Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comert


Index » business » » economie » Comert
» Executarea contractelor


Executarea contractelor


Executarea contractelor

Daunele-interese in comertul international

Evaluarea judiciara a daunelor-interese

Reguli

Regula repararii integrale a prejudiciului suferit de catre creditor. Se va acoperi atat pierderea efectiv suferita , cat si beneficiul nerealizat.

Debitorul va raspunde numai pentru daunele previzibile la momentul incheierii contractului , cu exceptia situatiei in care neexecutarea sa imbraca forma dolului.

Evaluarea legala a daunelor-interese

Regimul dobanzilor

Art. 1088 C.civ. prevede ca : "la obligatiile care au ca obiect o suma oarecare , daunele-interese pentru neexecutare nu pot cuprinde decat dobanda legala. Se excepteaza materia comertului , a fidejusiunii si a societatii. "



Dobanda legala este reglementata in OUG nr. 9/2000 modificata prin Legea nr. 356/2002.

Regimul special al dobanzilor in comertul international

Dobanda este datorata chiar daca nu a fost prevazuta in mod expres in contractul comercial international , atunci cand obligatia principala avand ca obiect o suma de bani este executata cu intarziere sau nu este executata.

Dobanda are un caracter accesoriu obligatiei principale , urmand situatia juridica a acesteia.

Dobanda curge de plin drept de la scadenta, fara a mai fi necesara punerea in intarziere a debitorului ( art. 43 C.com. )

Dobanda curge de la scadenta , partile insa pot stipula faptul ca dobanda va incepe sa curga de la o data ulterioara scadentei. ( de regula 30 de zile )

Cuantumul dobanzilor

In materia comertului international , cuantumul dobanzii poate fi stipulat in mod liber de catre parti. Stabilirea dobanzii trebuie sa se faca in scris , in caz contrar datorandu-se numai dobanda legala ( art. 5 din OUG nr. 9/2000 )

In cele mai multe cazuri , atunci cand stabilesc dobanda partile fac trimitere la dobanda LIBOR. Conform art. 2 din OUG nr.9/2000 in cazul in care partile au stabilit ca obligatia este purtatoare de dobanzi , fara sa se arate rata dobanzii , se va plati dobanda legala. Dobanda legala in comertul international este de 6% pe an. Dobanda de 6% se va aplica in contractele comerciale internationale sau in alte relatii economice internationale atunci cand:

Legea romana este aplicabila

S-a stipulat plata in moneda straina

Cand partile nu au prevazut o alta dobanda

In materie comerciala , dobanda legala se stabileste prin raportare la dobanda de referinta a BNR din prima zi lucratoare a anului sau din prima zi lucratoare a lunii iulie pentru semestrul al doilea.

In materia comertului international , anatocismul este permis.

Cumulul despagubirilor cu dobanda     nu este permis intrucat ambele reprezinta daune moratorii. Prin exceptie, in cazul in care se stipuleaza in mod expres acest lucru ( intr-un act normativ ) , atunci acest lucru este permis.

O alta exceptie o reprezinta situatia in care intinderea prejudiciului depaseste cuantumul dobanzii legale.

Nu este admisa cumularea dobanzilor cu penalitatile.

Dobanda curge pana la data platii efective a sumei datorate de catre debitor.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate