Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale. producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor


Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
Cresterea economica: concept si forme de exprimare. Tipuri de crestere economica


Cresterea economica: concept si forme de exprimare. Tipuri de crestere economica
Cresterea economica: concept si forme de exprimare. Tipuri de crestere economica

In sens larg, cresterea economica semnifica ansamblul modificarilor (pozitive, negative, zero) ce au loc, intr-un orizont de timp si spatiu, in dimensiunile rezultatelor macroeconomice.

In sens restrans, cresterea economica consta in sporirea cantitativa a rezultatelor economice la nivel de ansamblu, in stransa legatura cu factorii care contribuie la aceasta sporire.
Indicatorii de exprimare a cresterii economice sunt de fapt indicatorii rezultativi macroeconomici. Deci, se au in vedere iesirile (output-urile) macroeconomice, nu si intrarile (input-urile) in activitatile privite la nivel general. Trebuie sa remarcam faptul ca se are in vedere doar sensul general, pozitiv al procesului, chiar daca, in mod conventional, se folosesc si termeni de crestere zero si de crestere negativa. In anumite sisteme de gandire, cele trei sensuri aratate erau surprinse prin notiunea de reproductie sociala (simpla, largita, restransa).

Esenta cresterii poate fi conturata si mai bine printr-o analiza comparativa a acesteia cu alte procese ce exprima dinamica macroeconomica, cum sunt: dezvoltarea economica si progresul economic.

Dezvoltarea economica exprima ansamblul transformarilor cantitative, structurale si calitative ce survin atat in procesele economice, cat si in cercetarea stiintifica si tehnologiile de fabricatie; in mecanismele de functionare a economiei; in modul de gandire si in comportamentul oamenilor. Ea implica cresterea economica. Intre cele doua procese este o relatie de la intreg la parte; poate exista crestere economica fara dezvoltare; reciproca nu este valabila.

Progresul economic reprezinta un efect, in timp, al cresterii si dezvoltarii economice. Pe baza progresului in stiinta si in tehnologie si a eficientei economice, are loc trecerea activitatilor economice de ansamblu de la trepte inferioare spre altele, superioare. Esenta progresului economic consta in sporirea productivitatii factorilor nationali, in cresterea dimensiunilor potentialului economic, concomitent cu modernizarea structurilor (la toate nivelurile si sub toate formele lor).

In tarile cu economie de piata consolidata, cresterea si dezvoltarea economica au dobandit in ultimul timp noi caracteristici ce decurg din procesul de constituire a unui nou mod tehnic de productie, din rolul crescand al informatiei. In baza acestuia a devenit necesara si posibila o noua forma de dezvoltare si de progres social-economic. Anii din urma - sustin unii specialisti - contureaza cu tot mai multa claritate ca dupa predominanta succesiva a generatiilor de produse munca-intensive, capital-intensive si sciento-intensive, o noua generatie de produse, si anume cultural-artistic-intensive, se profileaza cu prevalenta in economia viitorului; dupa societatile agrara, industriala, tehnico-stiintifica, viitorul este al societatii culturale.

Tipuri de crestere economica

Cresterea economica este conditionata de resursele si potentialitatile existente. Intensitatea cresterii economice, ca si calitatea acesteia depind de mai multi factori.

Acestia sunt, in primul rand, factorii directi - munca, natura, capitalul; acestora li se alatura neofactorii: progresul tehnic, inovarea, cercetarea stiintifica, informatia etc.Pe langa factorii directi, un rol deosebit il detin si factorii indirecti, cu actiune mediatica, cum sunt: cererea agregata, respectiv capacitatea de absorbtie a pietei interne; sistemul financiar-bancar, adica rolul activ al creditului; rata economiilor si rata investitiilor, respectiv inclinatia marginala spre economii si spre investitii; mediul international; inclinatia marginala spre a exporta in comparatie cu cea spre a importa; migratia fortei de munca si a capitalului etc.

Atat factorii directi, cat si cei indirecti au laturi cantitative cat si calitative. Laturile cantitative constau in modificarea dimensiunilor factorilor de productie (cresterea capitalului folosit, a resurselor de munca atrase, sporirea volumului investitiilor, a exportului etc.). Laturile calitative se refera la sporirea eficientei cu care este folosit fiecare factor de productie in parte, mai precis la eficienta cu care sunt combinati factorii cresterii economice, luati impreuna.

In functie de modul in care se conjuga factorii de productie, de contributiile relative ale laturilor lor (cantitative si calitative) la sporurile de productie sau de venit national, pot exista mai multe tipuri de crestere economica: extensiv, intensiv si intermediar.

Cresterea economica extensiva se caracterizeaza prin contributia preponderenta (peste 55%) a laturilor cantitative ale factorilor directi la modificarea (sporirea) produsului national brut, respectiv a altui indicator macroeconomic.

Acest tip de crestere caracterizeaza acele tari care nu au putut sau nu pot sa-si valorifice superior potentialul lor economic. El mizeaza pe acumulari sustinute, pe un amplu efort investitional sustinut, adesea, cu efecte negative in planul consumului populatiei.

Tipul intensiv de crestere economica se defineste prin faptul ca cea mai mare parte (peste 55%) a sporului de rezultate macroeconomice se datoreaza laturilor calitative ale factorilor de crestere.

Aceasta crestere este specifica tarilor avansate economic, cu structuri diversificate, capabile de a genera si absorbi progres tehnologic si cultural. Cresterea de tip intensiv este in masura sa se autointretina si sa se autoaccelereze prin efecte de conexiune inversa pozitiva. De regula, tipul intensiv de crestere economica succede celui extensiv.

Tipul intermediar de crestere economica se afla la granita celor doua tipuri aratate, el presupune contributii aproximativ egale ale celor doua categorii de laturi ale factorilor la sporirea productiei nationale. Un asemenea tip de crestere economica poate sa predomine intr-o tara o perioada relativ lunga de timp.
loading...
Politica de confidentialitate


Copyright © 2020 - Toate drepturile rezervate

Economie


Comert
Finante banci
Merceologie


Multiplicator (economie)
Sisteme
SISTEME INFORMATICE ECONOMICE
STUDIU DE CAZ PRIVIND INFLUENTA CONCURENTEI ASUPRA FORMARII PRETULUI
Disciplina monetara, disciplina fiscala si mecanismul ratei de schimb
TEORII SI MODELE PRIVITOARE LA CRESTEREA ECONOMICA
Piata
DEFINITIA NOTIUNII DE LEASING
Lichiditatea pietei de capital
Functii si obiective F.M.I.


loading...