Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Economie


Index » business » Economie
» Auditul calitatii


Auditul calitatii


Auditul calitatii

Auditurile calitatii reprezinta examinari "sistematice" ale activitatilor si rezultatele acestora referitoare la calitate, fiind planificate si programate in functie de natura si importanta activitatilor respective. Ele sunt examinari "independente", in sensul ca trebuie conduse de persoane care nu au responsabilitati directe in domeniile audiate.

Auditul calitatii poate fi efectuat in urmatoarele scopuri principale:

  • evaluarea conformitatii proceselor si rezultatelor acestor procese cu un anumit standard sau cu un alt document normativ;
  • evaluarea conformitatii unor elemente ale sistemului calitatii, sau a sistemului in ansamblu, cu cerintele specificate;
  • evaluarea eficacitatii sistemului calitatii intreprinderii privind realizarea obiectivelor stabilite;
  • identificarea punctelor critice, surse ale deficientelor, in desfasurarea activitatilor din intreprindere;
  • initierea masurilor corective si de imbunatatire necesare, privind procesele si rezultatele acestor procese;
  • urmarirea aplicarii masurilor corective si de imbunatatire stabilite.

In functie de obiectul lor, auditurile calitatii sunt de trei feluri: auditul calitatii produsului/serviciului; auditul calitatii procesului; auditul sistemului calitatii.



Auditul calitatii produsului serveste pentru evaluarea conformitatii caracteristicilor de calitate a unui produs finit sau semifinit cu cerintele clientului sau cu cerintele specificate in documentele de referinta. Efectuarea unui audit al calitatii produsului presupune parcurgerea mai multor etape: examinarea produsului; elaborarea "raportului de examinare", cu specificarea clara a neconformitatilor constatate; analiza neconformitatilor si a cauzelor acestora; stabilirea masurilor corective sau de imbunatatire necesare; supravegherea aplicarii masurilor corective sau de imbunatatire necesare.

Auditul calitatii procesului serveste pentru evaluarea conformitatii unui proces (de proiectare, productie, administrativ etc.) cu cerintele clientului sau cu cerintele specificate in documentele de referinta. Efectuarea unui audit al calitatii procesului presupune parcurgerea urmatoarelor etape: examinarea tuturor elementelor relevante pentru calitatea procesului audiat; elaborarea unor documente intemediare, cuprinzand rezultatele examinarii; elaborarea "raportului de audit", cu specificarea clara a neconformitatilor constatate; analiza neconformitatilor si a cauzelor acestora; stabilirea masurilor corective sau de imbunatatire necesare; supravegherea aplicarii masurilor corective sau de imbunatatire necesare.

Auditul sistemelor calitatii sunt efectuate pentru determinarea conformitatii elementelor sistemului calitatii cu cerintele specificate in documentele de referinta; pentru determinarea eficacitatii sistemului calitatii privind realizarea obiectivelor stabilite in domeniul calitatii; pentru imbunatatirea sistemului calitatii intreprinderii audiate; pentru satisfacerea unor cerinte reglementare; pentru inregistrarea sistemului calitatii intreprinderii audiate. Efectuarea unui audit al sistemului calitatii presupune parcurgerea urmatoarelor etape: declansarea, pregatirea si realizarea auditului, elaborarea documentelor acestuia, incheierea auditului si urmarirea implementarii actiunilor corective.

Pe de alta parte, auditurile calitatii pot fi efectuate in scopuri interne sau externe.

Auditurile interne ale calitatii au ca scop evaluarea actiunilor corective sau de imbunatatire necesare, in cadrul propriei organizatii. Ele sunt efectuate de intreprindere insasi.

Auditurile externe ale calitatii au ca scop principal obtinerea unei dovezi privind capacitatea furnizorului de a asigura obtinerea calitatii cerute. Ele pot fi efectuate de beneficiari ai intreprinderii prin auditori proprii, in scopul evaluarii sistemului calitatii acestuia sau de catre un organism neutru, la cererea intreprinderii care doreste auditarea sistemului calitatii sau la cererea unei alte parti.





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate