Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor


Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
ECONOMIE EUROPEANA


ECONOMIE EUROPEANA
ECONOMIE EUROPEANA

Cauzele integrarii economice (Gh. Pirvu, Economie europeana, Ed.Sitech, Craiova, 2007,

p.27-28)

e. incepand cu anul 1993, tarile din Uniunea Europeana si Asociatia Europeana a Liberului Schimb formeaza una din marile piete integrate din lume, cunoscuta sub denumirea de Spatiul Economic European (SEE), care nu este o uniune vamala total integrata, asa cum este Uniunea Europeana, deoarece libera circulatie a bunurilor se aplica numai pentru marfurile originale din SEE, nu si celor provenite din import.

5. A cincea etapa a integrarii economice europene a fost marcata de aderarea la UE a Romaniei si Bulgariei la 1 ianuarie 2007.

Principiile si obiectivele Politicii Agricole Comunitare (Gh. Pirvu, Economie europeana, Ed.Sitech, Craiova, 2007, p.114-115)

Obiectivele urmarite prin instituirea politicii agricole

comunitare sunt:

c) stabilizarea pietelor produselor agricole in cadrul comunitatii;

Se observa ca aceste obiective urmaresc dezvoltarea si modernizarea agriculturii tarilor membre atat prin asigurarea aprovizionarii acestora cu produse agricole, cat si pentru ridicarea gradului de competitivitate al agriculturii comunitatii in raport cu concurenta extracomunitara.

Criteriile de la Maastricht - criterii de convergenta economica a tarilor din UE (Gh. Pirvu, Economie europeana, Ed.Sitech, Craiova, 2007, p.152-153)

Pentru ca Uniunea Monetara sa se realizeze era necesar ca statele membre sa atinga un inalt grad de convergenta sustinuta in termen de: rate ale inflatiei scazute; finante publice sanatoase si stabilitatea cursului de schimb. Pentru aceasta, statele membre ale U.E. care doresc sa adopte moneda unica trebuie sa indeplineasca patru criterii de convergenta de natura monetara si fiscala:

Aceste noi reglementari cu privire la interventia statelor in distorsionarea concurentei constituie continutul Art.92 din Tratat. Tot acest articol cuprinde si exceptii si anume: ajutorul cu caracter social acordat consumatorilor individuali; al subventiilor acordate regiunilor cu nivel de trai foarte scazut sau cu grave probleme de somaj; al subventiilor destinate promovarii culturii si conservarii patrimoniului cultural; al subventiilor acordate pentru dezvoltarea unor regiuni sau desfasurarea unor activitati, al subventiilor ce urmaresc realizarea unui important proiect comun; remedierea unor perturbari grave in economia unui stat membru.Politica de confidentialitate


Copyright © 2019 - Toate drepturile rezervate

Economie


Comert
Finante banci
Merceologie


Procesul de rating
ECONOMIA SI STRATEGIA INTREPRINDERII
Piata
Evolutia obiectivelor polticii bugetare si fiscale in contextul aderarii Romaniei la Uniunea Europeana
Diviziunea mondiala a muncii si specializarea internationala a economiilor nationale
Lichiditatea pietei de capital
ECONOMIE EUROPEANA
POLITICA ECONOMICA-BUGETARA
Productivitatea muncii: definitie, forme, corelatii intre acestea
Veniturile populatiei