Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor
Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
PREZENTATI MODUL DE ORGANIZARE A SECTORULUI BANCAR ROMANESC BNR si bancile comerciale


PREZENTATI MODUL DE ORGANIZARE A SECTORULUI BANCAR ROMANESC BNR si bancile comerciale


PREZENTATI MODUL DE ORGANIZARE A SECTORULUI BANCAR ROMANESC BNR si bancile comerciale

Bancile se pot constitui in Romania numai cu respectarea prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societatile comerciale si pe baza autorizatiei Bancii Nationale. Bancile au, in general, un rol operativ. Ele nu au dreptul sa incheie contracte, intelegeri, conventii, care sa le asigure o pozitie dominanta pe piata monetara sau in politica financiar-bancara. Bancile nu pot obtine avantaje pe baza concurentei neloiale.

Bancile sunt obligate sa deschida conturi curente la Banca Nationala si sa mentina la aceasta rezerve minime obligatorii.

Bancile comerciale efectueaza o mare gama de operatiuni printre care: depozite la vedere si la termen, operatiuni in cont, operatiuni cu numerar, fara numerar si cu titluri. Una din activitatile principale ale bancilor comerciale este creditarea. La acordarea creditelor, bancile comerciale urmaresc ca agentii economici sa prezinte credibilitate, in vederea rambursarii la scadenta a imprumuturilor. De aceea, bancile comerciale solicita agentilor economici ce vor sa se imprumute, garantii cu bunuri mobile si imobile

Bancile comerciale pot cumpara, vinde, tine in custodie si administra active monetare, pot executa transferuri, operatiuni de virament, clearing. De asemenea, ele pot primi titluri in gaj si in pastrare. Alte operatiuni cu pondere destul de mare in activitatea bancilor se refera la: operatiuni valutare, operatiuni cu metale pretioase, cu alte valori care au un grad mare de lichiditate, plasamente, gestionare, pastrare si comert cu titluri de valoare, consulting bancar, garantii, mandatari, alte operatiuni proprii sau in contul clientilor.

Bancile au larga autonomie in utilizarea profitului. Ele isi constituie provizioane pentru risc, fond de dezvoltare, pot dispune de o mare parte a profitului net, chiar daca sunt societati comerciale cu capital majoritar de stat.

Bancile pot participa cu fonduri proprii la activitatea unor agenti economici, dar fara sa depaseasca 20% din capitalul firmei. De asemenea, creditele acordate de banca comerciala unui singur agent economic nu pot depasi (cumulat) 20% din capitalul si rezervele acestei institutii de credit.

Se poate afirma de fapt, ca o banca este institutia care se ocupa de comertul cu bani sub orice forma, cu mijlocirea creditului si cu efectuarea tuturor serviciilor ce se refera la moneda, titluri, creante, deci la orice fel de bunuri mobiliare in afara de marfuri.

Bancile, ca orice alte societati comerciale, au ca scop al activitatii lor, obtinerea de profit, deci castigul sau rentabilitatea capitalului.

Statul roman, in primul rand prin guvern, stimuleaza si protejeaza capitalurile bancilor comerciale.

In felul acesta statul poate contribui ca bancile sa se angajeze in rezolvarea intereselor generale ale economiei in care activeaza.loading...Politica de confidentialitate


Copyright © 2018 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie


loading...