Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Doar rabdarea si perseverenta in invatare aduce rezultate bune. stiinta, numere naturale, teoreme, multimi, calcule, ecuatii, sisteme


Biologie Chimie Didactica Fizica Geografie Informatica
Istorie Literatura Matematica Psihologie

Biologie


Index » educatie » Biologie
ARTICULATIILE


ARTICULATIILE
ARTICULATIILE

-      Stratul superficial, format din condrocite mici, turtite, dispuse paralel cu suprafata articulara, printre benzi groase de fibre colagene, asezate tot paralel cu suprafata;

-      Stratul mijlociu, format din condrocite globuloase, dispuse in grupe izogene axiale, orientate perpendicular pe suprafata articulara, intre benzi dense de fibre colagene oblice si substanta fundamentala bazofila.

-      Stratul profund, cu o substanta fundamentala calcificata, cu numeroase fibre colagene orientate perpendicular pe osul subiacent, in care patrunde sub forma fibrelor Sharpey, sudand cartilajul articular la os.

-      Regleaza patrunderea substantelor nutritive in lichidul sinovial.

-      Capilarele sanguine si limfatice asigura principiile moleculare de baza ale lichidului articular si totodata calea de drenaj pentru produsii nefolositori rezultati.

-      Celulele F produc proteine si glicozaminoglicani, in special acid hialuronic pentru lichidul articular.

-      Celulele M indeparteaza prin activitatea lor fagocitara detrictusurile celulare din cavitatea articulara.

Sinoviala elaboreaza lichidul sinovial care este un dializat al plasmei sanguine la care se adauga acidul hialuronic produs de sinoviocitele F. Lichidul sinovial scalda suprafata articulara, fiind limpede, incolor sau galbui. Are rol de lubrefiere a suprafetelor articulare, usurand alunecarea lor si asigura nutritia cartilajului articular lipsit de vase. In lichidul sinovial se gasesc in mod normal monocite, macrofage, fagocite incomplet activate, celule sinoviale descuamate si rare granulocite. Contine si enzime de tipul proteazelor si fosfatazei alcaline.

       Tesutul conjunctiv periarticular. In jurul capsulei articulatiei se gaseste un tesut conjunctiv lax bine inervat si vascularizat.

SINARTROZELE sunt articulatii fara sinoviala in cadrul carora mobilitatea este aproape inexistenta. Oasele ce se articuleaza nu prezinta suprafete articulare libere. Se clasifica in :

       Sinostoze - articulatii fixe, imobile, in care capetele articulatiei sunt unite prin tesut osos. Se intalnesc la suturile oaselor boltii craniene la adulti.

       Sincondroze - articulatii semimobile cu miscari limitate. Capetele articulare sunt unite prin cartilaj hialin (la locul de unire al coastelor cu sternul) si prin fibrocartilaj (simfiza pubiana, discurile intervertebrale).

       Sindesmoze - sunt semimobile. Capetele sunt unite prin tesut conjunctiv dens. Se intalnesc la articulatia tibio-fibulara inferioara.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Biologie


Biochimie
Biofizica
Botanica


ELEMENTE DE FILOGENIE SI EVOLUTIE A NEVERTEBRATELOR
ANATOMIA MAXILARULUI
DIAGNOSTICUL INFECTIILOR STREPTOCOCICE (SCARLATINEI) -_GENUL STREPTOCOCCUS
Aportul investigatiilor citogenetice in diagnosticul bolilor genetice
BIOLOGIE CELULARA, FORME CELULARE
Fiziologia aparatului locomotor
NEVROGLIILE
ARTICULATIILE
ROLUL APEI PENTRU ORGANISMELE VII - CALITATEA APEI DESTINATE CONSUMULUI UMAN
TESUTURI VEGETALE