Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» SALARIZAREA


SALARIZAREA


SALARIZAREA

Salariul reprezinta contraprestatia muncii depuse de salariat in baza contractului individual de munca, potrivit art. 154 din Codul Muncii.

Salariul cuprinde salariul de baza, indemnizatiile, sporuri la salariul de baza si adaosuri la salariul de baza.

Angajatorul nu poate negocia su stabili salarii de baza prin contractul individual de munca sub salariul de baza minim brut orar pe tara. Astfel, prin H.G. nr. 1051/2008 a fost stabilit un salariu minim de 600 RON.

In cazul in care programul normal de munca este mai mic de 8 ore zilnic, salariul de baza minim brut orar se calculeaza prin raportarea salariului de baza minim brut pe tara la numarul mediu de ore lunar potrivit programului legal de lucru aprobat.



Salariul se plateste in bani cel putin o data pe luna. Data platii salariului este data stabilita prin contractul individual de munca, contractului colectiv de munca sau regulamentului intern.

Plata salariului se dovedeste prin semnarea statelor de plata, precum si prin alte documente justificative care demonstreaza efectuarea platii catre salariatul respectiv.

Salariul se plateste direct titularului sau persoanei imputernicite de acesta. In caz de deces al salariatului, drepturile salariatului datorate pana la data decesului sunt platite, in ordine, sotului supravietuitor, copiilor majori ai defunctului sau parintilor acestuia.

Retinerile din salariu cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decat daca datoraia salariatului eset scadenta, lichida si exigibila si a fost constatatra ca atare printr-o hotarare judecatoreasca definitive si irevocabila. Art. 164 din Codul muncii interzice retinerile din salariu care au alt temei decat hotararea judecatoreasca.

In privinta sumelor retinute, prevederle lin. (4) la art. 164 impun limitarea tuturor retinerilor din salariu in fiecare luna la jumatatea salariului net.

Codul muncii stabileste urmatoarea ordine in cazul pluralitatii de creditori ai salariatului:

a)     obligatiile de intretinere, conform Codului familiei

b)     contributiile si impozitele datorate de stat:

contributia individuala de asigurari socaile in cota de 9.5%,

contributia individuala la bugetul asigurarilor pentru somaj in cota de 1%,

contributia la asigurarile sociale de sanatate, in cota de 6.5%.

impozit 16%

c)     daunele cauzate proprietatii publice prin fapte ilicite

d)     acoperirea altor datorii.

La salariul minim negociat pe unitate, angajatorul este obligat, potrivit prevederilor contractului colectiv de munca 2007-2010, sa acorde coeficienti de ierarhizare, pentru urmatoarele categorii de salariati:

a)     muncitori

necalificati = 1

calificati = 1.2

b)     personal administrativ incadrat in functii pentru care conditia de pregatire este:

liceala = 1.2

postliceala = 1.25

c)     personal de specialitate incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este:

scoala de maistri = 1.3



studii superioare de scrta durata = 1.5

d)     personal incadrat pe functii pentru care conditia de pregatire este cea de studii superioare = 2

La salariu, partile pot negocia in salariul de baza includerea unor sporuri, care sa reprezinte retributia pentru munca prestata si conditiile de la locul de munca. Sporurile se acorda numai la locurile de munca unde acestea nu sunt cuprinse in salariul de baza. Astfel, se pot acorda urmatoarele sporuri:

sporul pentru conditii deosebite de munca, grele, periculoase sau penibile poate reprezenta minimum 10% din salariul de baza

sporul pentru conditii nocive de munca poate reprezenta minimum 10% din salariul minim negociat la nivel de unitate

sporul pentru munca suplimentara. Astfel, potrivit contractului colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 sporul este de 100% din salariul de baza.

sporul pentru munca prestata in zilele libere si in zilele de sarbatori legale se acorda sub forma unui spor la salariul de baza care nu poate fi mai mic de 100% din salariul de baza corespunzator muncii prestate in programul normal de lucru.

sporul pentru vechime in munca poate fi satbilit prin contractul colectiv sau individual de munca de minimum 5% pentru 3 ani vechime si maximum 25% la o vechime de peste 20 de ani, din salariul de baza.

sporul pentru munca de noapte se acorda pentru munca prestata intre orele 22.00 si 6.00; stabilit in cuantum de 25% din salariul de baza pentru fiecare ora de noapte prestata

sporul pentru exercitarea si a unei alte functii se poate acorda in cuantum de pana 50% din salariul de baza al functiei inlocuite.   

Adaosurile la salariul de baza sunt:

adaosul de accord

premii acordate din fondul de premiere, calculate intr-o proportie de minimum 1,5% din fondul de salarii realizat lunar si cumulate

Alte venituri:

cota parte din profitul net ce se repartizeaza salariatilor, care este de pana la 10% in cazul societatilor comerciale si de pana la 5% in cazul regiilor autonome

tichetele de masa, tichetele cadou, tichetele de cresa







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga