Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Finante banci


Index » business » » economie » Finante banci
» GESTIONAREA TREZORERIEI


GESTIONAREA TREZORERIEI


GESTIONAREA TREZORERIEI

Amenintarea blocajului financiar si a falimentului din lipsa de lichiditati sunt doar doua din cele mai grave presiuni care au atras atentia intreprinderilor asupra necesitatii gestionarii trezoreriei lor. Gestionarea trezoreriei are in vedere nu urmarirea pasiv-constatativa a evolutiei soldului in timp ci o conducere pro-activa a evolutiei acesteia cu scopul declarat de a asigura securitatea, lichiditatea si chiar cresterea rentabilitatii intreprinderii.



Gestiunea trezoreriei intreprinderii este conditionata de existenta unor conditii favorizante minime, printre care cele mai importante sunt[1]:

Accesul larg la credit in volumul si structura cat mai adecvata necesitatilor si caracteristicelor intreprinderii ;

Posibilitati diverse de plasament a excedentelor de trezorerie pe intervale de timp scurt si foarte scurt in produse sigure, cu lichiditate mare si randament corect ;

Utilizarea unor solutii informatice integrate privind previziunea, urmarirea si gestionarea in timp real a situatiei de trezorerie.

Gestiunea si dimensionarea trezoreriei sunt abordate in cadrul analizei diagnostic in domeniul financiar tinandu-se seama de o serie de indicatori[2]:

Evolutia fondului de rulment net-exprima numarul de zile acoperite cu fondul de rulment avandu-se in vedere cifra de afaceri. Acesta este foarte important pentru intreprinderi cunoscand ca lipsa de fond de rulment blocheaza exploatarea, diminueaza productia, mareste nevoia de lichiditati si amplifica indatorarea.

Evolutia fondului= Fond de rulment net (global)*360

de rulment Cifra de afaceri

Fondul de rulment net (global)= capitaluri proprii- fond de participare a salariatilor la profit+ provizioane pentru riscuri si cheltuieli+ datorii financiare si asimilate- active imobilizate total.

Cifra de afaceri= venituri totale- venituri financiare+ stoc final de facturi neincasate- stoc initial de facturi neincasate+ clienti finali- clienti initiali.

Indatorarea neta- exprima echilibrul dintre exigibilitatile si lichiditatile tuturor capitalurilor si asigura informatii despre capacitatea de plata pe termen scurt si despre riscul falimentului.

Valori realizabile pe termen scurt

 


Indatorarea neta = Indatorare neta=

Total datorii ale societatii pe termen scurt= total alte datorii+ amortizari si provizioane+ participarea la profit.

Valori realizabile pe termen scurt= active circulante totale- stocuri imobilizate.

Rata autonomiei financiare- se masoara ndependenta sau dependenta intreprinderii fata de banci, iar din punct de vedere al bancilor se apreciaza oportunitatea acordarii de credite. Pentru o apreciere favorabila, nivelul acestei rate trebuie sa fie in jur de 0,8.

Capitaluri proprii

Capitaluri proprii+ credite bancare totale

 

Rata autonomiei =

financiare

Capitaluri proprii= capitaluri proprii- fond de participare la profit+ provizioane pentru riscuri si cheltuieli.

Total credite bancare= credite+ imprumuturi totale

Lichiditatea patrimoniala- exprima nivelul de acoperire a datoriilor pe termen scurt cu active ce prezinta lichiditate mare. Nivelul minim acceptat este de 1,3 pana la 1,2.

Active circulante nete

Obligatii curente
 

Lichiditatea =

patrimoniala

Active circulante nete= active circulante total- stocuri imobilizate.

Obligatii curente= alte imprumuturi si datorii financiare+ alte datorii totale.

Viteza de rotatie-ratele vitezei de rotatie arata numarul de zile in care se incaseaza contravaloarea produselor finite pentru reluarea ciclului de schimb. Sensul favorabil de evolutie este descrescator iar viteza in zile sa nu fie mai mare decat evolutia fondului de rulment net.

Stocuri de produse finite x 360

Cifra de afaceri
 

Viteza de rotatie =

a stocurilor de produse

Stocuri de facturi neincasate x 360

Cifra de afaceri
 


Viteza de rotatie a =

stocurilor de facturi neincasate

Stocuri de facturi neincasate= clienti+ conturi asimilate.

Din legatura fond de rulment- necesar de fond de rulment- trezorerie se desprind urmatoarele situatii :

a)  cand fondul de rulment este mai mare decat necesarul de fond de rulment (FR>NFR), activitatea de trezorerie este normala deoarece exista disponibilitati si se pot efectua plasamente, iar fondul de rulment este suficient de mare pentru a asigura si finantarea cerintelor stabile ale productiei ;

b)  cand fondul de rulment este egal cu necesarul de fond de rulment (FR=NFR), activitatea de trezorerie nu este influentata de acesti factori ;

c)  cand fondul de rulment este mai mic decat necesarul de fond de rulment (FR<NFR), activitatea de trezorerie nu asigura resursele de finantare pe termen mijlociu si lung, ceea ce obliga la solicitarea de credite bancare.

In contextul unei gestionari active a trezoreriei, marimea acesteia poate varia intre valoarea 0- in perioadele cand fondul de rulment finanteaza integral necesarul de fond de rulment si o valoare negativa data de maximum de credite pe termen scurt convenite cu banca prin linie de finantare- in perioadele in care nevoile sezoniere sau legate de moment sunt mai mari decat necesarul de fond de rulment structural.



Revista "Finante, banci, asigurari" nr. 11-12/1999

Revista "Gestiunea si contabilitatea firmei" nr. 1/1999





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate

Finante-banci


Comert
Finante banci
Merceologie






termeni
contact

adauga