Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor


Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Marketing


Index » business » Marketing
» RELATIILE DINTRE INTREPRINDERE SI PIATA


RELATIILE DINTRE INTREPRINDERE SI PIATA
RELATIILE DINTRE INTREPRINDERE SI PIATA

     In calitatea sa de componenta a mediului, firma se afla intr-un contact permanent cu celelalte componente. Relatiile care se stabilesc intre intreprindere si agenti ai mediului se numesc relatii de piata si ele se desfasoara in cadrul mediului intreprinderii.

     Relatiile de piata pot fi relatii de concurenta in situatia in care firmele au profit similar si se disputa aceeasi sursa de aprovizionare si aceleasi piete de desfacere. Prin pozitia prin care firma o ocupa in sfera micromediului, relatiile sale in acest cadru sunt directe.

     In situatiile in care intreprinderea are relatii cu furnizorii, cu clientii se poate afirma ca ea realizeaza relatii indirecte. Ele au drept obiect vanzarea-cumpararea de marfuri sau servicii, imprumutul de capital si angajarea fortei de munca. Relatiile dintre intreprindere si piata vizeaza trei componente:
-        piata marfurilor, a bunurilor materiale, a serviciilor in care intreprinderea apare in dubla ipostaza: vanzator-cumparator

-        piata capitalurilor in care intreprinderea apare in calitate de solicitant in afara de cazurile in care profilul ei de activitate il constituie activitatile bancare

-        piata fortei de munca in care intreprinderile intervin in postura de cumparator solicitant al fortei de munca necesara organizarii si desfacerii activitatii

     Caracteristica pietei in cadrul caruia intreprinderea isi desfasoara activitatea determina tipul, formele si instrumentele utilizate in raporturile cu ceilalti agenti de pe piata. Relatiile dintre intreprindere si piata cunosc o mare diversitate exprimat printr-un numar variat de forme si instrumente. Ele se pot grupa dupa mai multe criterii intre care mentionam:

1)     obiectul relatiilor = principalul criteriu de diferentiere. Relatiile sunt:

a)     de vanzare-cumparare ocupa locul principal determinat de celelalte raporturi ale intreprinderii cu piata. In situatii particulare, ele i-au forme diferite cum ar fi:

-        livrare de marfuri

-        achizitionare de marfuri

-        prestare de servicii

-        inchiriere

-        imprumut

-        intermediere

     Indiferent de genul de activitati la care se refera,, ele ia- nastere si se desfasoara in timpul unui proces complex care include operatiuni ce se constituie in forme particulare de manifestare a acestui tip de relatii. Principalele forme pe care le imbraca relatiile de vanzare-cumparare sunt:

-        relatii precontractuale

-        relatii contractuale

-        relatii post contractuale

     Corespunzator acestor forme sunt utilizate o serie de instrumente specifice pentru organizarea si derularea activitatii de piata astfel:

-        cele precontractuale se realizeaza si ajuta urmatoarele instrumente:

                           - negocierea

                           - comanda

                           - cererea de oferta

                           - oferta ferma

-        relatiile contractuale au drept instrument principal contractul la care se adauga o serie de activitati legate de derularea acestora:

                           - facturarea

                           - livrarea 
                           - transportul

                           - receptia

                           - decontarea

-        relatiile postcontractuale i-au nastere in perioada de garantie si postgarantie avand drept instrumente tipice reclamatiile si arbitrajul

b) de transmitere de mesaje si informatii. Acesta imbraca la randul lor forme specifice. Unele dintre ele apar in contextul desfasurarii relatiilor de vanzare-cumparare avand drept scop sustinerea si concretizarea acestora. Cele mai multe vizeaza crearea atitudinilor favorabile intreprinderii si produselor sale ca o conditie a desfasurarii eficientei a activitatii. In acest caz ele sunt realizate cu ajutorul unor instrumente specifice din randul carora mentionam:

-        publicitate

-        relatii publice

-        marca

-        alte forme de promovare

2)      profilul agentilor de piata reprezinta un alt criteriu de clasificare a relatiilor de piata. Dupa aceste criterii se disting urmatoarele tipuri de relatii:

-        cu furnizorii si prestatorii de servicii

-        cu beneficiarii

-        cu institutiile si organismele de stat

3)     frecventa. Relatiile intreprinderii cu piata pot fi:

-        permanente

-        periodice

-        ocazionale

     Acest caracter este determinat in principal de particularitatile pe care le prezinta cererea si oferta de profilul si obiectivul intreprinderii in cadrul pietei.

4)     gradul de concentrare reprezinta un alt criteriu de clasificare potrivit caruia relatiile pot fi concentrate sau dispersate. Concentrarea la randul ei poate fi avuta in vedere sub trei aspecte:

-        aspectul dimensional (marimea cantitatii prevazute in actele de vanzare-cumparare)

-        spatial

-        temporar (concentratia sau disperarea activitatii in calendarul unui an).

     Concluzie: Relatiile de piata ale intreprinderii mai pot fi clasificate si dupa alte criterii intre care natura pietei, gradul de control al intreprinderii asupra relatiilor de piata in care se angajeaza.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Marketing


Comunicare


CE ESTE CERCETAREA DE MARKETING ?
Comertul electronic - realitate, tendinte, volum
NEGOCIEREA MANAGERIALA CONFLICTUALA
Agentia de publicitate - Specialistul in comunicare si promovare
Piata si cai de dezvoltare ale acesteia
Comertul electronic – forma moderna a afacerilor
Publicitatea online
STUDIEREA COMPORTAMENTULUI CONSUMAT
PREGATIREA NEGOCIERII
MARKETINGUL DIRECTIONAT