Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Resurse umane


Index » business » » management » Resurse umane
» ANALIZA POSTURILOR


ANALIZA POSTURILOR


ANALIZA POSTURILOR

Definirea postului.

Postul se defineste ca fiind ansamblul obiectivelor, sarcinilor, autoritatii si responsabilitatilor care revin spre exercitare, in mod permanent, unei personae in cadrul unei organizatii.

In perioada anilor 1960, centrul de interes s-a mutat de pe optica de considerare a posturilor ca unitati organizatorice primare in cadrul unui sistem de munca, inspre perspectiva conform careia posturile fac parte atat dintr-un sistem tehnic, cat si dintr-unul social.



In legatura cu activitatile si sarcinile de munca:

activitatile trebuie sa alcatuiasca un post coerent;

activitatile trebuie sa asigure o diversitate a ritmului de lucru, a metodelor, a locului de desfasurare si a gradului de calificare;

activitatile trebuie sa permita obtinerea de feed-back in legatura cu performanta angajatului;

activitatile trebuie sa permita un anumit grad de libertate de actiune pentru fiecare angajat;

In legatura cu posturile si organizarea muncii:

trebuie asigurate posibilitati de perfectionare si invatare continua;

trebuie asigurate perspective favorabile pentru viitor, fiecarui angajat;

angajatilor trebuie sa li se ofere posibilitatea de a contribui la deciziile care privesc posturile pe care ei le ocupa;

obiectivele de munca trebuie sa fie simple, clare, asigurand insa un anumit grad de dificultate mobilizatoare, stimulatoare;

detinatorii posturilor trebuie sa dispuna de toate resursele necesare desfasurarii activitatii;

In legatura cu contextual muncii:

procedurile care stabilesc relatiile profesionale trebuie convenite de comun acord intre conducere si angajati;

sistemele de remunerare trebuie astfel concepute, incat sa fie raportate la contributia adusa si sa fie considerate echitabile;

conditiile de munca trebuie sa fie de calitate rezonabila;

Aceste directii reprezinta oarecum o imagine ideala a felului in care posturile trebuie private in interiorul unei organizatii, insa fara adoptarea lor, cel putin partiala, succesul pe termen lung este amenintat.

Componentele si variabilele postului.

Asa cum spuneam, postul reprezinta ansamblul obiectivelor, sarcinilor, autoritatii si responsabilitatilor ce revin spre exercitare, permanent, unei personae in interiorul unei organizatii, ceea ce indica existenta unei structuri complexe a acestuia.

Postul are, prin urmare, urmatoarele componente:

a) obiectivele postului, care reprezinta definirea calitativa si cantitativa a scopurilor avute in vedere la crearea sa si se regasesc ca obiective individuale in obiectivele firmei. Obiectivele postului pot suferi modificari in timp, chiar daca postul a fost corect definit initial. Obiectivele postului se realizeaza prin intermediul sarcinilor.

b) atributiile si sarcinile postului. Atributia cuprinde ansamblul sarcinilor identice necesare realizarii partiale a unei activitati. Sarcina este o componenta a atributiei, reprezentand cea mai mica unitate de munca fixata unui executant; o actiune clar formulata orientata catre realizarea unui obiectiv precis. Atributiile si sarcinile presupun o anumita responsabilitate.

c) Responsabilitatea, reprezinta latura atitudinala a atributiei, respectiv obligatia titularului postului de a indeplini atributiile (sarcinile) ce deriva din obiectivele postului.

In stabilirea responsabilitatilor unui post se va evita intotdeauna:

subdimensionarea, care ar avea ca efect diminuarea efortului titularului pentru indeplinirea sarcinilor postului;

supradimensionarea, care ar putea duce la inhibarea titularului sau la nemultumirea sa datorata obtinerii unor recompense necorespunzatoare in raport cu eforturile depuse si rezulatele obtinute;

Datorita evolutiilor continue a obiectivelor si sarcinilor porsturilor, datorate modificarii naturii si continutului muncii, este necesar sa fie analizate in permanenta variabilele postului. Acestea sunt de mai multe tipuri:

a) Variabile ale mediului, respectiv:

sistemul economic, care influenteaza permanent obiectivele organizatiei;

nivelul de tehnicitate atins de organizatie;

managementul organizatiei, referitor la definirea si repartizarea sarcinilor, modul de luare a deciziilor, comunicarea in interiorul organizatiei;

b) Variabile ale activitatii, respectiv:

sexul, varsta, starea civila, evolutia socio-profesionala, din care vor decurge aptitudinile si atitudinile ocupantului postului;

imaginea de sine a individului si felul in care sunt percepute de catre acesta constrangerile implicate de ocuparea respectivului post (drepturi conferite, obligatii, asteptari);

proiectele personale, care sunt strans legate de evolutia si perspectivele postului;

viata personala, extraprofesionala, care poate sa interfere in mod pozitiv sau negative, cu activitatile desfasurate in cadrul postului.

c) Variabile ale activitatii, respectiv:

elemente de baza ale postului: unelte sau echipamente folosite, materii prime sau materiale utilizate, moduri de operare sau metode de munca;

activitati de productie propriu-zise: operatii normale, rutiniere sau operatii deosebite, ocazionale;

mijloace de motivare;

mijloace de control exercitate de management;

mijloace de evaluare ale rezultatelor muncii.

Obiective ale analizei postului.

Principalele obiective ale analizei posturilor sunt constituite de:

- studierea continutului muncii;

- intelegerea mecanismelor de motivare ale angajatilor;

- perfectionarea metodelor de munca;

- masurarea timpilor necesari unor operatii din procesele de munca, in scopul stabilirii unor timpi standard pentru efectuarea acestora;

- imbunatatirea conditiilor de munca, a calitatii vietii profesionale in general;

- furnizarea de informatii in scopul imbunatatirii altor activitati din domeniul resurselor umane (planificare, recrutare si selectie, pregatire si dezvoltare, evaluare si recompensare);

Tipuri de analize ale postului.

1 Analize asupra postului

Sunt analize de posturi bazate pe studierea tuturor aspectelor importante ale postului. Analizele orientate asupra postului au in vedere toate elementele, componentele si variabilele postului. Aceste analize se concentreaza pe ceea ce este postul, pe sarcinile si responsabilitatile acestuia, precum si pe analiza conditiilor generale de munca.

Continutul analizelor orientate asupra postului depinde de natura activitatii desfasurate si de obiectivele analizei.

Rezultatul analizei orientate asupra postului il constituie descrierea postului. De aceea, aceste analize de posturi sunt in general sustinute, deoarece au un impact deosebit asupra celor mai importante activitati din domeniul resurselor umane.

2 Analize asupra ocupantului postului

Sunt analizele de posturi orientate asupra cerintelor umane ale postului, asupra calitatilor ce trebuiesc indeplinite de persoana care detine sau urmeaza sa ocupe un anumit post. In cadrul acestor analize se evidentiaza, in primul rand, procesele executiv-motorii, senzoriale, perceptuale sau mentale necesare realizarii sarcinilor si, mai putin, activitatile ce se efectueaza.

Pentru a preintampina unele situatii sau evenimente mai putin dorite, este foarte important ca analizele orientate asupra persoanei sa fie cat mai obiective si sa reflecte nevoile reale ale organizatiei.

Rezultatul analizei postului orientata asupra persoanei, il constituie specificatia postului, care deriva din analiza postului si se determina din descrierea acestuia.

3 Analize combinate

Sunt analizele de posturi bazate pe primele doua tipuri de analize si sunt folosite frecvent in practica manageriala din domeniul resurselor umane, deoarece, pe langa analiza aspectelor importante ale postului, analistul merge mai departe, deducand cunostintele, abilitatile, trasaturile sau alte cerinte necesare titularului postului. Aceasta inseamna ca datele si informatiile orientate asupra persoanei pot fi deduse din analizele orientate asupra postului, insa situatia inversa nu este posibila.

4 Analize strategice

Aceste analize presupun o perspectiva sau o viziune mai larga in legatura cu procesul analizei posturilor. Ele urmaresc dinamica postului, respectiv felul in care acesta se schimba, schimbare care influenteaza continutul si natura sa. Principalul obiectiv al analizei strategice este acela de a identifica sarcinile, abilitatea si cunostintele necesare unui individ pentru a ocupa in viitor un anumit post.

In concluzie: trebuie folosite si dezvoltate acele tipuri de analize ale posturilor care permit organizatiei sa-si maximizeze rezultatele si sa-si asigure succesul datorita imbunatatirii, in primul rand, a calitatii profesionale in general si a conditiilor de munca in special.

Procesul analizei posturilor.

Potrivit literaturii de specialitate si practicii manageriale in domeniul resurselor umane, procesul analizei posturilor presupune parcurgerea unui numar mai mare sau mai mic de etape specifice.

Va propunem drept exemplu in figura de mai jos, etapele procesului analizei si proiectarii posturilor sugerate de J.M. Ivancevich si W.F. Glueck.

Prima etapa ofera o privire generala a organizarii structurale.

In cadrul celei de-a doua etape se incearca stimularea celor implicati in determinarea modului de folosire a informatiilor analizei si proiectarii posturilor.

Deoarece analiza fiecarui post este costisitoare si consuma mult timp, este necesar sa se selecteze un esantion reprezentativ de posturi, fapt evidentiat in etapa a 4-a.

Datele si informatiile colectate in etapa a 4-a sunt folosite in etapele urmatoare pentru elaborarea descrierii postului si pregatirii specificatiei acestuia.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Resurse-umane


Resurse umane






termeni
contact

adauga