Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Comert


Index » business » » economie » Comert
» Acreditivul documentar


Acreditivul documentar


ACREDITIVUL DOCUMENTAR

Este modalitatea de plata cu cea mai larga utilizare pe plan international datorita avantajelor ce repr atat pt exportator cat si pt importator si datorita supletei acestei modalitati care se adapteaza la diferite tranzactii fie de livrari marfuri, prestari servicii, investii, precum si la diferite forme noi de tranzactionare ce pot aparea in schimbul international. AD-ul face parte din categoria platilor documentare si este reglementat de reguli si uzante uniforme referitoare la acreditiv emise de Camera de Comert Internationala de la Paris denumite si publicatii.

Prima publicatie a fost elaborata in 1924. A fost adoptata si imbunatatita in 1937, 1951, 1962, 1975, 1983. "Publicatia 400" care a fost inlocuita si adaptata conditiilor pietei in 1944 cand a aparut "Publicatia 500" care a fost guvernat AD-ul pana in 2006 cand a aparut "Publicatia 600" insa ea a fost introdusa de diverse tari, in 2007, asa cum Romania a publicat-o in mai 2007 si din iunie bancile au actionat in virtutea acestei publicatii. Platile prin acreditiv se desfasoara cu respectarea stricta a acestor reguli fiind obligatorii pt toate partile implicate atat partenerii cat si bancile care ii deserves. In functie de mecanismul de derulare se cunosc 2 forme:



AD propriu-zis

Scrisoarea comerciala de credit

Fiecare este guvernata de "Publicatia 600" si sunt utilizate ca urmare a unor mentiuni suplimentare sub diferite forme, astfel:

AD dpdv al formei

AD irevocabil

AD irevocabil confirmat

AD dpdv al domicilierii:

AD domiciliat in tara exportatorului (este cel mai important)

AD domiciliat in tara importatorului

AD domiciliat la o terta banca dintr-o terta tara

Care inlesneste incasarea mai rapida a banilor deoarece banca platitoare este banca exportatorului si pt faptul ca eventuale inadvertente in documente.

Se poate opera pe loc fara corespondenta si fara consumare de timp

AD dpdv al obligatiilor de plata:

AD cu plata la vedere

AD cu plata diferata (amanata)

AD cu plata prin acceptare

AD cu plata prin negociere

In functie de clauzele continute in AD poate fi

Transferabil

Reinnoibil (revolving)

Clauza rosie

De compensatie (reciproc)

AD subsidiar (back to back)

Forma cesionata

A utilizat prioritar de tarile de drept anglosaxon este scrisoarea comerciala de credit (letter of credit, L/C )

AD standby care este utilizat ca instrument de garantare. Sub forma de L/C (letter of credit) este insotit intotdeauna de o cambie

!!!DEF AD repr un angajament indiferent de modul in care este definit sau inscris prin care o banca denumita emitenta actioneaza la cererea si conform instructiunilor unui client denumit ordonator (importator / debitor) contra documente prezentate strict conforme cu termenii si conditiile AD-ului si se oblige sa efectueze plata in favoarea unui tert numit beneficiar sau la ordinal acestuia si de asemeni sa accepte ori sa plateasca efecte de comert trase de beneficiar.

Sa autorizeze o alta banca (terta banca) de a face plati. Sintetizand AD-ul repr un angajament ferm asumat de o banca de a asigura plata contravalorii unei vanzari contra documentelor prezentate de exportator in conditiile si la termenele stabilite de ordonatorul acreditivului.

A.    Partile implicate in derularea AD-ului

Ordonatorul - cel ce initiaza relatia de AD prin instructiuni date bancii de a efectua plata contra documente intocmite in stricta concordant cu clauzele contractuale. Ordonatorul este importatorul.

