual (se evita efectul primului pasaj).

CONTRACEPTIVELE ORALE

Exista trei tipuri de preparate folosite in acest scop, in a caror compozitie intra:

  • Combinatie de estrogen cu progestativ - preparat monofazic;
  • Folosirea secventiala a estrogenilor, uramata de o combinatie estrogen-progestativ - preparate secventiale bifazice si trifazice;
  • Terapia continua cu progestativ, fara administrare concomitenta de estrogen ("minipilula" - contine noretindrona sau norgestrel) - preparate cu un singur hormon.

Preparatele sunt bine absorbite pe cale orala. Dintre estrogeni, cel mai frecvent se intalnesc mestranolul si etinilestradiolul, iar dintre progesterone, etinodioldiacetatul si noretinodrelul.

Actiune farmacologica

Asociatia hormonala din aceste preparate isi exercita efectul contraceptive prin urmatoarele mecanisme:

inhiba ovulatia, prin blocarea sintezei si eliberarii de hormon foliculostimulant (partial) si de hormon luteinizant (total);

produc schimbari in mucusul cervical si in endometrul uterin, care scad probabilitatea conceptiei si defavorizeaza implantarea.

Dupa incetarea administrarii acestor preparate, ovulatia revine la normal in 1-3luni in 75-98% din cazuri.

Alte efecte ale acestor preparate constau in cresterea si intarirea sanilor, suprimarea lactatiei, modificari hematologice asemanatoare cu cele din sarcina, o usoara crestere a presiunii arteriale, in unele cazuri, si cresterea pigmentatiei pielii. Preparatele din generatiile ultime au efecte metabolice minime (Cilest).

Utilizari clinice

In afara efectului conraceptiv, aceste combinatii hormonale si-au mai dovedit utilitatea in dismenoree, menstruatiile dureroase sau premature, tensiunea premenstruala, endometrioze, tendinta de avort spontan. S-au observat rezultate bune in terapia tumorilor benigne de san si un effect protector fata de cancerul ovarian sau uterin. Sunt utilizate efficient in corectarea menopauzei si mentinerea prelungita a fertilitatii.

Deoarece s-a observat posibilitatea aparitiei unor ovulatii multiple in lunile de dupa intreruperea tratamentului cu contraceptive, se foloseste acesata medicatie si in tratamentul infertilitatii, rezultatele fiind pana in present putin concludente. Unele preparate se administreaza la fetitele sub 10 ani cu semne de pubertate precoce, pentru a bloca hormonii tropi si a evita o maturizare precoce. Tratamentul se face continuu, pana la adolescenta.

Efecte secundare

Aceste efecte se pot grupa in:

usoare sau tranzitorii (greata, dureri de san, cefalee, usoare sangerari intermenstruale, aparitia de pete sau pistrui);

medii (sangerari intermenstruale serioase, crestere in greutate, pigmentare accentuata a pielii, acne, aparitia mai usoara a infectiilor vaginale);

severe: icter, boala tromboembolica - tromboflebite, infarct miocardic sau emboli pulmonare (10-12 cazuri la 100.000 de consumatoare de pilule, cifra apropiata de incidenta acelorasi efecte adverse la 100.000 femei gravide), HTA.

Preparatele de utima generatie au redus simtitor aceste efecte adverse.

Contraindicatiile contraceptivelor orale includ afectiuni cardiovasculare, boala tromboembolica, cancerele estrogenodependente, insuficienta hepatica, migrena, sarcina.

Contraceptivele se mai pot utiliza sub forma de implante (levonorgestel - Norplant), cu o actiune pana la 5 ani, sau sub forma injectabila (medroxiprogesteron - Depo-Provera), cu actiune de aproximativ 3 luni.

S-a pus la punct si un procedeu de contraceptie postcoitala, care utilizeaza contraceptive orale luate in doze mari, in ziua urmatoare contactului sexual, presupus fecundat. Efectul este prezent, daca preparatele se administreaza pana la 72 de ore de la contactul sexual.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate