Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune.stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme




Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Fiziologia respiratiei


Fiziologia respiratiei


Fiziologia respiratiei

In general, prin respiratie se intelege functia prin care organismul ia din mediul lui de viata oxigen si elimina dioxid de carbon.In acest schimb de gaze se disting doua etape:

-procesul de respiratie externa sau pulmonara, prin care se face schimbul de oxigen si dioxid de carbon la nivelul pulmonar;

-procesul de respiratie interna sau celulara, prin care se face schimbul cu gaze la nivelul celular.

Procesul de respiratie este continuu.Oprirea lui duce in scurt timp la moartea celulelor, deoarece organismul nu dispune de rezerve de oxigen, iar acumularea de dioxid de carbon este toxica pentru celule.

1. Ventilatia pulmonara

Aerul atmosferic este introdus in plamani prin procesul de ventilatie pulmonara, prin care se mentine constanta compozitia aerului alveolar.

Schimburile gazoase la nivelul plamanilor se realizeaza datorita succesiunii ritmice a doua procese: inspiratie si expiratie.

Inspiratia este un proces activ, datorita contractiei muschilor inspiratori ducand la marirea tuturor diametrelor cutiei toracice. Inspirul normal dureaza 1secunda.

Expiratia normala este un proces pasiv,care urmeaza fara pauza dupa inspiratie. Dureaza aproximativ doua secunde la adult.



Ciclul respirator (o inspiratie+o respiratie) are o durata de 3 secunde ceea ce revine la 20 de miscari respiratorii pe minut.

2 Schimbul alveolar de gaze

Aerul atmosferic ajuns in plamani prin ventilatie pulmonara este condus in alveole unde are loc schimbul de gaze intre aerul alveolar si sange, la nivelul membranei alveolo-capilare.

Schimbul de gaze la nivelul membranei alveolo-capilare se face prin difuziune, in functie de presiunea partiala a gazelor respiratorii, oxigen si bioxid de carbon, de o parte si de alta a membranei alveolo-capilare. Schimbul de gaze se face cu o viteza foarte mare.

3.Reglarea respiratiei

Respiratia este adaptata in orice moment la necesitatile aportului de oxigen si ale eliberarii de bioxid de carbon. Mecanismul de reglare a respiratiei este foarte promt.

Centrul respirator este localizat la nivelul bulbului si este format dintr-un centru inspirator si unul expirator.

Rolul principal in reglarea respiratiei revine concentratiei de bioxid de carbon din sange( bioxidul de carbon sangvin actioneaza direct pe cale umorala asupra centrului respirator stimuland-ui activitatea).





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate