Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
SCURT ISTORIC DESPRE FLUXUL DE TREZORERIE


SCURT ISTORIC DESPRE FLUXUL DE TREZORERIE


SCURT ISTORIC DESPRE FLUXUL DE TREZORERIE

In 1897 a fost fondat Institutul american al expertilor contabili (American Institute of Certific Public Accountants - A.I.C.P.A.). Acest institut infiinteaza in anul 1936 Comitetul Procedurilor Contabile (Committe Accounting Procedures - C.A.P.) cu scopul de a elabora reglementarile contabile americane.

In 1959 Comitetul Procedurilor Contabile a fost inlocuit de catre Bordul Principiilor Contabilitatii (Accounting Principles Board - A.P.B.). De la infiintare organizatia A.P.B. a emis 31 de opinii si 4 recomandari, printre care se numara si opinia 19 cu referire la fluxul de numerar (cash-flow), publicata in anul 1971.Astfel, prin opinia 19 A.P.B., firmele cotate la bursa sunt obligate la intocmirea a trei situatii : bilantul, contul de venituri si Situatia modificarilor pozitiei financiare a intreprinderii, aceasta din urma cu rolul de a arata investitorilor efectele intrarilor si iesirilor de fonduri ale unei intreprinderi pe parcursul unei perioade de timp delimitata. Prin fonduri se intelegea fie numerarul, fie capitalul de lucru (adica activele curente fara datoriile curente). In timp, firmele americane au trecut de la intocmirea situatiei modificarilor in pozitia financiara pe baza algoritmului capitalului de lucru la intocmirea ei pe baza S.C.F.

Bordul Standardelor de Contabilitate Americane (Financial Accounting Standard Board - F.A.S.B.), fondat in anul 1973, a impus ca incepand din iulie 1986 companiile americane sa inlocuiasca Situatia modificarilor in pozitia financiara cu Situatia fluxurilor de numerar (Cash-flows Statement - S.C.F.).

Potrivit Ordinului Ministerului Finantelor nr. 16 din 4 mai 2000, fluxul de numerar net se structureaza in trei parti :

-                   fluxuri de numerar din activitatea de exploatare ;

-                   fluxuri de numerar din activitatea de investitii;

-                   fluxuri de numerar din activitatea financiara.

Situatia fluxurilor de trezorerie a fost aprobata prin O.M.F.P. nr. 94 din 29.01.2002 si alaturi de bilant, Contul de profit si pierdere si notele la conturile anuale face parte din situatiile financiare anuale ale intreprinderii.
Astfel, Situatia fluxurilor de trezorerie poate fi intocmita prin doua metode:

-                   metoda directa;

-                   metoda indirecta.

Modelul simplificat al fluxurilor de trezorerie este prevazut in capitolul al IV-lea al O.M.F.P. nr. 306 din 20.02.2002 si apare structurat tot in trei parti, dupa cum urmeaza:

-                   fluxuri de numerar din activitatea de exploatare ;

-                   fluxuri de numerar din activitatea de investitii;

-                   fluxuri de numerar din activitatea financiara.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie


loading...