Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comunicare


Index » business » » marketing » Comunicare
Bariere in comunicare


Bariere in comunicare


Bariere in comunicare

Ideea de "bariere in comunicare" include orice element de natura a obstructiona desfasurarea adecvata a comunicarii, contribuind la diminuarea gradului de fidelitate, acuratete si eficienta a transferului de mesaj.

Principalele bariere in calea comunicarii sunt reprezentate de: diferentele de perceptie, concluziile grabite, stereotipurile, lipsa de cunoastere, lipsa de interes, dificultatile de exprimare, emotiile si personalitatea.

1) Diferentele de perceptie reprezinta modul in care privim (percepem) lumea. Prin mod de a percepe lumea trebuie sa intelegem experientele noastre anterioare. Persoane de diferite varste, nationalitati, culturi, educatie, ocupatie, sex, temperamente vor avea alte perceptii si tot diferite le lor fi interpretarile date situatiilor cu care se confrunta.

2) Concluziile grabite intervin in situatiile in care vedem ceea ce dorim sa vedem si auzim ceea ce dorim sa auzim, evitand recunoasterea si acceptarea realitatii.

3) Stereotipurile reprezinta situatiile in care tratam diferite persoane ca si cand ar fi una singura: "o generalizare despre un grup de oameni care distinge acesti oameni de altii" (Myers, 1990,332) sau "tendinta de a alatura atribute cuiva singur in baza unei categorii in care aceasta persoana a fost plasata" (Hellriegel, Slocum, Woodman, 1992, 119). Un bun exemplu il constituie, in acest sens, modul in care suntem adeseori etichetati de tarile civilizate, gratie "ambasadorilor" care-si duc pe acolo existenta, intr-un mod nu tocmai ortodox.4) Lipsa de cunoastere - comunicarea eficienta cu o persoana avand o educatie diferita de a noastra, ori ale carei cunostinte in legatura cu o anumita tema de discutie sunt mult mai reduse decat cele pe care le avem noi, reprezinta o sarcina dificila.

5) Lipsa de interes - una din cele mai nedorite bariere in calea comunicarii (prin efectele pe care le produce) este lipsa de interes a interlocutorului fata de mesajul receptat. In astfel de cazuri, de dorit este ca emitatorul sa (re) formuleze mesajul astfel incat acesta sa intre in sfera de interese si preocupari ale receptorului.

6) Dificultatile de exprimare apar atunci cand emitatorul intampina dificultati in a-si gasi cuvintele potrivite pentru exprimarea ideilor pe care doreste sa le transmita. Lipsa de incredere in propriile posibilitati, vocabularul saracacios, starea de emotivitate sunt factori care pot conduce la devierea sensului mesajului.

7) Personalitatile celor doi actori, emitatorul si receptorul, care intervin in procesul comunicarii au un rol extrem de important in desfasurarea actului de comunicare. Este necesara adaptarea factorilor de personalitate dintr-o perspectiva multipla: "temperarea" temperamentului, corelarea limbajului cu posibilitatile de interpretare ale interlocutorului; starea de spirit (dispozitia) in care se afla interlocutorul este, de asemenea, o variabila importanta de care trebuie sa se tina seama cand se formuleaza un mesaj.
Ion Haines propune urmatoarea clasificare a barierelor de comunicare (1998, 23-25):

bariere de limbaj: dificultati de exprimare, expresii si cuvinte confuze;

bariere de mediu, avand ca suport explicativ pozitia emitentului sau a receptorului: imaginea despre celalalt dublata uneori de existenta ideilor preconcepute, sentimentele persoanelor aflate in procesul comunicarii, o perceptie inadecvata a subiectului supus discutiei;

bariere de conceptie: presupunerile, neatentia si lipsa de interes la receptare, enuntarea incorecta a mesajului, concluziile eronate.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Comunicare


Comunicare


loading...