Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» CICLURILE ECONOMICE


CICLURILE ECONOMICE


CICLURILE ECONOMICE

Obiective:

Ø      Familializarea cu principalii termeni privind ciclul economic

Ø      Prezentarea principalelor teorii cu privire la ciclul economic

Ø      Evidentierea principalelor faze ale ciclului economic



Termeni cheie: ciclu economic, criza, expansiune, regresiune.

Teoriile agricole - care explica fluctuatiile ciclice prin fluctuatiile mediului fizic natural. Ne referim aici la teoria lui William Stanley Jevons care explica modificarile productiei agricole ca fiind determinate de evolutia petelor solare.

Teoriile psihologice, in cadrul carora se remarca teoria lui Arthur Pigou, care in lucrarea " Fluctuatiile industriale" publicata in anul 1927 arata ca daca indivizii iau decizii in mod autonom, fara a fi influentati unii de altii si fara a se imita - si au un comportament economic rational, atunci actiunile lor se vor contracara si nu vor apare fluctuatii majore in cadrul  activitatii economice.

Teoriile politice care aseaza la baza fluctuatiilor activitatii economice evenimente politice de tipul  razboaielor, revolutiilor, a altor evenimente politice si militare si a unor evenimente care pot fi incadrate in razboaiele economice cum ar fi modificarea in sensul cresterii taxelor vamale in relatiile economice dintre doua sau mai multe tari.

Teoriile tehnologice sunt cele care considera ca inovatiile si progresul tehnic sunt cele care genereaza fluctuatiile activitatii economice prin aceea ca produc schimbari in cadrul combinarii productive a factorilor de productie. Aceste schimbari sunt denumite de catre Joseph Schumpeter "distrugere creativa" deoarece demoleaza structurile de productie anterioare, inlocuindu-le cu altele superioare.

Teoriile demografice pun la baza evolutiei ciclice a economiei migratia fortei de munca, modificarea ratei naturale de crestere a populatiei, a ratei nasterilor, mortalitatii, etc.

Ce-a de-a doua categorie de teorii cu privire la cauzele care genereaza ciclicitatea economica si a modului de manifestare considera ciclicitatea ca fiind generata de factori endogeni. Din acest grup de teorii fac parte:

Teoriile monetare - care considera ca la baza fluctuatiilor economice sta faptul ca modificarea ofertei de bani nu este urmata, pe termen scurt, de modiificarea corespunzatoare a economiei reale.La aceasta se adauga si influenta ratei dobanzii, in situatia in care rata fixata de catre sistemul bancar nu corespunde ratei naturale a dobanzii.

Teoriile subconsumului care pleaca de la premisa ca intr-o economie aflata in expansiune productia creste de regula mai mult decat consumul. Cei bogati nu pot castiga la nesfarsit iar cei saraci nu au mijloacele banesti necesare pentru a-si creste consumul.Din acest motiv apare supraproductia sau subconsumul.

Teoriile investitionale. In anul 1894 Mikhayl Tugan Baranovsky a publicat un studiu in care a aratat ca ciclul unei investitii continua pana cand toate fondurile de capital au fost utilizate. continua . Teoriile investitionale au fost completate prin Teoria ciclului investitional a economistului american George Haberler.Potrivit acestei teorii, la originea fluctuatiilor ciclice sta perioada de timp necesara inlocuirii capitalului fix. Alternanta perioadelor de inlocuire masiva a capitalului cu perioade in care volumul rennoirii acestui capital este redusa genereaza modificari substantiale in miscarea ofertei si a cererii de marfuri explica partial miscarea ciclica a economiei.

Teoria keynesista explica succesiunea fazelor de prosperitate si recesiune cu ajutorul relatiilor de interdependenta ce se startornicesc intre anticiparile antreprenorului, avolutia eficientei marginale a capitalului si rata dobanzii. Acasta teorie a fost imbogatita de catre Paul Samuelson care a constituit un model al evolutiei ciclice pe baza interdepenedentei dintre multiplicatorul investitiilor si accelerator.

Teoria implicarii statului in economie elaborata de catre Milton Friedman pleaca de la premisa ca interventia statului in mecanismul economic genereaza perturbari ale acestuia, initial in sfera monetara si apoi prin efectul de difuziune in toate ramurile acesteia. Deerglarea circulatiei monetare se manifesta prin neconcordanta dintre cantitatea de moneda aflata in economie si produsul intern brut. Cresterea mai accentuata a masei monetare genereaza inflatie, ceea ce conduce la reducerea puterii de cumparare si la cresterea somajului si a subutilizarii capacitatilor de productie.

Teoria marxista aseaza la baza evolutiei ciclice a economiei contradictia fundamentala a sistemului capitalist: dintre productie si consum; dintre caracterul organizat al productiei la nivel microeconomic si anarhia din productia la macroscara; dintre producerea si realizarea plusvalorii. Datorita existentei si manifestarii acestor contradictii, apare tendinta de a realiza o supraproductie generalizata atat de catre capital cat si de catre munca salariata. De remarcat ca supraproductia de marfuri se raporteaza nu la trebuintele societatii, ci la cererea solvabila.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate