Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comert


Index » business » » economie » Comert
» COMERTUL ELECTRONIC


COMERTUL ELECTRONIC


COMERTUL ELECTRONIC

Comertul electronic este un concept integrativ ce desemneaza o gama larga de servicii suport pentru procesele de afaceri, incluzand posta electronica interorganizatii, cataloage electronice, sisteme suport pentru comertul cu marfuri si servicii; sisteme suport pentru preluare de comenzi, logistica si tranzactii; sisteme de raportare statistica si informatii pentru management.

Comertul electronic se refera la desfasurarea activitatilor specifice mediului de afaceri utilizand in special mijloace electronice (retele de calculatoare) intr-un sistem automatizat integrat pentru schimbul de informatii de afaceri. In comertul electronic informatia circula direct intre agentii implicati in afacere (vanzator, cumparator, banca, transportator, agent de service), fara a mai utiliza suportul hartie (imprimanta sau fax).



Comertul electronic faciliteaza si cooperarea intre firme. Reduce costurile de marketing si de livrare, sustine strategia de marketing a firmei si ofera acces pe noi piete. In viitorul apropiat, comertul electronic va avea un impact puternic asupra competitivitatii firmelor.

Comertul electronic este cheia competitivitatii intreprinderilor in era informationala, asigurand:

accesul la noi segmente de piata (noi clienti);

cresterea vitezei de derulare a afacerilor;

flexibilitate ridicata a politicilor comerciale;

reducerea costurilor de aprovizionare, de desfacere, de publicitate, etc.;

simplificarea procedurilor;

cresterea competitivitatii.

Comertul electronic (E - Commerce), in conceptia Organizatiei Economice de Cooperare si Dezvoltare (OECD), reprezinta desfasurarea unei afaceri prin intermediul retelei Internet, vanzarea de bunuri si servicii avand loc offline sau online.

In tranzactiile comerciale clasice distingem patru etape diferite:

informarea comerciala referitoare la tranzactie: cercetarea de marketing;

incheierea contractului comercial;

vanzarea produsului sau a serviciului;

plata produsului sau a serviciului;

In figura de mai jos este prezentat modul in care se reflecta aceste patru etape in cazul comertului electronic:

Cele mai raspandite modele de comertul electronic implementate sunt:

business-to-business (B2B);

business-to-consumer (B2C).

Tranzactiile B2B se caracterizeaza prin faptul ca ambele parti participante la tranzactia comerciala, atat vanzatorul cat si cumparatorul, sunt institutii. B-2-B acopera toate tranzactiile intre doi sau mai multi parteneri de afaceri. Aceste tranzactii se bazeaza, de obicei pe sistemele extranet, adica partenerii de afaceri se contacteaza prin intermediul Internetului cu nume si parole login pe web-site-urile lor.

Avantaje:

Reducerea costurilor administrative

Prevenirea intarzierilor si greselilor datorate factorului uman

Castig de timp

Acces rapid la informatii corecte

Cresterea partii ocupate in piata

Tranzactiile B2C se realizeaza intre cumparatori individuali si vanzatori mari companii. In acest caz, factorul uman este mult mai important, interactivitatea fiind caracteristica de baza in decizia de cumparare. B-2-C se refera la relatiile dintre comerciant si cumparator care, de asemenea, se considera ca fiind vanzare electronica. Aceasta afacere se bazeaza de obicei pe tehnologia Internetului.

Avantaje:

Comunicarea in intreaga lume fara restrictii geografice,

Contactarea de noi clienti si largirea pietei ,

Colectarea de informatii despre clienti ,

Primirea de informatii de la clienti despre produse si servicii ,

Procesare automatizata a afacerii (primire, confirmare si urmarire de comenzi),

Adaugarea de noi canale de vanzari ,

Oferirea de reduceri si promovarea de produse,

Construirea loialitatii clientului prin grija fata de acesta si suportul oferit dupa vanzarea produselor,

Reducerea cheltuielilor generate de vanzari si de suportul oferit clientilor dupa vanzarea produselor

Crearea de noi produse si servicii cu ajutorul informatiilor primite de la competitori si clienti.

Alte relatii stabilite prin intermediul retelei Internet, adiacente comertului electronic, sunt: government-to-government (G2G), government-to-business (G2B), government-to-consumer (G2C), consumer-to-government (C2G), consumer-to-business (C2B) si consumer-to-consumer (C2C), fiind sintetizate in tabelul urmator:

Tabel nr.5 - Reltii prin Internet

Guvern (G)

Intreprinderi (B)

Consumatori (C)

Guvern (G)

G2G

coordonare

G2B

informare

G2C

informare

Intreprinderi(B)

B2G

administratie, logistica

B2B

comert

electronic

B2C

comert

electronic

Consumatori(C)

C2G

achitare taxe online

C2B

comparatie preturi

C2C

licitatii online

Un rol aparte in dezvoltarea comertului electronic il au relatiile business-to-government (B2G) si government-to-bussiness (G2B), care prin realizarea unui mediu de informare interactiv, rapid si eficient, pot contribui la constientizarea agentilor economici asupra avantajelor acestui nou domeniu comercial: Comertul Electronic.

O noua optiune a comertului electronic este tranzactia Business-to-Employee, care se refera la tranzactiile din interiorul unei companii folosind sistemul intranet.

1. ARHITECTURA UNUI SISTEM DE COMERT ELECTRONIC

Pentru a construi un sistem de e-commerce, din punct de vedere arhitectural este nevoie de colaborarea a patru componente (subsisteme electronice / informatice):

Client

Un echipament, clasic un PC, conectat direct (via un ISP) sau indirect (o retea a unei corporatii) la Internet. Cumparatorul foloseste acest echipament pentru a naviga si a face cumparaturi.

Comerciant

Sistem informatic (hard & soft), situat de regula la sediul comerciantului, care gazduieste si actualizeaza catalogul electronic de produse disponibile a fi comandate on-line pe Internet.

Sistemul tranzactional

Sistemul informatic (hard & soft) responsabil cu procesarea comenzilor, initierea platilor, evidenta inregistrarilor si a altor aspecte de business implicate in procesul de tranzactionare.

Dispecer plati (Payment Gateway)

Sistem informatic responsabil cu rutarea instructiunilor de plata in interiorul retelelor financiar-bancare, cu verificarea cartilor de credit si autorizarea platilor; acest sistem joaca rolul unei porti care face legatura dintre reteaua globala Internet si subreteaua financiar-bancara (supusa unor cerinte de securitate sporite), poarta prin care accesul este controlat de un 'portar' (gatekeeper); pe baza informatiilor specifice cartii de credit (tip_card, nr_card) din instructiunile de plata 'portarul' redirecteaza informatia catre un centru de carduri (CC - un server certificat in acest scop si agreat de banca emitenta); in acest loc este identificata banca care a emis cardul iar instructiunile de plata sunt trimise mai departe catre serverul acestei banci conectat in reteaua interbancara; odata informatiile ajunse in reteaua bancii cu care lucreaza cumparatorul, sunt efectuate (automat) o serie de verificari privind autenticitatea si soldul disponibil in contul cardului implicat in tranzactie; in functie de rezultatul acestor verificari, banca decide fie efectuarea platii (transfer bancar - catre contul comerciantului care poate fi deschis la orice alta banca), fie refuza sa faca aceasta plata. In ambele cazuri, rezultatul deciziei (confimare plata sau refuz) este trimis in timp real, parcurgand acest lant de servere in sens invers, catre client. Cu alte cuvinte, in cateva secunde cumparatorul afla daca banca sa a operat plata sau nu.

Pe masura ce apar noi mijloace de plata mai eficiente si totodata mai complexe, altele decat credit cardurile, incepe sa se simta din ce in ce mai acut nevoia de a apela la consultanta si la serviciile oferite de firme specializate. Multe institutii finaciare prefera sa apeleze la serviciile unor astfel de firme decat sa renunte la oferirea de servicii bazate pe mijloace moderne de plata (electronice) sau decat sa apeleze la outsourcing semnificativ. Pentru comercianti, fie ei mari sau mici, recomandabil este sa apeleze la outsourcing oferit de firme specializate iar ei sa-si concentreze eforturile pe activitatile pentru care dispun de competentele necesare: management si activitati curente.

AVANTAJELE COMERTULUI ELECTRONIC

Pentru cumparator castigul esential este timpul. Acelasi produs/serviciu poate fi cumparat mai ieftin, deoarece pot fi vizitate mai multe magazine intr-un timp scurt.

Alte avantaje:

Confort sporit

Diversitatea alegerii

Informatii usor de gasit

Pagini personalizate

Din punctul de vedere al companiilor ce utilizeaza comertul electronic se disting urmatoarele avantaje:

Cresterea semnificativa a vitezei de comunicare, in special pentru comunicatiile internationale.

Imbunatatirea eficientei, de exemplu datele nu mai trebuie retastate manual atat in calculatorul vanzatorului, cat si al cumparatorului, permitand masinii de lucru sa fie utilizata mai productiv; erorile de re-tastare se elimina; ciclurile de productie si cumparare se reduc drastic.

Reducerea unor costuri, de exemplu utilizand e-mail-ul, se reduc costurile cu posta sau mesageria; EDI poate insemna o mare reducere a stocurilor si a costurilor legate de ciclul de cumparare.

Intarirea relatiilor cu clientii si cu furnizorii, de exemplu cu ajutorul unui site web al companiei, se prezinta permanent partenerilor ultimele informatii necesare acestora; EDI implica lucrul intr-o stransa legatura a partenerilor.

Cale rapida si comoda de furnizare a informatiilor despre o companie sau despre produsele sale prin intermediul unor site-uri www, a intraneturilor sau a extraneturilor.

Canale alternative de vanzare, cum sunt afacerile prin intermediul unui site web.

Atragerea noilor cumparatori prin canale noi de distributie

Vanzari mai mari catre cumparatorii deja existenti

Detalierea produsului la cererea clientului

Reducerea cheltuielilor

3. MODELE DE AFACERI IN COMERTUL ELECTRONIC

Analizand aplicatiile curente dezvoltate pe Internet, identificam urmatoarele modele de afaceri in comertul electronic:

magazin electronic (e-shop);

aprovizionare electronica (e-procurement);

magazin universal electronic (e-mall);

piata unui tert (3rd party marketplace);

comunitati virtuale (virtual communities);

furnizor de servicii cu valoare pentru canalele de comert electronic (value chain service provider);

platforme de colaborare;

brokeraj de informatii si alte servicii;

e-licitatii;

modele de publicitate.

Un E-shop poate fi plasat in diferite medii:

Pe un server consacrat (un computer detinut de o firma E-shop) pentru web-site-uri mai mari si complexe. Este folosit doar in interiorul companiei daca frecventele curente sunt la nivel inalt (stiri, preturi) sau daca un alt trafic intens se desfasoara intre companie si webserver-ul e-shop;

Pe un sever virtual (spatiul de pe hard detinut de o companie e-shop pe un computer cu furnizor de spatiu web);

In interiorul unui mall

Alegerea celui mai potrivit mediu depinde de costurile de telecomunicatie, de knowhow-ul tehnic in companie, de grupul tinta, de marime, continut si de telurile semestriale ale viitorului e-shop. Daca este posibil, un e-shop ar trebui sa poata fi accesat de la diferite intrari. S-ar putea sa fie un link / o reclama permanenta pe un portal web, reclame cu cuvinte cheie pentru in motoarele de cautare, intregul domeniu al unei companii sau al unui produs cu informatii generale despre companie si o fereastra cu vanzari a acestui site intr-un e-mall - toate in acelasi timp.

Magazinul electronic este gestionat de companie pentru marketingul si vanzarile propriilor produse sau servicii. Minimal contine catalogul de produse/servicii cu descrieri tehnice si comerciale pentru fiecare pozitie de catalog. Catalogul este descris intr-un limbaj (html, html dinamic, java etc.) interpretabil de browserele de web. Descrierile produselor/serviciilor sunt gestionate in general de un SGBD. Varianta medie include facilitati pentru preluarea comenzilor (prin e-mail sau forme interactive), iar varianta extinsa cuprinde si posibilitatea efectuarii online a platii (prin carti de credit sau alte metode electronice).

Magazinul universal electronic este o colectie de magazine electronice, reunite sub o umbrela comuna, de exemplu o marca bine cunoscuta. In general accepta o metoda de plata comuna, garantata.

Produsele sunt oferite, in general, la diferite categorii de pret, tinand seama de tendinta clientilor de a testa calitatea, viteza si eficienta livrarii inainte de a decide sa cumpere produse mai scumpe. Produsele adecvate comercializarii prin Internet sunt, de obicei, cele care pot fi descrise cu usurinta si nu necesita folosirea simtului tactil.

E-mall-urile pot oferi o varietate de modele de afaceri depinzand de gradul de servicii pe care un mall le detine. Cum marketingul pe mall este facut de un detinator de mall, este esential ca proprietarul shop-ului sa aleaga mall-ul potrivit. Mall-ul potrivit are o marca puternica, o strategie de marketing buna, frontend-ul ducand direct catre e-shop. Operatorul e-mall poate genera profit din reclama, taxe de parteneriat si/sau taxe pentru unele tranzactii.

E-procurement (Achizitia publica electronica)

Un model business-to-business (B-2-B) este implementat cand organismele guvernamentale sau unele organizatii mari le cer ofertantilor sa livreze bunuri ca cele exemplificate de Comisia Europeana. Ofertantii tipici variaza de la servicii de constructii si bunuri pentru investitii pana la studii si materiale pentru birouri in cantitati mai mari. E-procurement poate include negociere electronica, contractari si oferte de colaborare.

Pentru ca acest model sa poata fi si la indemana intreprinderilor mici, s-au infiintat platforme sau consortii in cadrul carora vanzatorii actioneaza impreuna pentru a obtine oferte mai avantajoase de la producatori.

Ca si intr-un e-mall, licitatiile includ multi vanzatori. Operatorul pentru licitatii furnizeaza mecanisme pentru plasarea articolelor, pentru mecanismele licitatiei (prin e-mail) si pot oferi plati aditionale si servicii de livrare.

Comunitatea virtuala

Valoarea cea mai importanta a unei comunitati virtuale este data de catre membrii sai (clienti sau parteneri), care adauga informatiile proprii peste un mediu de baza furnizat de companie. Fiecare membru poate oferi spre vanzare sau poate adresa cereri de cumparare a unor produse sau servicii. Calitatea de membru al comunitatii virtuale presupune plata unei taxe. Taxele depind de organizator si de scopurile lui.

Serviciile comertului electronic nu sunt oferite doar de furnizorii de servicii Internet, care gazduiesc paginile de web. Sunt e-mall-uri operate de producatori, de vanzatori sau de asociati. Pentru comertul electronic individual pot fi folosite si serviciile de livrare, procesarea tranzactiilor sau alte servicii electronice. Produsele potrivite acestei categorii sunt cele cu caracteristici foarte diversificate.

Brokeraj de informatii si alte servicii

Au aparut o multime de servicii care adauga valoare masei de informatii disponibile in retelele deschise sau provenind din sistemele de afaceri integrate, cum ar fi furnizarea de cataloage de clienti clasificati pe profile, vanzarea de oportunitati de afaceri, sfaturi pentru investitii, consultanta in domenii specializate.

O categorie speciala o constituie serviciile de incredere furnizate de autoritatile de certificare sau de notariatele electronice.

Au fost infiintate unitati si agentii de cercetare care incearca sa creeze mecanisme de detectare semantica, dar serviciile de informare care au la baza experienta umana, respectiv experti in domeniu, raman in continuare servicii de importanta capitala pentru lumea afacerilor.

Modele de publicitate

E-shop-urile si web-site-urile genereaza profit si din reclama. Reclamele de pe site depind de restrictionarile impuse de gazda, de traficul de pe pagina de web, de situatia competitiei. Cea mai des intalnita forma de reclama online este banner-ul. Reclama poate genera profit doar daca traficul este fluent pe site-ul respectiv. Pretul reclamei variaza in functie de marimea contractului, de specificul site-ului sau al paginii. In prezent, preturile variaza intre 0.01 euro si 0.30 euro.

Uneori detinatorii unui web-site permit gazduirea unor bannere pe paginile lor in schimbul plasarii bannerelor lor pe alte site-uri. Acest schimb de bannere publicitare este organizat in cadrul 'inelelor de web' (cercuri pe domenii), create cu miile pe diferite tematici. In cadrul unui astfel de inel, paginile de Internet aferente unui anumit domeniu sunt legate prin link-uri, in baza dorintei exprimate de proprietarii paginilor si, evident, a intereselor lor comune.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate