Home - Rasfoiesc.com
Educatie Sanatate Inginerie Business Familie Hobby Legal
Idei bun pentru succesul afacerii tale.producerea de hrana, vegetala si animala, fibre, cultivarea plantelor, cresterea animalelor




Afaceri Agricultura Economie Management Marketing Protectia muncii
Transporturi

Turism


Index » business » » afaceri » Turism
» Oferta turistica


Oferta turistica


Oferta turistica

Oferta turistica reprezinta, in viziunea unor specialisti, "totalitatea bunurilor si serviciilor care satisfac la un moment dat cererea turistica" sau "capacitatea organizatorica a retelei (baza tehnico-materiala, infrastructura etc.) de a satisface in anumite conditii cererea populatiei".

Dupa alti autori oferta turistica grupeaza " ansamblul elementelor care concura la obtinerea produsului turistic, respectiv: potentialul natural si antropic, echipamentul de "productie" a serviciilor turistice, diversitatea bunurilor materiale (industriale, alimentare) destinate consumului turistic, forta de munca specializata in activitatile specifice turismului, infrastructura turistica si conditiile de comercializare", iar productia turistica reprezinta "ansamblul de servicii care mobilizeaza forta de munca, echipamentul de productie si bunurile materiale si care, in cadrul unei ambiante specifice, se materializeaza intr-un consum efectiv".



Oferta turistica se imparte in oferta turistica primara care cuprinde totalitatea valorilor (resurselor) naturale si oferta secundara care include ansamblul resurselor create de om, cunoscuta si sub denumirea de potential turistic antropic. Obiectivele turistice naturale pot fi urmarite pe cel putin doua planuri si anume :

a)     elemente de geografie a locului care cuprind la randul lor clima, elemente de geografie fizica cum ar fi relieful (munte, dealuri, depresiuni, chei, peisaje pitoresti etc.), apele (mare cu plaje, lacuri, ape curgatoare, delte etc.), elemente de biogeografie unde se are in vedere fauna (patrimoniu cinegetic, patrimoniu piscicol) si flora (paduri, lunca), in fine alte elemente de geografie (ape minerale, mofete, namol terapeutic, saline etc.) ;

b)     elemente exceptionale de geografie a locului cum ar fi: parcuri si rezervatii naturale, monumente ale naturii (adica elemente rare de relief, fauna si flora), pesteri, formatiuni carstice deosebite etc.

Obiectivele antropice sunt alcatuite din monumente arheologice, istorice, de arta, arhitectura, muzee, expozitii, ateliere de productie artizanala, folclor, serbari, jocuri si obiceiuri traditionale.[2]

Oferta turistica este constituita din urmatoarele elemente :

potentialul turistic, format din atractii naturale si antropice, situat intr-un anumit

cadru geografic si, deci dependent de un anumit teritoriu si avand o anumita structura, valoare, capacitate, precum si un rol determinant in dezvoltarea turismului ;

baza materiala specifica turismului (baza de cazare, alimentatie, agrement) precum si infrastructura generala care permite exploatarea potentialului turistic ;

forta de munca, numarul, structura, nivelul de pregatire a acesteia determina valoarea productiei ;

serviciile sub care se materializeaza produsele turistice.

Toate aceste elemente sunt considerate a fi determinanti ai ofertei turistice. Ele se pot prezenta distinct, ca oferta separata de servicii, respectiv cele de cazare, transport, alimentatie, agrement sau se pot prezenta impreuna sub forma unor pachete de vacanta.

Ca si in cazul cererii, particularitatile produsului turistic imprima si ofertei turistice anumite trasaturi caracteristice, legate de volum, structura, clientela participanta la diferite forme de turism etc.

1. Oferta turistica se caracterizeaza printr-un ansamblu de bunuri si servicii, a caror materializare depinde de starea capacitatilor de primire-cazare. Deoarece aceste capacitati de primire limiteaza oferta turistica in spatiu si timp, oferta turistica se caracterizeaza, in primul rand, printr-o rigiditate mare. Ea este alimentata de un anumit imobilism al ofertei si productiei turistice care, pentru a putea fi consumata, presupune deplasarea consumatorului si nu a produsului. Apoi, trebuie avut in vedere imposibilitatea stocarii ofertei, deci a depozitarii ei, in vederea adaptarii cantitative la nivelul cererii. Capacitatile de cazare, precum si echipamentele specifice de productie sunt astfel amplasate, incat nu permit alternative sau variante ale localizarii.

2. Rigiditatea ofertei turistice poate genera o serie de fenomene negative care se propaga, prin legaturile turismului cu alte ramuri productive, in aproape toata economia nationala. De pilda, subutilizarea elementelor functionale de cazare turistica atrage dupa sine prelungirea duratei de amortizare a investitiilor, uzura morala a mijloacelor fixe si incetinirea ritmului de innoire a capacitatilor de productie.

3. O alta caracteristica o reprezinta efectul de substituire a unui tip de oferta cu altul, complementar sau inrudit, care satisface motivatii din cele mai diverse. Pentru accentuarea posibilitatilor de substituire a unei oferte turistice prin alta, se impune ca elementele functionale sa aiba un oarecare caracter polifunctional, adica sa poata satisface mai multe alternative de consum fara a fi nevoie de investitii suplimentare.

4. Unele componente ale ofertei turistice, precum resursele turistice primare (naturale) si resursele antropice nu se consuma in procesul derularii fluxurilor turistice. In acelasi timp, insa, serviciile turistice se consuma integral, pe masura prestarii lor. Oferta potentiala de servicii nevalorificate intr-o perioada echivaleaza cu o pierdere definitiva ca urmare a diminuarii coeficientilor de utilizare a bazei tehnico-materiale. De aceea, productia turistica, deci si oferta turistica, are un caracter ferm, dar efemer, existand atata timp cat se manifesta consumul.

5. Diversitatea serviciilor turistice, caracterul lor eterogen, particularizat de specificul mediului in care sunt prestate, precum si de individualizarea la nivelul fiecarui turist fac imposibila standardizarea ofertei turistice. Totodata, exista posibilitatea ca largirea gamei sortimentale a serviciilor turistice sa devina aproape nelimitata o data cu diversificarea trebuintelor consumatorilor si cu posibilitatile oferite de sectorul tertiar al economiei.



S. Muhcina, -op. cit.

Ghe Postelnicu op. cit





Politica de confidentialitate





Copyright © 2024 - Toate drepturile rezervate