Banca emitenta (banca ordonatorului / banca importatorului) care la solicitarea acestuia isi asuma angajamentul de plata contra documente in favoarea beneficiarului acreditivului ( a exportatorului)

Beneficiarul acreditivului ( exportatorul) persoana in fovoarea careia se deschide

AD-ul si care prezinta documentul la banca ce atesta livrarea pt a putea incasa contravaloarea marfii exportate

Banca notificatoare (avizatoare) (banca exportatorului) care poate fi si platitoare si negociatoare si in unele cazuri si confirmatoare in functie de cum a primit instructiunile de la banca emitenta.

B.     A doua caracteristica a AD-ului care ii confera siguranta, consta in:

Formalismul / caracterul documentar, plata efectuandu-se decat pe baza de documente care fac dovada indeplinirii stricte a conditiilor prevazute in AD.

Independent fata de contractual de baza, prin aceea ca este considerat ca o tranzactie independenta din momentul incheierii contractului comercial si nu coincide cu inchierea acestuia. Cu toate acestea punerea de acord cu prevederile celor 2 inscrisuri contractul comercial si AD este obligatorie.

Fermitatea angajamentului bancar. Criteriul decisiv in asigurarea caracteristicii de siguranta al acestei modalitati de plata deoarece banca actioneaza la cererea si conform instructiunilor din dispozitia ordonatorului si acest angajament ramane ferm pt banca pana la primirea altor instructiuni de la ordonator.

Adaptabilitatea ceea ce reiese si din definitie care denumeste AD-ul oricarui angajament indiferent de modul in care este definit astfel ca acesta a cunoscut in practica internationala prin diferite moduri de utilizare si dupa diferite mentiuni continute in permanenta diversificare. Astfel au aparut tipul de AD transferabil cauza rosie, etc.

Siguranta pt toate partile implicate in derularea lui. Exportatorul stie sigur ca-si incaseaza banii de la banca ce s-a angajat ferm sa efectueze platile, importatorul are siguranta platii contra documentelor ce atesta expedierea marfii conform instructiunilor date de ordonator si a clauzelor convenite.

Banca emitenta angajata ferm de a efectua plata are siguranta operatiunii deoarece izvoraste din gajul asupra documentului de export care se afla in banca sa. De regula cele mai multe AD-uri impun ca documentele de expediere sa fie emise la ordinul si pe numele bancii emitente astfel aceasta intra in posesia dreptului de proprietate asupra marfurilor si cu posibilitatea de a dispune de ele daca ordonatorul nu-si va onora obligatia de plata fata de ea. Din cele prezentate precum si din derularea mecanismului AD-ului => ca aceasta modalitate comparativ cu incasso de plata si actele presupun o derulare mai complicata cu costuri mai mari dar cu siguranta certa pt toate partile implicate.

Mecanismul de derulare a unui AD consta in succesiunea etapelor ce se desfasoara de-a lungul tranzactiei sau etapelor de viata ale AD-ului precum si actiunile necesare a fi intreprinse de partile implicate.

Elementele specifice AD-ului:

Bancile implicate si tipul angajamentului asumat. Angajamentul poate fi:

a)      Direct fata de beneficiar (exportator) => de a i se efectua direct plata acestuia si in acest caz banca importatorului (emitenta) devine si banca platitoare

b)      Indirect- angajamentul executare a obligatiilor de plata fata de beneficiar se face    de o alta banca caz in care banca emitenta (a importatorului) incheie un angajament ferm ca va rambursa bancii platitoare oricare ar fi aceasta contra documente platile efectuate in favoarea beneficiarului.

O banca poate fi o terta banca sau banca exportatorului (notificatoare) care indeplineste rolul de intermediar pt banca ordonatorului. Aceste 2 banci terta si a exportatorului pot fi si banci negociatoare cand AD-ul este domiciliat la banca importatorului si acesta o autorizeaza sa negocieze si sa preia documentul contraplata imediat de la beneficiar pe care sa le trimita bancii emitente respectandu-si banii pt plata efectuata. Practice negocierea consta in cumpararea documentului de la beneficiar spre al vinde bancii emitente pt a-si recupera banii. Acest sistemse practica contra cost sau a unui comision de negociere si cel mai adesea se practica in cazul scrisorii comerciale de credit.

Confirmarea si calitatea de banca confirmatoare este angajamentul de plata asumat de banca confirmatoare si care este = ca valoare cu cel asumat de banca emitenta ceea ce constituie pt exportator un mod suplimentar de garantare a platii. In cazul cand AD-ul este domiciliat in strainatate, exportatorul poate solicita prin contractul comercial ca AD-ul sa fie confirmat de o alta banca si nu de cea platitoare atunci cand are rezerva fata de angajamentul bancii emitente a importatorului.

Forma AD-ului in functie de natura angajamentului asumat

a)      AD irevocabil

b)      AD irevocabil confirmat

Valabilitatea AD-ului care consta in limitele de timp fixate pt prezentarea documentelor la ghiseul bancii si nu data prin fax, etc. Acesta daca nu este convenit astfel intre parteneri conform regulilor si uzantelor internationale, termenul maxim de prezentare a documentului este de 21 de zile de la termenul de livrare. Exista si un termen de valabilitate al AD-ului adica daca pana la un anumit termen convenit nu se prezinta documentele si se negociaza intarzierea lor din anumite cauze se stabileste si acest termen limita pana la care exportatorul mai poate prezenta documentele.

Elemente ale AD-ului:

Bancile implicate

Banca emitentului (ordonatorului)- platitoare, dar niciodata nu poate fi confirmatoare si negociatoare. Ea este aceea care desemneaza o alta banca platitoare cand AD-ul este domiciliat in tara exportatorului sau intr-o terta tara.

Banca notificatoare - notifica exportatorul ca a fost deschis AD-ul. Aceasta banca mai poate fi platitoare daca este desemnata de ordonator, ceea ce inseamna ca AD-ul este domiciliat in tara exportatorului, mai poate fi desemnata ca banca confirmatoare si negociatoare.

Terta banca - fie in tara exportatorului sau dintr-o alta tara. Este un angajament al bancii respective egal ca valoare cu angajamentul bancii ordonatorului care intareste siguranta AD-ului.

Banca negociatoare - negociaza cambiile daca plata se face prin acceptare. Negocierea este cumpararea si revanzarea cambiilor, este stabilita la o data mult prea mare fata de necesitatea exportatorului de a-si incasa contravaloarea marfurilor

Forma AD-ului

Irevocabil

Irevocabil confirmat

Banca nu poate opera nici o modificare fara acceptul celor 2 parteneri. Aceste 2 forme sunt prevazute de "Publicatia 600"

Domicilierea AD-ului

a)      La banca si in tara exportatorului

b)      La banca si in tara importatorului

c)      La o banca terta

In functie de domiciliere se stabileste si banca platitoare. Se recomanda ca domicilierea sa fie la banca sau in tara exportatorului ceea ce grabeste incasarea contravalorii marfurilor mai ales cand apar o serie de inadvertente in documente care necesita corecturi si puneri de accord.

Valabilitatea AD-ului

De la data de cand a fost notificat exportatorul acesta are la dispozitie un timp limitat pt a prezenta documentele necesare incasarii contravaloarii marfurilor la banca platitoare.

In AD sunt precizate in mod expres urmatoarele date:

Data emiterii

O data de prezentare a AD-urilor pt plata

O data extrema de valabilitate a AD-ului

Data expedierii marfurilor si a circuitului documentelor precum si precizarea datei de incasare a contravalorii marfurilor

Valabilitatea consta in 3 termene:

De livrare

De predare a documentelor la banca platitoare ( termen de 21 de zile de la data livrarii)

De valabilitate a AD-ului (data inoperanta)

! Termenul de valabilitate = termenul limita pana la care exportatorul trebuie sa prezinte documentele la ghiseul bancii platitoare. Este important pana la aceasta data este angajata ferm banca pt efectuarea platii, dupa acest termen ea poate refuza plata si daca ordonatorul dispune sa se efectueze la o alta data pe baza unor motivatii luate in considerare se poate accepta si alt termen dar numai pana la sfarsitul termenului de valabilitate al AD-ului.

Valoarea AD-ului

Mentionarea sumei in AD care trebuie platita de catre banca desemnata ca platitoare contra documente de plata reprezentand de fapt valoarea AD-ului care se consemneaza in rubric respectiva. Marimea valorii este in stransa corelare cu conditia de livrare.

EX:

FOB = valoarea marfii + ambalaje + valoarea transportului pana la portul de incasare + cheltuieli de incasare la bord care difera in functie de FOB stivuit sau FOB nestivuit (in functie de specificarea din contract)

CFR = valoarea este egala cu suma operatiunii de mai sus de la FOB + cheltuielile de transport pana la destinatie

CIF = valoarile sunt egale cu cele de la CFR + asigurarea marfurilor (insurance).

Publicatia atat "500" cat si "600" prevad folosirea urmatoarelor expresii privind valoarea ca "in jur de", "aproximativ", nu mai mult de". Aceste expresii sunt interpretate de banca drept +/- 10% abateri valorice dar si cantitative. Daca nu este precizata abaterea, banca accepta o abatere de la + 5%.

Plata se poate face fie o singura data la terminarea livrarilor de marfa, fie in transe sau esalonat pe masura efectuarii transportului in transe.

Banca poate face plata direct prin plata la vedere:

Plata deferata (amanata)

Plata prin acceptare care impune necesitatea unor cambia cu scadenta mai indepartata si trebuie precizata aceasta scadenta precum si asupra cui vor fi trase aceste cambia. De obicei sunt trase asupra bancii platitoare si numai in moneda indicate de ordonator. Aceste conditii vor aparea ca mentiuni pe cambie dar si in AD cand se foloseste aceasta metoda de plata

Plata se mai poate face prin negociere

Descrierea marfurilor privind natura acestora, cantitatea, starea marfurilor si in instructiunile ordonatorului trebuie sa reflecte clar conditiile convenite prin contract si sa existe certitudinea ca exportatorul isi va indeplini aceste obligatii cu privire la starea marfurilor ceea ce permite bancii sa faca confruntarea descrierii marfii din contract, cu cele precizate in documentul de plata.

O serie de mentiuni ce izvorasc din alte cerinte ale Ad-ului privitoare la termenele de executare a obligatiilor; privind determinarea valorii AD-ului; nivelul riscurilor ce pot fi acceptate de banca.

Aceste elemente sunt

a)      Conditia de livrare si modalitatea de transport. Exportatorul trebuie sa tina cont ce gen de mijloace de transport, care caraus trebuie ales pt pt executarea prestatiei si sa respecte toate obligatiile din conditia de livrare aleasa(FOB, CIF, etc) deoarece aceste problem au importanta atat pt determinarea marimii valorii AD-ului cat si in ca privesc documentele necesare ce trebuie sa insoteasca marfa sis a fie depuse la banca pt decontarea platii

b)      Ruta de transport si clauza de transportare care poate influenta costul transportului si poate determina si cresterea riscurilor pe marfa. In anumite AD-uri se fac mentiuni privind transbordarea interzisa( transshipment)

c)      Clauza privind livrarile partiale:

Permise

Nepermise

in functie de negocierea conditiilor facute de parteneri

Modalitatea de stingere a a platii prin AD care difera in functie de modul prin care au convenit partenerii, in functie de mentiunile facute expres la deschiderea AD-ului astfel ca stingerea acestor plati se poate face:

AD prin plata la vedere (direct)

AD cu plata amanata la o data ulterioara pe baza unei mentiuni exprese din AD (30-60 zile de la prezentarea documentelor). Bancile pot acorda un avans in contul acestei plati amanate avand certitudinea ce rezulta din documentele primite si verificate.

AD cu plata prin acceptare utilizand in cadrul exporturilor pe credit dupa expedierea marfurilor exportatorului prezinta la banca in setul de documente si cambiile cu scadentele diferite care de regula sunt trase asupra bancii. Banca le accepta devenind debitor cambial principal. La scadenta ii achita cambiile exportatorului si durata acestei operatiuni este de 60-180 zile, perioada in care poate cere scontarea acestor cambia

AD cu plata prin negociere. Operatiunea consta in cumpararea cambiilor de catre o banca care ii achita imediat contravalarea lor si pe care la scadenta le vinde bancii platitoare sau a ordonatorului pt acoperirea sunei avansate la cumparare. Pt aceasta operatiune de plata prin negociere se percepe un comision sau taxa de negociere care se situeaza la nivelul taxei de scont sau putin mai mare. Stingerea obligatiei prin plat ape baza de negociere este specificata in contract dar ea este specifica indeosebi cand se utilizeaza scrisoarea de credit comercial, forma AD-ului specifica dreptului anglosaxon.

Contul platii prin AD. Este mai ridicat fata de celelalte modalitati de plata deoarece mecanismul de derulare este mai complex si pt ca banca emitenta (a importatorului) isi angajeaza propriile fonduri prin angajamentul ferm de plata ce si-l asuma fiind in AD irevocabil. Controlul documentelor de catre banci implica o responsabilitate mai mare care necesita si conturi mai mari. Toate costurile sunt suportate de catre importator (ordonator) si ele cresc proportional in raport cu gradul de siguranta.

Ex: solicitarea unui numar mai mare de documente, costuri de confirmare, negociere.

Costurile constau in

Comision de deschidere a AD-ului calculat pe toata perioada de valabilitate a acestuia.

Comision de notificare dat bancii exportatorului care il anunta pe acesta ca s-a deschid AD-ul, este un comision unic pt toate AD-urile.

Comision de confirmare pe toata perioada de valabilitate a AD-ului.

Comision de plata sau pt negociere.

Comision de plata diferata.

TIPUTI DE ACREDITIVE DOCUMENTARE

In functie de clauzele mentinate sau de modul de utilizare:

Datorita adaptabilitatii a fost posibila o permanenta diversificare care s-a facut pe baza a 3 tendinte

a)      Consta in inserarea in textul AD-ului a unei clause prevazuta sau neprevazuta in "Publicatia 600" ceea ce a determinat aparitia si definirea urmatoarelor tipuri de AD:

AD transferabil (ADT)

AD revolving (reinnoit)

AD clauza rosie (red clause)

AD de compensatie (fol in tranzactiile pe baza compensarii de marfa)

b)      De a fi utilizat intr-o maniera specifica fara ca in textul ordinului de deschidere sa fie clauze exprese. Aceste AD:

AD subsidiar (back to back)

c)      A fost urmarea anumitor forme de decontare care aveau mecanisme proprii dar care nu difereau prea mult de cele ale AD-ului. Si au fost treptat assimilate acestuia. Aceste forme sunt:

Scrisoarea comerciala de credit ( letter of credit L/C) este specifica tarilor de drept anglosaxon

AD standby este utilizat in proportie foarte mare de SUA si este luat in considerare si ca o garantie bancara.

Toate aceste forme sunt guvernate de "Publicatia 600" care a intrat in vigoare in iulie 2007 in Romania, inlocuind-o pe "Pub 500" a CCI Paris (Camera de Comert si Industrie).

Au aceeasi functie, aceeasi fermitate a angajamentului bancar, aceeasi durata a valabilitatii si se utilizeaza aceleasi documente pt decontarea platilor. In mecanismul lor de derulare intervin anumite particularitati legate de obligatiile si drepturile partilor implicate. De aceea ele sunt tratate separate de Mecanismul General al AAD-ului.

AD transferabil (ADT) despre care "Pub 600" precizeaza ca ordonatorul (importatorul) trebuie sa mentioneze expres in dispozitia de deschidere a AD-ului clauza privind caracterul de transferabil sau netransferabil.

ADT-ul este definit ca un AD in virtutea caruia primul sau beneficiar are dreptul sa solicite bancii autorizate sa plateasca sau sa accepte si sa negocieze numita banca transferabila sa faca AD-ul utilizabil partial sau total pt 1/ mai multi beneficiari, numiti beneficiari secunzi. Acest AD este utilizat in situatia in care beneficiarul (exportatorul) denumit beneficiar principal nu are posibilit de a furniza toata marfa negociata in aceasta situatie el apeleaza la alti furnizori carora le transfera o parte din obligatiile si drepturile sale. Acestia devenind furnizori reali (benef secunzi), benef principal devine un fel de intermediar.

Un AD nu poate imbraca forma de transferabil daca nu se formuleaza clar si in mod expres de catre ordonator, precizarea de transferabil. Transferul AD-ului se poate face o singura data si cadrul termenului de valabilitate al AD-ului originar pe baza caruia trebuie sa se emita un al doilea AD nerevocabil in care sa apara mentiunea privind livrari partiale emise. "Publicatia 600" admite numai termenul transferabil si nu transmisibil, divizibil sau fractionat. Acest AD este mai scump decat AD-ul simplu iar spezele si comisioanele bancare se suporta de beneficiarul ADT-ului implica 2 relatii de AD simultan:

Un AD originar care este deschis de ordonator in favoarea beneficiarului principal

Din AD deschis de beneficiarul principal pe baza celui originar in favoarea beneficiarilor secunzi.

Transferul AD-ului originar se face in favoarea exportatorului secund (bs) prin intermediarul bancii desemnate ( banca transferatoare). Beneficiarul secund incaseaza contravaloarea marfurilor in momentul depunerii documentelor prevazute. Adeseori intre facturi, cea emisa de beneficiarul principal si facutra celui secundar exista o diferenta care este incasata de benef principal care a avut rolul in final de intermediar.

ADT-ul este forma in care sunt implicate 3 banci:

Banca emitenta (a importatorului/ ordin)

Banca transferatoare ( este desemnata a fi banca exportatorului care devine intermediar, acesta fiind cel care da ordinal de transfer dar pe baza precizarii exprese facute de ordonator la deschiderea AD-ului originar)

Banca corespondenta catre care banca transferatoare transfera AD-ul in favoarea exportatorului real. Intre importator si exportator exista un contract de comert internat. (CCI) in care s-a stabilit necesitatea unui ADT daca nu va putea onora in totalitate sau partial cantitatea de marfa negociata. Intre exportatorul / bp si exportatorul real / bs se incheie numai un contract comercial, in cazul in care ambii sunt din aceeasi tara.

AD revolving (reinnoibil) utilizat in cazul contractelor de valori mari care se deruleaza prin livrari in transe periodice fapt ce determina efectuarea platilor pe masura livrarilor si valoarea totala a AD-ului se reintregeste automat in functie de suma corespunzatoare fiecarei livrari.

De regula se stabileste perioada de livrare a trenselor de plata lunar / trimestrial precum si procentual ce trebuie sa repr din suma totala plata contravalorii lotului livrat pana la intregirea plafonului lunar prevazut in AD. Acest AD prezinta un avantaj atat pt cumparator pt ca nu-si mobilizeaza o suma mare pt procurarea de marfuri dar si vanzatorul are un avantaj ce deriva din siguranta livrarii certe deoarece AD-ul este deschis si emis pt valoarea totala a tranzactiei. Este des utilizat acest AD in exportul de cereale, marfuri vrac. Bancile au anumite reserve in acceptarea unui AD revocabil deschis pt toate vaorile deoarece prefer un AD cu livrari partiale dar fara rezolvarea sumei deoarece aduce venituri mai mari bancii care percepe comisioane la fiecare livrare si incasare spre deosebire de revolvare care este inclusa in costurile totale ale AD-ului. Ordonatorul la deschiderea AD-ului face mentiunea expres stipulata asupra modului de revolvare a sumei si modul in care se poate efectua, cumulativ si necumulativ.

Revolvarea se face in functie de 2 factori

a)      In functie de timp si AD poate avea durata maxima de 8 luni fapt ce face sa se distinga 2 valabilitati ale AD-ului (AD pe etate si AD pe ansamblu)

b)      In functie de valoarea care permite revolvarea cu fiecare utilizare a AD-ului pana la un plafon determinat

AD clauza rosie (red clause) este acea forma care permite plata in favoarea exportatorului inaintea prezentarii documentelor care atesta expedierea marfii. Clauza aceasta era trecuta cu cerneala rosie in AD pt a avertiza asupra naturii speciale care se nastea intre partile implicate in AD.

Mentiunile exprese in textul de deschidere al AD-ului clauza rosie (plata in avans), precizare facuta de ordonatorul sumei care este reprezentata printr-un procent din valoarea totala a    AD-ului si care repr avansul dat exportatorului. La acordarea acestui avans se solicita o scrisoare angajament de la exportator prin care acesta se oblige ca suma primita nu va fi utilizata pt alte tranzactii ci numai pt aprovizionarea cu cele necesare executarii marfii contractate. Prin acest AD se acorda practice o finantare de catre importator, exportatorului. Este utilizat si in cazul intermediarilor.

AD de compensatie (ADC)(reciproc). Acesta a aparut pe fondul dificultatilor de natura financiar-valutara/ comerciala.

Practic importul prin tranzactiile de compensatie este acoperit cu exportul dup ace partenerii au convenit expres in contractual de baza ca stingere a obligatiilor de plata sa se faca prin compensare cu alte marfuri.

Acest AD cunoaste urmatoarele forme:

AD reciproc simplu in care utilizeaza AD-ul deschis in favoarea partenerului este conditionata de deschiderea de catre acesta celui de-al 2-lea AD

ADR cu clauza de valoare prin care disponibilitatile valutare create de onorarea platilor din prima de AD-uri sunt utilizate pt acoperirea celuilalt AD. Se deschid conturi colaterale pt derularea acestor operatiuni si se are grija ca valoarea AD-ului de import sa fie limitata la nivelul valorii din AD-ul de export

ADR escrew (AD cu clauza de garantie alaturi de clauza intrarii in vigoare si clauza de valoare). Aceasta forma de escrew repr forma cea mai asiguratorie pt exportator.

AD simplu folosite in sfera operatiunilor necomerciale

AD subsidiar (back to back) . Se utilizeaza 2 AD-uri in parallel independente unul de export si unul de import suprastructurat pe cel de export.

Beneficiarul primului AD devine in acelasi timp si ordonator si pt cel de-al 2-lea AD si ambele sunt domiciliate la aceeasi banca (aceea care il deserveste pe initiatorul derularii back to back. Mecanismul derularii acestui AD cuprinde urmat etape:

Incheierea contractului comercial

Deschiderea AD-ului

Notificarea deschiderii primului AD de catre banca platitoare catre exportator

Importatorul ordonator da dispozitie de deschidere a celui de-al doilea AD si banca platitoare detine acum si AD1 si AD2.

Deschiderea 2 si notificarea exportatorului

Banca exportatorului notifica deschiderea AD2

Exportatorul livreaza marfa

Se transmite documentul ce atesta expedierea de catre exportator care este beneficiarul AD2 la banca sa si primeste banii contra acestor documente.

Este utilizat de regula in cazul importului de completare dar si in alte situatii cand realizarea unui import este conditionata de un export pt constituirea unei sume pt finantarea intregului export.

AD cesionat care consta in cedarea de catre beneficiar a unei parti din intreaga valoare.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate