Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
» Diferitele stadii ale ciclului de viata la Culicidae


Diferitele stadii ale ciclului de viata la Culicidae
Diferitele stadii ale ciclului de viata la Culicidae


PLANSA   13.

te intre Anophelinae si Culicinae


PLANSA   14.

Romania diferite modalitati de zonalizare a teritoriului pentru
a reprezenta distribu
tia faunei de culicide

Romania-regiunile zoogeogeografice – dupa „Limnofauna Europaea”.

                                                                                              (dupa LEHRER, 1972).

Romania Zonele altitudinale si caroiajul U.T.M.

PLANSA   15.

Genul Coquillettidia

Larve de Coquillettidia richardi


PLANSA   16.

Genul Anopheles


PLANSA   17.

GENUL ANOPHELES

Υ°

Υ°

GENUL CULISETA

'°

'°

PLANSA   18.

Genul Aedes

 

PLANSA   19.

GENUL AEDES

 


PLANSA   20.

Genul Culex

 

PLANSA   21.

GENUL CULEX

 

 

GENUL COQUILLETTIDIA

GENUL URANOTAENIA              GENUL ORTHOPODOMYIA

            

Familia Ceratopogonidae (ceratopogonidele, punkies, no-see-ums, sand-flies, biting midges, biting gnats, brûlots, mouches des sables, mouches des yeux, midges)

Familia Ceratopogonidae formeaza o familie de mici diptere, Nematocere hematofage, despre a caror bio-ecologie se cunosc inca putine aspecte.

Morfologie si ciclul de dezvoltare

sa  23) acestor insecte sunt cei mai mici dintre dipterele intepatoare, maximum 0,6-5 mm lungime. Familia Ceratopogonidae este, de departe, cea mai mare si mai putin cunoscuta dintre dipterele hematofage. Totusi, cu exceptia unor specii de Leptoconops, speciile de ceratopogonide care ataca omul si animalele domestice, apartin toate genului Culicoides. In marea lor majoritate ele se hranesc cu sangele mamiferelor, al pasarilor, dar unele ataca exclusiv reptilele sau amfibienii. Sunt caracterizate de antene cu 14 articole vizibile (mai rar 12, 13 sau 15), plumoase la masculi; picioarele scurte si robuste; cele doua aripi nu sunt acoperite cu solzi, adesea patate si incrucisate dorsal in repaus, adesea prezinta pete, cu nervurile 4 si 5 bifurcate si cu celule radiale reduse. Speciile se identifica relativ usor dupa desenele de pe aripi. Piesele bucale formeaza la femele o trompa scurta, palpii maxilari prezentand articolul doi alungit. Spermatecile sunt in numar de 1 la 3. Alti membri ai genului poseda piese bucale  atrofiate si deci nu sunt hematofage.

In afara genului Culicoides exista numeroase alte genuri de ceratopogonide ce inglobeaza sute de specii dar care, in majoritatea cazurilor, nu au fost identificate pana acum. Aceste insecte traiesc in toate regiunile, chiar si in zonele arctice.

sa  22), in general acvatice sau semiacvatice, sunt vermiforme, eucefale si apneustice. Au  corpul format din trei segmente toracice si 9 segmente abdominale acoperit cu peri si spini, pot prezenta pseudopode, piese bucale de tip masticator. Larvele de ceratopogonide sunt minuscule si sunt dificil de reperat sau de studiat.

sa  22) de 2-3 mm sunt mobile, dar foarte putin active. Au in general morfologia nimfelor de Nematocere cu un cefalo-torace prevazut cu doua cornete respiratoare si un abdomen din 9 segmente terminat cu doua protuberante. Ele nu se hranesc si in general stau la suprafata habitatului in care s-au dezvoltat sau cauta un suport solid.

Femelele depun pontele la nivelul viitoarelor habitate de dezvoltare a larvelor. Ouale sunt depuse pe sol unul cate unul, in linie sinuoasa sau in gramezi de cate 60. Ouale sunt alungite si fusiforme si pot avea, in functie de specie, intre 200 si 500 de μm. Uneori sunt ornamentate cu perisori sau spiculi. Eclozeaza in    2-8 zile de la depunerea pontei. Ecloziunea larvelor se face printr-o rupere laterala, aproape terminala ce se prelungeste cu o fanta longitudinala.

Sistematica Clasa Insecta, Ordinul Diptera, Subordinul Nematocera, Familia Ceratopogonidae (119 genuri dintre care 3 contin specii hematofage: Leptoconops, Forcipomyia si Culicoides).

Genul Leptoconops este raspandit in regiunile tropicale si temperate calde ale globului. Cu activitate diurna, sunt de un real disconfort in zonele infestate (plaje)

Genul Forcipomyia este raspandit mai ales in zonele tropicale, cuprinde in subgenul Lasiohelea peste cincizeci de specii diurne ce inteapa omul si verte­bratele homeo- sau poikiloterme.

Genul Culicoides, cu o larga raspandire, cuprinde aproximativ 1250 de specii. Sunt musculite de talie mica 1-3 mm, intalnite  de la tropice pana la tundra si de la nivelul marii pana la altitudinea de 4000 de metri. Au aripile adesea patate. Ataca omul sau vertebratele (mamifere, pasari); de regula crepusculare; sunt discon­fortante iar unele specii sunt vectorii unor agenti patogeni (filarii, arbovirusuri).

Victima isi da rareori seama de prezenta lor inainte ca ele sa inceapa sa se hraneasca cu sange. Intepatura da senzatia unei arsuri si poate provoca dermite si conjunctivite.

Importanta medicala

Speciile disconfortante. Culicoides pulicaris: 2 mm larve vermiforme acvatice; comuna; intepatura  dureroasa; Serromya femorata: 2-3 mm, vaneaza insecte mici; Culicoides occidentalis este vectorul principal al virusului care sta la originea maladiei virale «blue-tongue» ce afecteaza in special vitele.


Bibliografie

2004. Identification of Culicoides obsoletus (Diptera: Ceratopogonidae) as a vector of bluetongue virus in central Italy.

1993. Temperature and the persistance of virus in Culicoides spp. during adverse conditions. Revue Scientifique et Technique de l'Office International des Epizooties, 12, 733-755.

Ward, M. P. – 1994. Climatic factors associated with the prevalence of bluetongue virus infection of cattle herd in Queensland, Australia. The Veterinary Record, 134,    407-410.

Wellby, M. P., Baylis, M., Rawlings, P., Mellor, P. S. – 1996. Effect of temperature on survival and rate of virogenesis of African horse sickness virus in Culicoides variipennis sonorensis (Diptera: Ceratopogonidae) and its significance in relation to the epidemiology of the disease. Bullentin of Entomological Research, 86, 715-720.

Wittmann, E.J., Mellor P.S., Baylis, M. – 2001. Application des données climatologiques à la cartographie de la répartition potentielle de Culicoides imicola (Diptera : Ceratopogonidae) en Europe., Rev. sci. tech. Off. int. Epiz., 2001, 20 (3), 731-740. Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Biologie


Biochimie
Biofizica
Botanica


COMUNICAREA INTERCELULARA
Efectuarea preparatelor microscopice
Organizarea generala a corpului uman
Muschii mimicii
Lizozomii
Hipofiza si Hormonii hipofizei
LEGILE TRANSMITERII SINAPTICE
Tesutul conjunctiv - Imagini microscopice
CELULA ANIMALA
Lizozomii