Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Pomicultura


Index » business » » agricultura » Pomicultura
» IMPORTANTA HORTIVITICULTURII


IMPORTANTA HORTIVITICULTURII


IMPORTANTA    HORTIVITICULTURII

Importanta alimentara si terapeutica

Importanta hortiviticulturii este data in primul rand de valoarea alimentara a legumelor, fructelor si strugurilor, care atat proaspete cat si preparate si conservate sunt de neinlocuit in hrana echilibrata si sanatoasa a omului.

O alimentatie rationala nu poate fi conceputa fara consumul zilnic de legume, fructe, precum si derivatele acestora. Toate acestea contribuie la hidratarea organismului si mentinerea vigorii acestuia, deoarece produsele horticole contin cantitati mari de apa cuprinse intre 75-83 % strugurii, merele circa 84 %, castravetii, tomatele, frunzele de ceapa 94-95 %. Ele asigura sanatatea organismului uman cu vitaminele si sarurile minerale necesare (vitaminele A, B, C, P si o parte din vitaminele E si K, sarurile de Ca, Fe, P, K, Mg), sustin procesul de calcifiere normala; asigura bilantul energetic al omului prin continutul de glucide din fructele si strugurii proaspeti, glucide ce se regasesc sub forma de glucoza, fructoza si zaharoza; sursa de grasimi si proteine (lipidele se gasesc in proportie de 0,1-0,7%, iar proteinele 0,1-0,4%, exceptie fac alunele, nucile, migdalele care contin peste 50% lipide si aproximativ 18-20% proteine, iar dintre legume ardeiul are continutul cel mai mare de lipide, 1% (N. Pomohaci, I. Namolosanu, 1999).



Legumele si fructele asigura buna functionare a aparatului digestiv datorita continutului in fibre celulozice.

Unele legume, cum sunt ceapa, usturoiul, hreanul, prazul, contin fitoncide, substante cu rol bactericid; de asemenea, din unele legume, ca anghinarea se extrage anghirolul folosit in combaterea bolilor de ficat; varza alba cruda si sucul din varza este recomandat in tratamentul ulcerului, avand rol cicatrizant etc.

Fructele se utilizeaza in terapia sau profilaxia afectiunilor cardiovasculare, pulmonare, hepatice, renale, in anemii etc. (G. Mihaescu, 1992). Consumul de fructe este indispensabil anumitor categorii de oameni: bolnavi, adolescenti, femei gravide, batrani, precum si sportivilor, celor suferinzi de anumite afectiuni s.a.

Strugurii se recomanda in convalescenta sau in terapia bolilor cardiovasculare, bolilor renale, in rahitism, nevroze, in eliminarea colesterolului si a acizilor urici. Vinul are insusiri terapeutice si farmacologice recunoscute inca din antichitate. El are efecte benefice asupra organismului, daca este consumat in cantitati moderate; unele cercetari recente au dovedit rolul protector al resveratrolului (compus fenolic din vin) fata de ateroscleroza (Teissedre si colab., 1996).

Importanta economica



Cultura legumelor prin caracteristica sa de complexitate (productii ridicate la unitatea de suprafata, grad mare de intensivizare) asigura venituri importante si esalonate pe tot parcursul anului.

Pomii si vita de vie valorifica bine terenurile nisipoase si terenurile in panta, improprii culturilor cerealiere si plantelor tehnice. De asemenea, fructele pomilor si strugurii constituie materie prima pentru industria alimentara (acestea sunt folosite in obtinerea compoturilor, gemurilor, dulceturilor, sucului de struguri, vinului, distilatelor s.a.).

In hortiviticultura, muncile se esaloneaza pe tot parcursul anului, realizand o buna utilizare a fortei de munca fata de culturile de camp.

Unele specii, ca nucul si ciresul, asigura lemnul necesar pentru industria mobilei.

Cultura pomilor ajuta la combaterea poluarii aerului cu noxe si a celei fonice.

Produsele hortiviticole reprezinta o sursa importanta pentru export, Romania fiind o tara exportatoare de vin, sampanie, fructe si legume, datorita calitatilor deosebite pe care acestea le au, datorita conditiilor naturale ale tarii noastre.







Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate